Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Το ταξίδι Τσίπρα στο Παρίσι και η τράπεζα των Rothchild



Ποικίλα σενάρια για το εύρος και το βαθμό της συνεργασίας της επενδυτικής τράπεζας Rothchild με το Ελληνικό Δημόσιο πυροδότησε η αποκάλυψη της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι με στελέχη της συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρίας, την οποία ο κυβερνητικός εταίρος του Πάνος Καμμένος έχει καταγγείλει ως εν μέρει υπεύθυνη για την υποταγή της χώρας μας στα Μνημόνια!

Οπως έγινε πρόσφατα γνωστό, στην επενδυτική τράπεζα Rothschild θα ανατεθεί σύντομα ο ρόλος του τεχνικού συμβούλου για την προετοιμασία του εγχειρήματος της εξόδου της χώρας στις αγορές. Συγκεκριμένα, μετά την αποκάλυψη του ταξιδιού του κ. Τσίπρα, έγινε γνωστό ότι στις 27 Ιανουαρίου το Δ.Σ. του ΟΔΔΗΧ όρισε με επιστολή του την επενδυτική τράπεζα Rothschild ως τεχνικό σύμβουλο για την υπόθεση αυτή και αναμένεται η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.
Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που η μεγάλη επενδυτική τράπεζα αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει ένα μείζονος σημασίας project για τα οικονομικά του ελληνικού κράτους. Η διεθνής τράπεζα των Rothschild, κατά τα τελευταία 7 χρόνια, έχει ήδη αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα στην Ελλάδα καθώς έχει συνάψει συμβόλαια παροχής υπηρεσιών χρηματοοικονομικού συμβούλου σε διάφορα άλλα σημαντικά project, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012, πιο γνωστού με τον όρο PSI, η ανακεφαλαιοποίηση των 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών το 2014, η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, η εξαγορά της Νέας PROTON BANK από τη Eurobank και η αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου.
Ο οίκος των Rothschild έχει παρουσία στην Ελλάδα ήδη από γενέσεως του νέου ελληνικού κράτους με δάνεια αλλά και στήριξη στη δημιουργία του ελληνικού πιστωτικού συστήματος. Συγκεκριμένα, μέλη της οικογένειας Rothschild βρίσκονται εγκατεστημένα στην Ελλάδα από την εποχή του Βαυαρού βασιλιά Οθωνα. Το 1841 συνέβαλαν στην ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας, της οποίας υπήρξαν και βασικοί μέτοχοι! Η Εθνική Τράπεζα ανέλαβε τότε την έκδοση εθνικού χαρτονομίσματος, ήταν βασικός δανειοδότης του νεοσύστατου ελληνικού κράτους και χρηματοδότης ποικίλων οικονομικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα. Η Εθνική Τράπεζα, στην οποία βασικοί μέτοχοι ήταν οι Rothschild, διατήρησε το προνόμιο έκδοσης χαρτονομίσματος μέχρι και το 1928 που ιδρύθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Τελευταία ο οικονομικός κολοσσός των Rothschild έχει συμβάλει ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος στην υλοποίηση σημαντικών αποφάσεων των «μνημονιακών» κυβερνήσεων της τελευταίας επταετίας.
Ειδικότερα, η διεθνής επενδυτική τράπεζα Rothschild υπήρξε:
– Οικονομικός σύμβουλος στο project της πώλησης του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ στη SOCAR, το οποίο ξεκίνησε το 2015.
– Εξωτερικός οικονομικός σύμβουλος στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών που έγινε το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου