Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Ιράκ: 48 όμηροι μετά από επίθεση στο τουρκικό προξενείο στη Μοσούλη

Ένοπλοι επιτέθηκαν στο τουρκικό προξενείο στην Μοσούλη του βορείου Ιράκ και πήραν ομήρους 48 Τούρκους υπήκοους, μεταξύ αυτών τον γενικό πρόξενο, αρκετά μέλη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων, καθώς και τρία παιδιά.

Ισλαμιστές διεξάγουν επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας και έχουν πάρει τον έλεγχο στη Μοσούλη, ενώ αιματηρές μάχες σημειώνονται και στο Τικρίτ, βόρεια της πρωτεύουσας Βαγδάτης, μεταξύ ανταρτών και δυνάμεων ασφαλείας.

Οι όμηροι μεταφέρθηκαν από το προξενείο σε στρατιωτική βάση. Οι τουρκικές αρχές επιβεβαίωσαν την ομηρία και αναφέρουν ότι κανείς εκ των ομήρων δεν έχει πάθει κακό.
Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Μοσούλη και τη γύρω περιοχή μετά την κατάληψή της από τους τζιχαντιστές.

Οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε που έφθασαν χθες το βράδυ στην πόλη με 60 οχήματα και απελευθέρωσαν κρατουμένους, έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη της Μοσούλης, προωθήθηκαν προς την πόλη Μπαϊτζί, όπου λειτουργεί μεγάλη μονάδα διύλισης πετρελαίου και όπου πυρπόλησαν το δικαστικό μέγαρο και ένα αστυνομικό τμήμα.
Τα διυλιστήρια του Μπαϊτζί είναι τα μεγαλύτερα στο Ιράκ και προμηθεύουν με πετρέλαιο τις περισσότερες επαρχίες της χώρας.

Οι τζιχαντιστές που πλέον ελέγχουν την Μοσούλη, ολόκληρη την επαρχία της Νινευί και τμήματα των επαρχιών Κιρκούκ και Σαλαχεντίν, μετακινήθηκαν νότια, στο Τικρίτ, όπου διεξάγονται αιματηρές μάχες μεταξύ των τζιχαντιστών και των δυνάμεων ασφαλείας.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου