Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Έρευνα: Ρύπανση και χημικά στα τρόφιμα θεωρούνται τα πιο επικίνδυνα για την υγεία των Ελλήνων

Από Αντωνία Τσιλιμιγκάκη

Περιβαλλοντική ρύπανση, χημικά κατάλοιπα σε τρόφιμα, κάπνισμα είναι αυτά που φοβούνται πιο πολύ από όλα οι Έλληνες πως μπορούν να βλάψουν την υγεία τους σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας...
που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου 2nd European Risk Summit με τίτλο "Living in an uncertain world. Risk Communication:Principles-Srategies-Tools" που θα πραγματοποιήτε σήμερα 11 και αύριο 12 Ιουνίου στην Αθήνα στο Hilton.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.227 ατόμων πανελλαδικά και παρουσιάστηκε από την κ. Έφη Σίμου Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου και ερευνήτριας του Τομέα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, παρουσία του καθηγητή Ragnar Lofstedt ιδρυτή του 2nd European Risk Summit και Διευθυντή στο King's Centre of Risk Management, του King's College του Λονδίνου , καθώς και διακεκριμένων ακαδημαϊκών και ειδικών στην επικοινωνία κινδύνου που για πρώτη φορά ήρθαν στην Αθήνα για να μας μεταφέρουν την εμπειρία τους σε θέματα επικοινωνίας και διαχείρισης κρίσεων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας οι Έλληνες θεωρούν σε ποσοστό 80,3% ότι η πολιτεία και οι κρατικές δομές υγείας δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τους κινδύνους που απειλούν την υγεία, το 61,3% πιστεύει και για τον ιδιωτικό τομέα ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει κινδύνους που απειλούν την υγεία, ενώ 49, 6% απάντησε ότι οι ειδικοί –επιστήμονες δεν παρουσιάζουν με έγκυρο και αξιόπιστο τρόπο τους κινδύνους που απειλούν την υγεία.

Τέλος ποσοστό 66% πιστεύει ότι η παρουσίαση των κινδύνων για την υγεία από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν γίνεται με έγκυρο και αξιόπιστο τρόπο.
Σχετικά με το τι θεωρούν πιο επικίνδυνο για την υγείας τους οι πολίτες απάντησαν το 98% τη ρύπανση του περιβάλλοντος, 95% τα χημικά κατάλοιπα στα τρόφιμα ,91% το κάπνισμα 87,4% της επιδημίες και 82,4% τα γεννετικά τροποποιημένα τρόφιμα και το παθητικό κάπνισμα.

Στην προσπάθεια διερεύνηση του βαθμού στον οποίο έχει επηρεαστεί η άποψη των καταναλωτών από την προβολή κρίσεων υγείας στα ΜΜΕ διερευνήθηκαν δύο θέματα τα εμβόλια και τα διατροφικά σκάνδαλα.

Το 68% των πολιτών σύμφωνα με την έρευνα απάντησε ότι εμπιστεύεται τα εμβόλια και 78,7% δήλωσε ότι τα διατροφικά σκάνδαλα που προβάλλονται στα ΜΜΕ έχουν επηρεάσει τις καταναλωτικές τους συνήθειες .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου