Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Πέρασε ο προϋπολογισμός με 152 «ναι». Τοποθετήσεις αρχηγών



Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2017 με 152 «ναι», 146 «όχι» και δύο απόντες βουλευτές.
Με την στήριξη των βουλευτών της συγκυβέρνησης εγκρίθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2017. Υπερ των προωθούμενων μέτρων ψήφισαν 152 βουλευτές ενώ καταψήφισαν οι 146 της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων).

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν δύο βουλευτές. Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης που επικαλέστηκε λόγους υγείας αλλά με επιστολική ψήφο δήλωσε την θετική του πρόθεση για τον προϋπολογισμό. Επίσης έλλειπε η κυρία Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ) η οποία επίσης με επιστολή δήλωσε πως αν ήταν παρούσα θα ψήφιζε κατά.
Η ψηφοφορία ξεκίνησε με «βουτιά» στον ονομαστικό κατάλογο των βουλευτών προκειμένου να προηγηθεί – κατ εξαίρεση – όλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε η ψηφοφορία για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017. 
Ακολούθησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη η οποία ωστόσο είναι δικαιολογημένη καθώς είναι εγκυμονούσα. Ο κ. Τσίπρας απουσίαζε και από  την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος.

Σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης «διασταύρωσαν» εκατέρωθεν τα «ξίφη» τους εκτοξεύοντας αλληλοκατηγορίες.
Ο κ. Τσίπρας αφού είπε μια… παροιμία επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως τάσσεται στο πλευρό των δανειστών. «Υπερκαλύψαμε τον στόχο των εσόδων στο διπλάσιο, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Προς μεγάλη σας απογοήτευση αντί να ενεργοποιηθεί ο κόφτης ενεργοποιήθηκε ο δότης», είπε ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο. Ο κ. Μητσοτάκης στηλίτευσε την πρακτική της κυβέρνησης, λέγοντας πως «οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υποσχέθηκαν ελπίδα και προκάλεσαν κατάθλιψη και κοινωνική κατάρρευση», ενώ επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ναρκοθετεί την πορεία της χώρας.



Μιχαλολιάκος: Άδικοι φόροι, θα καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό 

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2017 με κριτική για το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Κούβα για την κηδεία του Φιντέλ Κάστρο και τη σύγκριση που έκανε ο πρωθυπουργός της Επανάστασης του 1821, με την εξέγερση των Κουβανών. 

«Ήταν ο μοναδικός από Ευρώπη. Ζούμε 42 χρόνια επιβολής της πολιτικής της αριστεράς» και συμπλήρωσε πως «μόνιμος στόχος της ιμπεριαλιστικής αριστεράς ο εθνικός αγώνας των Ελλήνων».


Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής πρότεινε στη Βουλή να ψηφίσει το δικό της Casus Belli, «όπως είναι το δικαίωμά της», ως «απάντηση» στις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόσο για το άνοιγμα των συνόρων για τους πρόσφυγες, όσο και για τα νησιά στο Αιγαίο.



Γεννηματά: Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν δεχτεί μόνιμο «κόφτη»

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει αποδεχθεί τον μόνιμο ενισχυμένο κόφτη και πολλά δισ. μέτρα τουλάχιστον μέχρι το 2020», διεμήνυσε, από το βήμα της Βουλής, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2017.
«Ό,τι και να εξαγγείλετε, έχετε τελειώσει στην συνείδηση του ελληνικού λαού», τόνισε, αναφερόμενη στις παροχές που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας για τους χαμηλοσυνταξιούχους. «Ανεξάρτητα από τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση, υπάρχει τρόπος για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα αποτελείται από τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις», σημείωσε μεταξύ άλλων η Φώφη Γεννηματά.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρομοίασε τον πρωθυπουργό με τον Σεβάχ τον Θαλασσινό. «Κουραστήκαμε να σας ακούμε να μιλάτε για σκληρές διαπραγματεύσεις», είπε και πρόσθεσε: «Επιστρέφετε κάθε φορά στην Ελλάδα σας τον Σεβάχ τον Θαλασσινό και να μας λέτε για την ελπίδα που επιστρέφει. Πόσους ακόμη ρόλους θα υποδυθείτε, γιατί τελειώνει και το βεστιάριο που φορά ο συνέταιρός σας, Πάνος Καμμένος».

Κουτσούμπας στην κυβέρνηση: Έχετε πάρει μεγάλη κατρακύλα

«Με τις αυξήσεις στους άμεσους και έμμεσους φόρους και τη μείωση του αφορολόγητου, ρουφάτε το αίμα ακόμη και από όσους αμείβονται με 700 ευρώ», κατήγγειλε, από το βήμα της Βουλής το απόγευμα του Σαββάτου, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2017, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
«Πραγματικός αντίπαλος του λαού δεν είναι μόνο το κουαρτέτο των δανειστών αλλά και η ελληνική αστική τάξη, την οποία υπηρετεί τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ», τόνισε, προσθέτοντας ότι «δεν χωράει καμιά αναμονή, ούτε ανοχή απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου. Έχετε πάρει μεγάλη κατρακύλα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «δεν σας σώζει ούτε ο Πανάγιος Τάφος, ούτε τα νυχτερινά διαγγέλματα. Εκτός και αν πιστεύετε ότι θα σας σώσουν  τα ταξιδάκια με τους χρυσαυγίτες».
«Οι συνταξιούχοι δεν πρόκειται να σας δώσουν πλέον κανένα συγχωροχάρτι. Τα τρυκ εξαπάτησης τα έχουν μάθει απ' έξω και ανακατωτά», εξήγησε ο κ. Κουτσούμπας και εκτίμησε ότι οι διακηρύξεις της κυβέρνησης για την ανάγκη να μπει ένα «τέλος στη λιτότητα», δεν αφορούν κάποια ουσιαστική ανακούφιση των εργαζομένων, αλλά αφορούν άμεσα και έμμεσα την κρατική ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
«Ακόμη και αν μειωθούν οι υπερβολικές απαιτήσεις για ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2%, η αντιλαϊκή επίθεση θα συνεχιστεί με την επιτάχυνση των προγραμμάτων που εδραιώνουν το καθεστώς της εργασιακής ζούγκλας, χωρίς δικαιώματα για τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους», ανέφερε.
Έκανε τέλος λόγο για την ανάγκη κλιμάκωσης των αγώνων για ανατροπή της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να τελειώσει η μάταιη αναμονή φιλολαϊκών κυβερνητικών λύσεων.

Θεοδωράκης: Η οικονομία πάει καλά, λεφτά περισσεύουν και τα μοιράζουμε, αλλά μετά τις γιορτές τα ξαναπαίρνουν

Την ανάγκη μείωσης της κρατικής σπατάλης, καθώς και της χορήγησης χρημάτων «για το αύριο της χώρας και όχι για κομματικούς στρατούς και συντεχνίες», εξέφρασε, το απόγευμα του Σαββάτου, από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.
Όπως τόνισε, ο προϋπολογισμός πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στα χρέη του χθες, τις ανάγκες του σήμερα και την προοπτική του αύριο.
Ο κ. Θεοδωράκης επαναδιατύπωσε την πρόταση του κόμματός του για δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Σε ό,τι αφορά τις παροχές που εξήγγειλε για τους χαμηλοσυνταξιούχους ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι εάν η κυβέρνηση ένιωθε ότι χρωστά χρήματα σε κάποιους, έπρεπε να σκεφτεί επίσης τους ανέργους του ιδιωτικού τομέα.
«Πρέπει να κάνουμε δύσκολη τη ζωή στους φοροφυγάδες και στους φοροφαγάδες», ονισε ακόμη ο κ. Θεοδωράκης.

Λεβέντης: Όποιος βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη θα πάει φυλακή

«Όποιος πρωθυπουργός βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη θα πάει φυλακή», προειδοποίησε, ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
«Θυμάστε πάλι τον αντιμνημονιακό εαυτό σας, τον εαυτό της δραχμής», διεμήνυσε ο κ. Λεβέντης από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2017 και στρέφοντας το βλέμμα του στους βουλευτές της κυβέρνησης.
«Μία κυβέρνηση η οποία δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει ούτε μία μεγάλη επένδυση στα πρώτα δύο χρόνια της θητείας της είναι δύσκολο να πετύχει κάτι τέτοιο στον τρίτο της χρόνο», κατήγγειλε ακόμη.
«Στο τέλος θα καταλήξουμε σε συντάξεις Βουλγαρίας, εάν δεν πάρουμε μέτρα», προειδοποίησε, μεταξύ άλλων, ο κ. Λεβέντης. 

Καμμένος: Με κυβέρνηση ΝΔ θα είχαν ψηφιστεί μέτρα 8,8 δισ. ευρώ

«Ποιος θα ήταν ο προϋπολογισμός εάν κυβέρνηση ήταν η Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης», διερωτήθηκε, από το βήμα της Βουλής, το απόγευμα του Σαββάτου, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος.
Μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2017, ο κ. Καμμένος ανέφερε πως «όλα ξεκινούν με μία από καρδιάς συνέντευξη που έδωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, όταν είπε ότι εμείς θα δεχόμαστε 100% αυτά που ζητά o Schaeuble και όχι μόνο αυτά αλλά και παραπάνω. Θα ψήφιζαν μέτρα πάνω από 8,8 δισ., βασισμένα στο πλεόνασμα του 4,5% για το οποίο είχαν δεσμευθεί για την περίοδο 2016 - 2019. Οι επικουρικές θα είχαν εκμηδενιστεί. Οι συνταξιούχοι θα έβλεπαν στο ΑΤΜ μείωση πάνω από 50% στο εισόδημά τους. Δεν θα απολάμβαναν του προνομίου της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης, ενώ σήμερα προστατεύθηκαν. Η ανεργία θα είχε εκτοξευτεί γιατί ο κ. Μητσοτάκης θα απέλυε 15.000 υπαλλήλους, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα που είχαν υπογράψει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».
Σχολιάζοντας τη στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα ο κ. Καμμένος σημείωσε πως «οι ανακοινώσεις έχουν να κάνουν με την προκλητικότητα της Τουρκίας, όχι την εξωτερική πολιτική».
«Δεν πρέπει να υπάρχει μία ξεκάθαρη απάντηση;», διερωτήθηκε ακόμη. 

koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου