Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

"Αβάσταχτος" λογαριασμός €8 εκατ. ημερησίως από απεργίες και επεισόδια


Σε πλήρη απαξίωση οδηγείται το περίφημο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, εκεί όπου οι επιχειρηματίες εκτός από τις οδυνηρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, τους αυξημένους φόρους και το ολοένα μειούμενο εισόδημα που διαθέτει προς κατανάλωση ο Έλληνας, καλούνται να δώσουν από το 2008, μέχρι και σήμερα, ίσως την πιο άνιση μάχη: αυτή απέναντι στις διαδηλώσεις και τις καταστροφές που προκαλούνται στη διάρκεια των επεισοδίων, κατά τις ημέρες των γενικών απεργιών.

Οι ημέρες αυτές που κάθε χρόνο αυξάνονται, έχουν πνίξει την όποια οικονομική δραστηριότητα...

...έχει διατηρηθεί στο κέντρο της πόλης, οδηγώντας σε πραγματικό αδιέξοδο τις μικρομεσαίες – ως επί το πλείστον – επιχειρήσεις που παραμένουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΕΒΕΑ, μετά από έρευνα που έγινε σε τουλάχιστον 62 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και 9 τράπεζες, οι ζημιές στις κτιριακές εγκαταστάσεις και οι κλοπές εμπορευμάτων υπολογίζονται – κατά δήλωση των επιχειρηματιών – σε ένα ποσό άνω των 400 χιλιάδων ευρώ. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Κ. Μίχαλος «Η επιχειρηματική κοινότητα και ειδικά οι επιχειρήσεις που εδρεύουν στο κέντρο της Αθήνας,  βάλλονται από παντού, από την οικονομική κρίση, από τη μειωμένη κατανάλωση, από τους μειωμένους τζίρους, από την ανυπαρξία αναπτυξιακών προσπαθειών και από τις ζημιές και φθορές που προκαλούνται σε κάθε διαδήλωση και πορεία».

Λογική η διαπίστωση, εάν σκεφτεί κανείς ότι και κατά τα επεισόδια στις πορείες του Ιουνίου, σε ανάλογη έρευνα που πραγματοποίησε το ΕΒΕΑ σε 34 επιχειρήσεις, καταγράφηκαν ζημιές που ξεπερνούσαν το μισό εκατομμύριο ευρώ. Μέσα σε δύο ημέρες δηλαδή με χρονική διαφορά τεσσάρων μηνών, οι συνολικές ζημιές που αφορούσαν στις προσόψεις των καταστημάτων (τζαμαρίες, βιτρίνες, πόρτες) αλλά και οι κλοπές, πλησίασαν το 1 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι όμως μόνο οι ζημιές. Στις ταραχές του Ιουνίου που συνέπεσαν με περίοδο μεγάλης τουριστικής κίνησης, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, έκαναν λόγο για διαφυγόντα κέρδη ύψους εκατομμυρίων ευρώ, από αποχωρήσεις πελατών και ακυρώσεις κρατήσεων.

Το κόστος

Έρευνα που είχε πραγματοποιήσει το ΕΒΕΑ προ τριετίας, σε συνεργασία με την Κάπα Research είχε αναδείξει μια σειρά από πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, με κυριότερο το συμπέρασμα ότι για κάθε ημέρα κινητοποιήσεων στο κέντρο της Αθήνας, που συνοδεύονται με απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι επιχειρήσεις της περιοχής καταγράφουν συνολικά, απώλεια τζίρου 5,9 εκατ. ευρώ και απώλεια κερδών 1,4 εκατ ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα 1.462 επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν να δαπανήσουν κατά μέσο 5.300 ευρώ, (7,3 εκατ. ευρώ συνολικά) προκειμένου να ενισχύσουν την ασφάλεια τους από τα επεισόδια που γίνονται στο κέντρο της Αθήνας. Και αυτό διότι σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας πάνω από ένα στα δέκα (12,5%) μαγαζιά έχει υποστεί φθορές στη βιτρίνα του, και μεγάλος αριθμός (7,5%) έχει υποστεί σημαντικές κλοπές στη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων που δυστυχώς είναι συνυφασμένες τα τελευταία χρόνια με εκτεταμένα επεισόδια.

Λογικό λοιπόν η ίδια έρευνα να συμπεραίνει ότι οι συνεχείς πορείες και διαδηλώσεις αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων της Αθήνας (35,5%) με δεύτερο κατά σειρά αξιολόγησης πρόβλημα το κυκλοφοριακό.


Πηγή capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου