Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Από το Grexit στο Varoufexit...Ποιοι κράζουν και ποιοι ακόμη θαυμάζουν!



Ό,τι και να κάνει ο Γιάνης Βαρουφάκης παραμένει στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Άλλωστε έχει καταφέρει ο υπουργός Οικονομικών έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω τα πυρά όχι μόνο των Ευρωπαίων ομολόγων του αλλά και του ξένου Τύπου, με χαρακτηρισμούς όπως τζογαδόρος, καιροσκόπος, ανεύθυνος κλπ.
Σήμερα, η επίθεση συνεχίστηκε, με αφορμή τον «ανασχηματισμό» στη διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης με τους εταίρους. «Ο Βαρουφάκης ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο για
μια συμφωνία με την Ελλάδα. Η σχέση του με τον Τσίπρα και η θέληση του Τσίπρα να τον αφήνει ελεύθερο ήταν το κεντρικό ερώτημα στο οποίο εστίαζαν οι επενδυτές» αναφέρει στους Financial Times, Μουχτάμπα Ραχμάν, αναλυτής ρίσκου στο Eurasia Group. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα (σσ. η φωτογραφία του Γιάνη Βαρουφάκη φιγουράρει στο πρωτοσέλιδο της), αξιωματούχοι της Ευρωζώνης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυμένοι από την αντικατάσταση του κ. Θεοχαράκη από τον προκάτοχό του Γιώργο Χουλιαράκη, στενό συνομιλητή του πραγματιστή αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη.
Ήρθε και το…Varoufexit
Την ίδια στιγμή, η Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για… Varoufexit.
«Ο Βαρουφάκης χρησιμοποιούσε τον χρόνο για να παρεμποδίσει λογικές διαπραγματεύσεις με προκλήσεις. Ήταν πια καιρός ο ίδιος ο πρωθυπουργός να αναλάβει το πιο σπουδαίο ζήτημα της χώρας», τονίζεται στο σχετικό δημοσίευμα.
Παράλληλα, η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung γράφει για το ίδιο θέμα: «Ο υπουργός Οικονομικών στο παρελθόν ήταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας μέσω της τεράστιας προβολής του στα μίντια και λόγω της ρητορικής του δεινότητας, αλλά και του χαρίσματός του να γράφει καλά. Η έμμεση αποδυνάμωση του Βαρουφάκη είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι ένα μικρό βήμα».

Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων
Την εκτίμηση πως η αναδιάρθρωση της διαπραγματευτικής ομάδας της Ελλάδας θα επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Hans Joerg Schelling.

Ο κ. Schelling μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου της χώρας του, είπε πως έμαθε για την κίνηση αυτή του Αλέξη Τσίπρα από τον Τύπο και διευκρίνισε ότι «απλά πρέπει να είναι γρήγορη και ελπίζω να μην ξεκινήσουμε πάλι από το 0». Ο ίδιος πρόσθεσε «ελπίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ξεφύγει πλέον από τα πρωτοσέλιδα, που φρενάρουν συγκεκριμένα μέτρα, νόμους, αξιολογήσεις και χρονοδιαγράμματα».
Ο Βαρουφάκης δέχεται τα πυρά και από τους… δικούς του
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών «τα ακούει» και από τους δικούς του, στο υπουργικό συμβούλιο.

Όπως αναφέρουν σήμερα «Τα Νέα» στη χθεσινή συνεδρίαση του μίνι υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών δέχτηκε αυστηρή κριτική την οποία ο ίδιος προσπάθησε να αποκρούσει μη αποδεχόμενος ότι έχουν γίνει λάθη. Μάλιστα διαμαρτυρήθηκε μετά τα αιχμηρά σχόλια απ” τους συναδέλφους του.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πιο εκρηκτικός στα σχόλια του ήταν ο Γιώργος Σταθάκης κάνοντας λόγο για «ανοργανωσιά» και «αναποτελεσματικότητα».
Ο Βαρουφάκης αντέτεινε πως «όταν βλέπεις τα πράγματα όχι από μέσα αλλά εξ αποστάσεων είναι πολύ εύκολο να κάνεις κριτική». Επανέλαβε μάλιστα ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση ανήκει στους δανειστές.


«Το Eurogroup δεν έχει μπέσα»
Από την πλευρά του, πάντως, ο Γιάνης Βαρουφάκης παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του και αναφερόμενος στη στάση των δανειστών υποστήριξε σήμερα το πρωί: «Εμείς πήγαμε με την αίσθηση, όπως είπε ο πρωθυπουργός, ότι η συμφωνία είναι συμφωνία. Ότι όταν σφίγγουμε το χέρι για το «α» και όχι το «β», σημαίνει το «α» και όχι το «β». Από την άλλη πλευρά δεν υπήρξε προσήλωση στην μπέσα».

Όσον αφορά το αν υπήρξε αστοχία στους χειρισμούς, ο υπ. Οικονομικών δήλωσε ότι «δεν υπήρξε αστοχία, αλλά διαφορά πολιτικής».

Πως… βλέπουν οι Ευρωπαίοι τον Ευκλείδη Τσακαλώτο
Στον αντίποδα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φαίνεται να χαίρει της απόλυτης εκτίμησης των Ευρωπαίων. «Ο οικονομολόγος Τσακαλώτος θεωρείται ένας δοκιμασμένος και έμπειρος άνθρωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της κεντρικής επιτροπής και από το 2012 μέλος του Κοινοβουλίου. Σε αντίθεση με τον Βαρουφάκη, είναι καλά δικτυωμένος με την ελληνική οικονομική διοίκηση. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα», γράφει η εφημερίδα Die Welt.

Και συνεχίζει: «Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του υπουργού Οικονομικών ήταν πως, εκτός από τις παραξενιές του σταρ, ήταν και αουτσάιντερ στο κόμμα και στη διοίκηση και δεν κατάφερε να αποκτήσει επαφή με την πραγματικότητα. Ο Βαρουφάκης θα έπρεπε να μοχθήσει περισσότερο και να δείξει μεγαλύτερο σεβασμό απέναντι στους διαπραγματευτές εταίρους. Ο Τσακαλώτος θα εκπληρώσει τα καθήκοντά του πιο χαμηλόφωνα και σαν έμπειρος πολιτικός του κόμματος θα ξέρει να κάνει και συμβιβασμούς».

Ικανοποίηση από Κομισιόν
Πάντως, την ικανοποίηση της για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να δώσει τα ηνία της διαπραγματευτικής ομάδας στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, βάζοντας στον… πάγκο τον Γιάνη Βαρουφάκη φαίνεται ότι ικανοποίησε τις Βρυξέλλες.

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να δώσει τα ηνία της διαπραγματευτικής ομάδας στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, βάζοντας στον… πάγκο τον Γιάνη Βαρουφάκη φαίνεται ότι ικανοποίησε τις Βρυξέλλες.
Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωναν ικανοποιημένες με την αναμόρφωση της δομής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, ενώ στο ίδιο μήκος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις της εκπροσώπου του Επιτρόπου Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου