Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Wikipedia:Το top ten με τις πιο ισχυρές προσωπικότητες όλων των εποχών

 Ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης και ο Μέγας Αλέξανδρος βρίσκονται στην «χρυσή» δεκάδα της Wikipedia με τις προσωπικότητες με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. 


Η λίστα προέκυψε έπειτα από μία ανάλυση των ερευνητών της Wikipedia και αφορούσε τις εκδόσεις της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας, στις 24 κυριότερες γλώσσες του πλανήτη, τις οποίες μιλά περίπου το 60% του πληθυσμού της Γης! 

Από την σπουδαία αυτή μελέτη που διεξήχθη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης στη Γαλλία, προέκυψαν δύο διαφορετικές λίστες. Στην πρώτη, οι ερευνητές κατέταξαν τις πιο σημαντικές προσωπικότητες με βάση τους συνδέσμους (links) που εμφανίζονται στα εκατομμύρια λήμματα-άρθρα της Wikipedia, με το σκεπτικό ότι τα άρθα εκείνα που θα έχουν τους περισσότερους συνδέσμους θα είναι εκείνα που έχουν απασχολήσει περισσότερο. Ο αριθμός των συνδέσμων καταγράφηκε, μέσω του αλγόριθμου PageRank που έχει δημιουργηθεί από τη Google. Η δεύτερη λίστα προέκυψε μέσω ενός άλλου αλγόριθμου, του 2DRank,  που καταγράφει τόσο τους εισερχόμενους συνδέσμους, όσο και τους εξερχόμενους συνδέσμους.


 
Στην λίστα που προέκυψε από την πρώτη μέθοδο (PageRank), η προσωπικότητα με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο είναι -προς έκπληξη πολλών- ο Κάρολος Λινναίος (1707-1778), ο Σουηδός βοτανολόγος, γιατρός και ζωολόγος, που έβαλε τα θεμέλια της διωνυμικής ονοματολογίας με το έργο του Systema Naturae (1735). Ακολουθεί ο Ιησούς Χριστός στην δεύτερη θέση και στην τρίτη θέση ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Πλάτωνας. Στην τέταρτη θέση συναντάμε τον Μέγα Ναπολέοντα και στην πέμπτη τον Αδόλφο Χίτλερ. Την δεκάδα συμπληρώνουν οι Ιούλιος Καίσαρας (6ος), Πλάτωνας (7ος), Ουίλιαμ Σαίξπηρ (8ος), ο Άλμπερτ Άινσταϊν (9ος) και η Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ (10η).

 
Σύμφωνα με την δεύτερη μέθοδο, την αποκαλούμενη 2DRank, οι δέκα προσωπικότητες με την μεγαλύτερη επιρροή είναι οι εξής: Ο ναζί δικτάτορας Αδόλφος Χίτλερ το όνομα του οποίου συνδέθηκε με τις πιο «μαύρες» σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας βρίσκεται στην πρώτη θέση, ο βασιλιάς της ποπ, Μάικλ Τζάκσον, στην δεύτερη θέση και η Madonna στην τρίτη. Ο Ιησούς Χριστός βρίσκεται στην... τέταρτη θέση και ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν στην πέμπτη. Μία θέση πιο κάτω, στην έκτη, συναντάμε τον Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και στην 7η τον Πάπα Βενέδικτο ΧVI. Όγδοος έρχεται ο Έλληνας στρατηλάτης Μέγας Αλέξανδρος, ένατος ο Κάρολος Ροβέρτος Δαρβίνος (9ος) και δέκατος ο πρόεδρος των Η.Π.Α Μπαράκ Ομπάμα.
Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου