Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Οι αποφάσεις του Ecofin, οι επαφές Παπανδρέου, οι θέσεις Σαμαρά. Σήμερα η Σύνοδος Κορυφής.


Οι ως σήμερα, ημέρα της συνόδου Κορυφής, εξελίξεις έχουν ως εξής:..

Το Ecofin
Σε πλαίσιο συμφωνίας για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών κατέληξαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών το Σάββατο, μετά από δέκα ώρες συνομιλιών, ενώ οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας εξέφρασαν αισιοδοξία για την επίτευξη φιλόδοξης συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης.

Ξεπερνώντας τις αντιδράσεις της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, οι υπουργοί Οικονομικών...


...συμφώνησαν στην ανάγκη «ένεσης» ύψους 100 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με το Reuters, προκειμένου να οχυρωθούν στην περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αλλά και απέναντι στους κινδύνους εξάπλωσης της κρίσης.

«Καταλήξαμε στις βάσεις μιας συμφωνίας», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Οικονομοικών Αντερς Μποργκ, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Βρετανός ομόλογός του, Τζορτζ Όσμπορν.

Οι υπουργοί θα καταθέσουν τις προτάσεις τους στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, η οποία χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για ένα συνολικό πακέτο αντιμετώπισης της κρίσης σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, με αιχμή το ύψος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και τον τρόπο ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Οι τελικές αποφάσεις ωστόσο αναμένονται στη Σύνοδο της ερχόμενης Τετάρτης.

Την αισιοδοξία της ότι «η τελική συμφωνία (στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο της Τετάρτης) θα είναι φιλόδοξη» εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ενώ σχετικά με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, έκανε λόγο για «πρόοδο».

Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΈΟΥ

«Το ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο της Ελλάδας είναι οι θυσίες του ελληνικού λαού» δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι «τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης».

Όπως είπε, οι αποφάσεις πρέπει να είναι καθοριστικές για να πάμε σε μία «Ευρώπη της αλληλεγγύης», καθώς καθημερινά χάνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών της Ευρώπης στους θεσμούς και στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στην κοινωνική συνοχή της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει αποφασιστικές κινήσεις για να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής και να βάλει σε μια βιώσιμη βάση την οικονομία της. «Τώρα είναι η ώρα των συνολικών αποφάσεων για την Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και κατέληξε λέγοντας ότι «οι αποφάσεις που θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες είναι ιστορικές».

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος η συνάντηση του πρωθυπουργού έγινε σε πολύ καλό κλίμα, παρουσία του ιδίου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, ο Ζοζέ Μπαρόζο είπε στον πρωθυπουργό ότι στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέλος της ευρωζώνης.

Οι δύο ηγέτες μίλησαν αναλυτικά για τις συζητήσεις που γίνονται στο Eurogroup, και τη λειτουργίας της task force στην Ελλάδα και για την τεχνική βοήθεια που παρέχει.

Συζήτησαν τέλος για την απόφαση να μειωθεί η εθνική συμμετοχή στα επενδυτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ.

To Παρίσι
Έτοιμη να υιοθετήσει αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που πλήττει τα κράτη μέλη της είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν.

«Τα κράτη μέλη, μεταξύ τους η Γαλλία και η Γερμανία, και πολλά ευρωπαϊκά όργανα είναι έτοιμα να λάβουν καθοριστικής σημασίας μέτρα», είπε ο Φιγιόν σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον ιάπωνα ομόλογό του Γιοσιχίκο Νόντα.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν διαβουλεύσεις σήμερα σε μια προσπάθεια να εκπονήσουν ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Ωστόσο, δεν αναμένεται να λάβουν καμία καθοριστική απόφαση πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής, την Τετάρτη.

Η Γαλλία φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής της G20, της Ομάδας των είκοσι πλουσιότερων χωρών του κόσμου, στις αρχές Νοεμβρίου, και οι ευρωπαϊκές προσπάθειες για τον περιορισμό της κρίσης χρέους θα είναι βασικό θέμα στην ατζέντα της συνόδου.


Ο Α. ΣΑΜΑΡΆΣ
Μεγάλους κινδύνους τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία εμπεριέχει η αναθεώρηση της απόφασης της 21ης Ιουλίου για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δήλωσε από τις από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εκτός από το όποιο «κούρεμα», προϋποθέτει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μεγάλα και συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα. Γι' αυτό και απαιτείται η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, ώστε, όπως επισημαίνει, «να μπούμε σε τροχιά βιώσιμης λύσης των προβλημάτων μας, στο πλαίσιο, πάντα, της ευρωζώνης».

Ηλ. Μόσιαλος: Κινδυνολογία και αοριστολογία

Για κινδυνολογία και αοριστολογία επικρίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά με αφορμή τη δήλωσή του.

Ο κ. Μόσιαλος, απαντώντας στα όσα δήλωσε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΝΔ, δήλωσε τα εξής: «Ο κ. Σαμαράς για ακόμη μια φορά κινδυνολογεί και αοριστολογεί χωρίς να κάνει καμία απολύτως συγκεκριμένη πρόταση».


Πηγή   kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου