Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Σαμαράς: Αναγκαία η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση


Εξηγήσεις σε δύο μέτωπα επιχείρησε να δώσει ο Αντώνης Σαμαράς με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Χαρακτήρισε αναγκαία τη συμμετοχή της ΝΔ στη νέα κυβέρνηση και έδωσε δεσμεύσεις για την ολοκλήρωση του βίου της μέσα στο προγραμματισμένο τρίμηνο.

Ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα του τετραπλού και μέσα σε 7 ημέρες επιτεύγματος της ΝΔ (ακύρωση δημοψηφίσματος, αλλαγή πρωθυπουργού κλπ) και ακολούθως απευθύνθηκε στις δύο τάσεις που έχουν διαμορφωθεί μέσα στην παράταξή του σχετικά με τη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση Παπαδήμου:..

...τη λαϊκή δεξιά και το "όχι" της στη συγκυβέρνηση και την αστική κεντροδεξιά που επιχειρηματολογούσε υπέρ της συναίνεσης.
"Η αντιπολίτευση δεν υπάρχει για να κλείνεται στο καβούκι της. Πήραμε την πρωτοβουλία για να δώσουμε διέξοδο και λύση και όχι να εξαρτάται η τύχη της χώρας από τις εσωκομματικές διενέξεις του ΠΑΣΟΚ. Είμαστε αντιπολίτευση εθνικής ευθύνης. Και όταν η χώρα βρέθηκε σε αδιέξοδο έπρεπε να αναλάβουμε πρωτοβουλία. (...) Με θρησκευτική ευλάβεια στη συνταγματική τάξη.
Αναφερόμενος στην ημερομηνία των εκλογών και απαντώντας στην κριτική ότι η ΝΔ θα έπρεπε να είναι πιο ελαστική στη διάρκεια της νέας κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς είπε: "Οι εκλογές είναι βαλβίδα ασφαλείας. Όταν όλοι γνωρίζουν ότι θα γίνουν εκλογές μέσα σε 3 μήνες, τότε αυτό λειτουργεί καταπραϋντικά", είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχαν περιθώρια για διενέργεια άμεσων εκλογών. "Νωρίτερα δεν προλαβαίναμε να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και να ανοίξει ο δρόμος για την έκτη δόση"
Και δίνοντας διαβεβαιώσεις για το βραχύβιο της νέας κυβέρνησης σημείωσε: "Δεν είναι στο χέρι κανενός να παρατείνει την ζωή της κυβέρνηση πέρα από τους τρεις μήνες. Όταν εμείς λέμε προσωρινή εννοούμε προσωρινή", υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Απαντώντας σε όσους ζητούσαν μεγαλύτερη συμμετοχή, ο κ. Σαμαράς σημείωσε: "Αν συμμετείχαμε σε περισσότερα υπουργεία θα ήταν σαν να αμφισβητούσαμε το μεταβατικό χαρακτήρα της κυβέρνησης. Στηρίζουμε και συμμετέχουμε σε υπουργεία υψηλού συμβολισμού και δεν αφήνουμε καμία υποψία συγκυβέρνησης. Δεν θα δημιουργήσουμε προβλήματα αλλά δεν θα στηρίξουμε και τίποτα παραπάνω".
Διερωτώμενος "τι σημαίνει η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση Παπαδήμου;" ο κ. Σαμαράς εξήγησε: "Εμείς την προκαλέσαμε, εμείς έπρεπε να είμαστε παρόντες. Αυτό επιβεβαιώνει ότι ήμασταν ο βασικός μοχλός για την απομάκρυνση Παπανδρέου και τη ματαίωση του δημοψηφίσματος. Και δεν συμμετέχουμε περισσότερο γιατί αυτό θα σήμαινε συγκυβέρνηση".
"Δεν υπογράφω"
Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε επίσης ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει νέα μέτρα ούτε για το 2011 ούτε για το 2012 και επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει τις έγγραφες δεσμεύσεις που ζητήθηκαν οπό την Ελλάδα προκειμένου να αποδεσμευτεί η 6η δόση και να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση.
"Τι θα ψηφίσουμε από δω και μπρος; Δεν θα ψηφίσουμε νέα μέτρα", είπε χαρακτηριστικά, αλλά διευκρίνισε ότι ως τον Ιούνιο "θα πρέπει να διαπραγματευτούμε τα νέα μέτρα αν χρειαστούν για το 2013-4".
Έσπευσε παράλληλα να τονίσει ότι "θα ζητήσουμε μέτρα ανάκαμψης για να γίνουν εφικτά τα πρωτογενή πλεονάσματα".
Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την ομιλία του κ. Α. Σαμαρά, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, έκανε την ακόλουθη δήλωση.

Πηγή  ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου