Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Σε εξέλιξη η πορεία του Πολυτεχνείου


Στην πορεία παίρνουν μέρος και δύο μπλοκ αναρχικών το πρώτο μπροστά από τον Αγνωστο Στρατιώτη και το δεύτερο μπροστά από τα λουλουδάδικα της Βουλής. Η οργάνωση των μπλοκ τους είναι τέτοια που θυμίζει πορείες άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού περιλαμβάνουν ακόμη και ομάδες περιφρούρησης.

Γύρω στις 5.30 το απόγευμα τα τελευταία μπλόκ των διαδηλωτών περνούσαν από τη Βουλή, στην οποία παραμένουν οι αναρχικοί - διαδηλωτές.

Λίγο μετά τις 5 άρχισαν οι πρώτες αψιμαχίες με ρίψη δύο μολότοφ και χειροβομβίδων κρότου λάμψης αλλά δεν πήραν έκταση

Λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι έκλεισε η κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου, για να ξεκινήσει η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. 


Στις 4:10 η κεφαλή της πορείας των φοιτητών (της ΠΑΣΠ) με τη σημαία του Πoλυτεχνείου έφτασε στην πρεσβεία. Συμμετείχαν περίπου 600 άτομα ενώ στις 4:20 ξεκίνησε ένα ακόμα τμήμα της πορείας από την παλαιά Βουλή με κατεύθυνηση το Σύνταγμα και από εκεί την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Μετά τις 5μμ ξεκίνησε από την πλατεία Ομονοίας και η πορεία που οργανώνει το ΚΚΕ, το οποίο κινείται μέσω της Πανεπιστημίου προς την Αμερικανική Πρεσβεία.

Σε επιφυλακή βρίσκονται χιλιάδες αστυνομικοί, ενώ κλειστό είναι το μεγαλύτερο τμήμα του κέντρου της Αθήνας.

Από την Αστυνομία έχουν ήδη γίνει 60 προσαγωγές ενώ η ίδια υπολογίζει σε 15.000 τους διαδηλωτές.

Κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό που βρίσκονται στην πορεία προς τους Αμπελόκηπους.


Η κεντρική εκδήλωση στο ιστορικό κτίριο

Προκειμένου να πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση στον χώρο του Πολυτεχνείου, οι πύλες του κτιρίου της οδού Πατησίων έκλεισαν λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι. Η εφετινή γιορτή μνήμης ξεκίνησε με την ομιλία της αντιπρύτανη του Ιδρύματος κυρίας Τόνιας Μοροπούλου.

«Η μετάδοση και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Πολυτεχνείου, δεν μπορεί και δεν πρέπει να μουσειοποιηθεί. Δεν είναι ακίνδυνη, ούτε και χωρίς προεκτάσεις για τη σημερινή πολιτική ζωή. Δίνει ένα άλλο μήνυμα πολιτικής συμπεριφοράς : αυτό της ενεργού κοινωνικής και πολιτικής συμμετοχής του πολίτη για τη διαμόρφωση της ζωής και της τύχης του με δική του ευθύνη» είπε η κυρία Μοροπούλου. «Το πρόσωπο του Πολυτεχνείου, δεν είναι απόμακρο, δεν είναι ηρωικό, είναι ανθρώπινο, αντιφατικό και ενιαίο, βασανισμένο και επίμονο, προδομένο και ανυποχώρητο» συμπλήρωσε.

Η αντιπρύτανης του ΕΜΠ μίλησε επίσης για προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα πανεπιστήμια της χώρας αλλά και το Πολυτεχνείο με την υποχρηματοδότηση τους. Κάλεσε δε τη νεολαία «να αντιμετωπίσει ενωμένη και συντεταγμένη με την ελληνική κοινωνία, την ολόπλευρη κρίση, από την οποία δοκιμάζεται με πρωτόγνωρο τρόπο, αλλά και τις θεσμικές και χρηματοδοτικές πολιτικές της κυβέρνησης, οι οποίες οδηγούν σε συρρίκνωση και υποβάθμιση όχι μόνο το δημόσιο πανεπιστήμιο και τη δωρεάν παιδεία, αλλά και την Κοινωνία και τη Δημοκρατία».

Στην εκδήλωση μίλησε όπως κάθε χρόνο και ο Πρόεδρος Φυλακισθέντων -Εξορισθέντων,  κ. Ν. Τριανταφύλλου, ο οποίος μίλησε για «πρωτόγνωρα αντιλαϊκά μέτρα που βιώνει ο ελληνικός λαός». Ο κ. Τριανταφύλλου ζήτησε να μη γεννά αυταπάτες και εφησυχασμό στο λαό η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Πρόσθεσε ακόμη ότι «επιστρατεύθηκε η ακροδεξιά για να σώσει το σύστημα» και ζήτησε την ανασύσταση του φοιτητικού κινήματος για να αντεπεξέλθει στους αγώνες.

Μετά τις ομιλίες έγινε προσκλητήριο νεκρών. Εξω από το Πολυτεχνείο έφτασαν τα μέλη της παράταξης της ΠΑΣΠ που έχουν την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου. Πάνω στην σημαία έριξε λίγα λουλούδια ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Σ. Σιμόπουλος και η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία άρχισε.

Πηγή  tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου