Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Επίθεση του Σαρκοζί στον Κάμερον στη Σύνοδο Κορυφής


Ο βρετανός πρωθυπουργός επέκρινε την ευρωζώνη για κωλυσιεργία

Σε υψηλούς τόνους αντάλλαξαν απόψεις ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο βρετανικός τύπος.
«Χάσατε μια καλή ευκαιρία να σωπάσετε» αποκρίθηκε στον Κάμερον ο Σαρκοζί αμέσως μόλις πήρε το λόγο...

...«Έχουμε βαρεθεί να μας λέτε τι θα κάνουμε. Πρώτα δηλώνετε ότι αντιπαθείτε το ευρώ, ότι δεν θέλετε να συμμετέχετε σε αυτό και τώρα θέλετε να κάνετε και παρεμβάσεις στις Συνόδους» πρόσθεσε σε ιδιαίτερα έντονο ύφος ο γάλλος ηγέτης σύμφωνα με δημοσιεύματα του Guardian και της Daily Telegraph που βασίζονται σε διαρροές διπλωματών.

Την οργή του γάλλου προέδρου προκάλεσε η επισήμανση του Κάμερον ότι η κωλυσιεργία των Ευρωπαίων στην επίλυση των προβλημάτων «δημιουργεί προβλήματα σε όλες τις οικονομίες και στη Μεγάλη Βρετανία». Ο ίδιος όμως χαρακτήρισε «επικίνδυνο» τον τρόπο λήψης αποφάσεων από την ευρωζώνη διεκδικώντας συναπόφαση των 27 ηγετών της ΕΕ για τα ζητήματα που αφορούν το ευρώ.

Ο γαλλικός τύπος επισημαίνει ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον τελεί υπό πίεση στο εσωτερικό καθώς σήμερα, Δευτέρα, θα συζητηθεί στο βρετανικό Κοινοβούλιο πρόταση για δημοψήφισμα με αντικείμενο τη συμμετοχή της Βρετανίας στο ευρώ έπειτα από σχετικό αίτημα 100.000 πολιτών.
Βέβαια οι πιο ψύχραιμοι από τους γάλλους δημοσιογράφους παραδέχονται ότι «η μονοπώληση του ενδιαφέροντος από το γαλλογερμανικό άξονα στην τελευταία Σύνοδο» προκαλεί εύλογα εντάσεις, όπως αναφέρει η Les Echos. Την επικράτηση των απόψεων Βερολίνου και Παρισιού εις βάρος κάθε άλλης δωνής στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης επισημαίνει λίγο πιο άκομψα ο αρθρογράφος του βρετανικού Guardian Ντέιβιντ Γκόου σημειώνοντας ότι «το δίδυμο Μέρκελ - Σαρκοζί μιλάει με μια φωνή αλλά στα γερμανικά».

Η γαλλική Les Echos αναφέρει ενδεικτικά ότι η κοινή συνέντευξη τύπου Μέρκελ Σαρκοζί επισκίασε τις κοινές δηλώσεις του Μπαρόζο και του βαν Ρομπάι που έγιναν ταυτόχρονα στις Βρυξέλλες. Μάλιστα η πρώτη ερώτηση που έκαναν οι δημοσιογράφοι στους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίού δεν αφορούσαν την κρίση αλλά τη Συρία.

Πηγή  tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου