Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Το πανόραμα των εκλογών στην K.Μακεδονία και τα πολιτικά συμπεράσματα



Πολύ χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα έβγαλε η κάλπη της πρώτης Κυριακής για τις περιφερειακές εκλογές στην Κεντρική Μακεδονία. Συμπεράσματα που μπορεί να έχουν τη δική τους σημασία εν όψει του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και των ευρωεκλογών. Δίνουν επίσης μια εικόνα της δύναμης των κομμάτων και των πολιτικών χώρων (αριστερά, δεξιά, κεντροαριστερά, κεντροδεξιά, άκρα δεξιά και αριστερά κτλ.) στο εκλογικό σώμα και των τοπικών διαφοροποιήσεων.


Η Voria κατέγραψε τις πιο ενδιαφέρουσες (κατά τη γνώμη μας) πολιτικές επιλογές για τους συνδυασμούς και τα κόμματα από τη στάση των εκλογέων στην κάλπη. Η 25η Μαΐου είναι κοντά και ήδη ανάλογες αποτιμήσεις έχουν κάνει σε όλα τα κόμματα, που στο επίκεντρό τους έχουν βάλει κυρίως τις ευρωεκλογές, που θα δώσουν και το κεντρικό πολιτικό μήνυμα.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στη χτεσινή δήλωσή του άλλωστε επικεντρώθηκε σε αυτό το ζήτημα, ενώ και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μια μέρα μετά τις χτεσινές εκλογές ανακοίνωσε ανοιχτή συγκέντρωση το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης στην πλατεία Αριστοτέλους.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας κατάφερε πρωτιά σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Καλύτερα πήγε σε Πέλλα, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Πιερία και Χαλκιδική (πάνω από 30%) και χειρότερα σε Σέρρες και Κιλκίς (μεταξύ 28% και 29%). Μπορεί να μην είχε τις μεγάλες δυνάμεις του στις Σέρρες, πλην όμως στην άτυπη μάχη για την… εύνοια των καραμανλικών, μάλλον βγήκε νικητής. Στην έδρα της οικογένειας Καραμανλή, στην Πρώτη Σερρών, ο κ. Τζιτζικώστας έσπασε τα… κοντέρ. Πήρε ποσοστό 46,72%, έναντι 14,13% του Γιάννη Ιωαννίδη και πενταπλάσιες ψήφους. Τη μεγάλη του δύναμη ο κ. Τζιτζικώστας την αντλεί από τη Β’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, κάτι που είχε διαπιστώσει και ο αντίπαλός του κ. Ιωαννίδης, ο οποίος επέλεξε για υποψήφια αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης την Πόπη Καλαϊτζή, που πολιτεύτηκε στη συγκεκριμένη περιοχή επί χρόνια. 

    Στους πέντε δήμους με τα καλύτερα ποσοστά για την «Αλληλεγγύη» φιγουράρουν τέσσερις της Β’ Θεσσαλονίκης (Λαγκαδά, Χαλκηδόνας, Δέλτα, Βόλβης παντού πάνω από 40%). Στην πρώτη δεκάδα μπαίνει και ο δήμος Ωραιοκάστρου, ενώ τη συμπληρώνουν τρεις δήμοι της Πέλλας (Αλμωπίας, Σκύδρας και Πέλλας), ο δήμος Κασσάνδρας και ο δήμος Νάουσας. Τις χαμηλότερες επιδόσεις του κατέγραψε σε εννέα δήμους, με ποσοστά χαμηλότερα του 30%. Με σειρά από το χειρότερο προς τον καλύτερο: Σιντικής Σερρών, Καλαμαριάς, Νέας Ζίχνης Σερρών, Αριστοτέλη Χαλκιδικής, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Εμμανουήλ Παππά Σερρών, Νέα Προποντίδας Χαλκιδικής και Νεάπολης – Συκεών. Ο Γιάννης Ιωαννίδης ήταν δεύτερος σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Τα πήγε καλύτερα στο Κιλκίς, όπου με 26,4% βρέθηκε μιάμιση μονάδα πίσω από τον κ. Τζιτζικώστα, στη Χαλκιδική, στην Πιερία και στις Σέρρες (πάνω από 20%). Στην Πέλλα ξεπέρασε το συνολικό εκλογικό ποσοστό της «Περιφέρειας Πρωταθλήτριας», ενώ τα χειρότερα ποσοστά του κατέγραψε στη Θεσσαλονίκη (16,2%) και στην Ημαθία (15,24%).

     Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη δεκάδα με τα καλύτερα ποσοστά του δεν υπάρχει κανένας δήμος από τη Θεσσαλονίκη κι από την Ημαθία. Πήρε τα καλύτερα ποσοστά του στους δήμους Νέας Ζίχνης και Αριστοτέλη (πάνω από 30%) και ακολούθησαν οι δήμοι Σιθωνίας, Παιονίας, Σιντικής, Κιλκίς, Έδεσσας, Δίου – Ολύμπου, Πολυγύρου, Νέας Προποντίδας, Κατερίνης και Πύδνας – Κολινδρού (πάνω από 20%). Τα χειρότερα ποσοστά του (κάτω από 16%) ο κ. Ιωαννίδης κατέγραψε (από το χειρότερο προς το καλύτερο) στους δήμους Δέλτα, Νάουσας, Παύλου Μελά, Νεάπολης – Συκεών, Χαλκηδόνας, Κορδελιού – Ευόσμου, Καλαμαριάς, Αλεξάνδρειας και Αμπελοκήπων – Μενεμένης. Πρώτος ο κ. Ιωαννίδης ήταν σε τέσσερις δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας: Σιντικής και Νέας Ζίχνης Σερρών, Κιλκίς και Αριστοτέλη Χαλκιδικής. Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου ήταν τρίτη στις τέσσερις από τις επτά περιφερειακές ενότητες (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς και Ημαθία). Πλησίασε το 14% στη Χαλκιδική, ξεπέρασε το 13% στη Θεσσαλονίκη και κυμάνθηκε γύρω στο 12% σε Κιλκίς και Ημαθία.
     
  Απογοητευτικό το ποσοστό της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας» στις Σέρρες με μόλις 7,27% και έκτη θέση! Τέταρτη σε Πέλλα και Πιερία, με ποσοστά λίγο πάνω από 9%. Τα καλύτερα ποσοστά της η κ. Χαραλαμπίδου (πάνω από 15%) τα κατέγραψε στους δήμους Αριστοτέλη, Καλαμαριάς, Παύλου Μελά και Νεάπολης – Συκεών και τα χειρότερα (κάτω από 8%) στους δήμους του νομού Σερρών (Ηράκλειας, Νέας Ζίχνης, Σερρών, Σιντικής, Εμμανουήλ Παππά και Βισαλτίας). Τρίτη θέση κατόρθωσε να χτυπήσει ο Μάρκος Μπόλαρης σε δυο περιφερειακές ενότητες, στις Σέρρες (13,2%) και στην Πέλλα (9,34%). Τέταρτος στην Ημαθία με 10,13%, πέμπτος σε Πιερία (8,28%) και Θεσσαλονίκη (7,49%) και έκτος σε Κιλκίς (6,99%) και Χαλκιδική (6,08%). Πάνω από 15% πήρε στους δήμους Εμμανουήλ Παππά και Σερρών και κάτω από 6% στους δήμους Λαγκαδά, Πολυγύρου, Δίου – Ολύμπου και Αριστοτέλη. Ήρθε τελικά πέμπτος στις χτεσινές εκλογές. Τρίτη θέση και για τον Νικόλαο Χρυσομάλλη της Χρυσής Αυγής στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας με ποσοστό 9,95%! Πέμπτος σε όλες τις άλλες περιφερειακές ενότητες, με καλύτερο ποσοστό το 9,12% των Σερρών και χειρότερο το 6,93% της Χαλκιδικής. Σε όλες τις άλλες ενότητες πήρε ποσοστά μεταξύ 8% και 9%. Η παράταξή του πέτυχε το τέταρτο καλύτερο ποσοστό στις περιφερειακές εκλογές. Πάνω από 10% πήρε στους δήμους Σκύδρας, Κορδελιού – Ευόσμου, Θερμαϊκού, Κατερίνης, Παύλου Μελά, Σερρών, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Αλεξάνδρειας. Κάτω από 7% πήρε στους δήμους Αριστοτέλη, Αμφίπολης, Σιθωνίας και Νάουσας.
          
 Ο Γιάννης Ζιώγας πέτυχε την έκτη θέση στο σύνολο της Περιφέρειας, με τις καλύτερες επιδόσεις του στη Θεσσαλονίκη (9,1%) και στο Κιλκίς (8,17%) όπου κατέλαβε την τέταρτη θέση και τις χειρότερες σε Χαλκιδική (4,68%) και Σέρρες (6,47%) όπου κατέλαβε την έβδομη θέση. Στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες ήταν έκτος με ποσοστά μεταξύ 6,35% και 7,94%. Έβδομη θέση για τη Νιόβη Παυλίδου, με τις καλύτερες επιδόσεις της σε Σέρρες (το μοναδικό διψήφιο ποσοσό: 10,68%) και Χαλκιδική (8,25%) όπου κατέλαβε την τέταρτη θέση. Σε όλες τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες ήρθε έβδομη, με καλύτερο ποσοστό στο Κιλκίς (6,64%) και χειρότερο στην Πέλλα (3,32%). Διψήφια ποσοστά κατέγραψε στους δήμους Ηράκλειας, Νέας Προποντίδας, Σιντικής, Αμφίπολης και Εμμανουήλ Παππά. Δεν ξεπέρασε το 4% στους δήμους Σκύδρας, Πέλλας, Βόλβης, Δέλτα, Αλμωπίας και Σιθωνίας. Στην όγδοη θέση συνολικά ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, με καλύτερη επίδοση στη Θεσσαλονίκη (3,95%) και χειρότερη στην Πέλλα (1,98%) όπου ήρθε τελευταίος. Στην τελευταία θέση ο Θανάσης Αγαπητός με καλύτερη επίδοση την όγδοη θέση στην Πέλλα (2,98%) και χειρότερη στην Πιερία (1,68%).
 Τάσος Τασιούλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου