Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Γιατροί τσακώνονταν μέσα στο χειρουργείο!


Σε καταγγελία-σοκ για τη στάση τριών γιατρών στην καρδιοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» προχώρησε, χθες, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο κ. Λοβέρδος, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, κατήγγειλε ότι γιατροί της συγκεκριμένης κλινικής -η οποία είναι η μοναδική δημόσια παιδοκαρδιοχειρουγική κλινική της χώρας- μετέφεραν τις διαμάχες τους ακόμα και μέσα στα χειρουργεία, με αποτέλεσμα τα παιδιά να ξυπνούν από τη νάρκωση δίχως να έχουν χειρουργηθεί, επειδή, όπως ισχυρίστηκε, οι γιατροί...

...αντί να χειρουργήσουν τα παιδιά «τσακώνονταν μεταξύ τους».

«Ντροπή»
«Είναι ντροπή... Θα επιληφθούμε πειθαρχικά», είπε ο υπουργός Υγείας που συμπλήρωσε σε έντονα ρητορικούς τόνους: «Αν είχα τη δυνατότητα να τους απολύσω, θα το είχα κάνει».

Και κατέληξε: «Είναι ντροπή αυτή η κατάσταση και ο ανταγωνισμός των γιατρών να φτάνει μέχρι εκεί. Και όμως, το σύστημα υγείας και ο εθισμός τόσων δεκαετιών στην ατιμωρησία το άφηνε να παραμένει ως θέμα».
Ανάλογες διαμάχες μεταξύ γιατρών δημόσιων νοσοκομείων παρουσίασε η «Η» στις 22 Οκτωβρίου, αποκαλύπτοντας, παράλληλα, κύκλωμα παιδοκαρδιοχειρουργών που έστελναν μικρούς ασθενείς στο εξωτερικό για επεμβάσεις που μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στο ΕΣΥ.

Απολύσεις
Ο υπουργός Υγείας, αμέσως μετά τις δηλώσεις του στη Βουλή, απέστειλε επιστολή στο διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Αρη Μουσιώνη, με την οποία δίνει εντολή για διερεύνηση της υπόθεσης και άμεση απόδοση ευθυνών, απειλώντας εμμέσως τους εμπλεκόμενους γιατρούς με απομάκρυνση από το ΕΣΥ.

Στο έγγραφο αναφέρεται: «Οπως έχω ενημερωθεί, οι συγκρούσεις αυτές φτάνουν σε βαθμό αδιαφορίας για τους ασθενείς, π.χ. για την τύχη ενός μικρού παιδιού που ναρκώθηκε προκειμένου να χειρουργηθεί και έως να ξυπνήσει οι γιατροί αντί να κάνουν τα καθήκοντά τους διαπληκτίζονταν και δεν ασχολήθηκαν με τις ιερές τους υποχρεώσεις».

Κίνδυνος
Επειδή αυτές οι συμπεριφορές -σημειώνει ο υπουργός- «θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές μικρών παιδιών, αλλά δημιουργούν και ανασφάλειες σε όλους τους γονείς, σας παρακαλώ να συντονίσετε με τον πιο κατάλληλο τρόπο τις ενέργειες της διοίκησης, καθώς και των πειθαρχικών της οργάνων, προκειμένου να αποδοθεί Δικαιοσύνη».


Συμπαράσταση
Ο υπουργός με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο δηλώνει πως «τέτοιες συμπεριφορές είναι ξένες με το ΕΣΥ, με την ιατρική δεοντολογία, αλλά και με τις αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώνονται οι ανθρώπινες σχέσεις και για τις οποίες δίνει μάχη η συντριπτική πλειονότητα των γιατρών μας». Παράλληλα, στην επιστολή, ο κ. Λοβέρδος δηλώνει την «αμέριστη συμπαράστασή μου και σας διαβεβαιώνω ότι αυτή ακριβώς είναι και η στάση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, την οποία ενημέρωσα σήμερα».


Τα νοσοκομεία
Κατά την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο νέο διοικητικό σχήμα που επεξεργάζεται για τα νοσηλευτικά ιδρύματα και αφορά στον κοινό συντονισμό ομάδων νοσοκομείων δημόσιων και ιδιωτικών, σε μία σειρά από θέματα όπως προμήθειες, φάρμακα, διαχείριση προσωπικού, ασθενών κ.α.

Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι σε πρώτη φάση στο συντονιστικό όργανο, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Λιαρόπουλου, θα υπαχθούν εκτός από το «Ντυνάν» και το «Ωνάσειο», το «Νοσοκομείο του Ολυμπιακού Χωριού», το «Σισμανόγλειο», το «Αγία Όλγα» και μια ακόμη μικρή ιδιωτική κλινική.

Πηγή  imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου