Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Διχασμός στη Ν.Δ. μετά τη στροφή Σαμαρά


Μια εικόνα από το κοντινό μέλλον: Στα υπουργικά έδρανα κάθονται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Σταύρος Δήμας και ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Από κάτω ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Μαρκόπουλος σφυροκοπά την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για τα ταξί. Μπορεί να είναι η Ν.Δ. τους επόμενους τρεις μήνες κόμμα «δύο σε ένα», συμμετέχοντας στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα ασκώντας σκληρή αντι-μνημονιακή αντιπολίτευση ενόψη της κάλπης; Η επιλογή του Αντώνη Σαμαρά να τοποθετήσει στην κυβέρνηση Παπαδήμου πολιτικά πρόσωπα...

...αιφνιδίασε την κομματική του βάση, δίχασε το στενό του περιβάλλον και ανακούφισε τους περισσότερους βουλευτές.
Ταυτόχρονα όμως σηματοδότησε τη μεγάλη στροφή στη στρατηγική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης την τελευταία διετία που από φωνή καταγγελίας του Μνημονίου επιχειρεί πλέον να μεταμορφωθεί σε εγγυητή της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας και να απευθυνθεί στους μετριοπαθείς πολίτες που αγωνιούν για την τύχη τους.

«Εσπασαν τα τηλέφωνα»
Το βράδυ της περασμένης Κυριακής, μόλις έγινε γνωστή η συμφωνία του προέδρου της Ν.Δ. με το Γιώργο Παπανδρέου μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα γραφεία της Λ. Συγγρού, έσπασαν τα τηλέφωνα. Μεσαία στελέχη νομαρχιακών οργανώσεων αλλά και απλοί ψηφοφόροι τηλεφωνούσαν κατά εκατοντάδες για να «μη γίνει η συμμαχία με τους προδότες του ΠΑΣΟΚ», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.
Το «κύμα» της διαμαρτυρίας φούσκωσε το πρωί της Δευτέρας όταν τα τηλέφωνα του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και του Κώστα Μπούρα πήραν «φωτιά» από τα μηνύματα δυσαρέσκειας που ελάμβαναν οι βουλευτές από την παραδοσιακή εκλογική βάση του κόμματος. Σε αυτό το κλίμα ήρθε να προστεθεί η δήλωση του Γιάννη Μανώλη που αποκαλούσε τον υπό αναζήτηση πρωθυπουργό «φούφουτο».

Τα στρατόπεδα
Οι στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα με τους μετριοπαθείς να υπερασπίζονται την επιλογή της συνεννόησης και τους αντι-μνημονιακούς να προειδοποιούν ότι «αυτή είναι η καλύτερη συνταγή για να χάσει η Ν.Δ. τις εκλογές».
Από τη μία πλευρά ο Δημήτρης Σταμάτης, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, οι δύο αντιπρόεδροι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας αλλά και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης και από την άλλη ο Γιώργος Μουρούτης, ο Φαήλος Κρανιδιώτης αλλά και κοινοβουλευτικά στελέχη με πρώτο τον Κώστα Μαρκόπουλο.
Στις αντιπαραθέσεις που ακολούθησαν μπορεί να μην έπεσαν μπουνιές αλλά αντηλλάγησαν σκληρές εκφράσεις για τις πολιτικές δυνατότητες του καθενός από τους εμπλεκόμενους. Η αναταραχή στο «σκληρό πυρήνα» της κομματικής βάσης και η εμφύλια σύρραξη στην προεδρική φρουρά δεν φάνηκε να επηρεάζουν τον Αντώνη Σαμαρά. «Έκανα μια επιλογή και θα την τηρήσω έως το τέλος», είπε στους συνεργάτες του και συμπλήρωσε: «η Ν.Δ. δείχνει το δρόμο της σταθερότητας και της ασφάλειας εντός του ευρώ την ώρα που το ΠΑΣΟΚ καταρρέει μετά την εξαγγελία για δημοψήφισμα που λίγο έλειψε να μας οδηγήσει εκτός ευρώ».
Το μήνυμα ήταν σαφές: Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποφάσισε να επιχειρήσει να καλύψει το πολιτικό κενό που αφήνει στο χώρο του κέντρου η ραγδαία φθορά του ΠΑΣΟΚ αφού θεωρεί πως έχει εξαντλήσει την επιρροή του στον παραδοσιακό χώρο της Δεξιάς μετά το δημοσκοπικό προβάδισμα που καταγράφει.
Αν τα πρόσωπα που εκπροσωπούν τη Ν.Δ. δείχνουν το δρόμο της συνύπαρξης με το ΠΑΣΟΚ στο μεταβατικό σχήμα, οι πολιτικές προτάσεις των δύο κομμάτων σε καυτά μέτωπα από την απελευθέρωση των ταξί και των φορτηγών μέχρι τα αναπτυξιακά νομοσχέδια είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.
«Το ερώτημα είναι εάν θα αγκαλιάσουμε αυτή την κίνηση για να σωθεί η χώρα ή θα την υπονομεύσουμε από την πρώτη μέρα», λέει ένας από τους υπουργούς της Ν.Δ. που δεν αρνείται ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν μπορεί να αποφύγει να ασχοληθεί με την τρέχουσα πολιτική ακόμη και αν παραμείνει μόνο 111 ημέρες.

Εκλογική ετοιμότητα
Ωστόσο στο εσωτερικό της Ν.Δ. υπάρχει ισχυρή ομάδα βουλευτών που εκτιμά ότι η προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε με την ορκωμοσία της κυβέρνησης Παπαδήμου. Με τους βουλευτές αυτούς συντάσσονται συνδικαλιστικά και κομματικά στελέχη που εκτιμούν ότι «μόλις περάσει η πρώτη ευφορία για τη νέα κυβέρνηση ο κόσμος θα ξαναβρεθεί στα κάγκελα». Θεωρούν μάλιστα «κομβικό λάθος» τη συμμετοχή ανώτατων πολιτικών στελεχών της Ν.Δ. στην κυβέρνηση. Με βάση αυτό τον προβληματισμό, βουλευτές σχολιάζουν αρνητικά την παραίτηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου από τη Βουλή. Κατηγορούν μάλιστα τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. ότι με αυτή του την κίνηση άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου μπορεί να μην έχει διάρκεια μόνο τριών μηνών.

Το μήνυμα των προσώπων που θα συμμετάσχουν
Το μήνυμα της μετριοπάθειας αποτυπώθηκε στην επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου από την πλευρά της Ν.Δ.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν από την πρώτη μέρα της κρίσης θιασώτης της συνεννόησης. Είχε μάλιστα προτείνει τη δημιουργία μιας εθνικής ατζέντας στην οποία θα μπορούσαν να συμφωνήσουν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Τώρα δηλώνει δικαιωμένος.
Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. επέλεξε να μπει στην κυβέρνηση αναλαμβάνοντας το υπουργείο Εθνικής Άμυνας παραιτούμενος από τη βουλευτική του έδρα στην Α' Αθηνών ώστε να τηρηθεί η οδηγία του Αντώνη Σαμαρά για τη συμμετοχή μόνο εξωκοινοβουλευτικών στελεχών. Στην περίπτωση που η Ν.Δ. εκπροσωπούνταν στην κυβέρνηση με κοινοβουλευτικά στελέχη, τότε θα ήταν και θεσμικά κυβερνητικός εταίρος και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταλάμβανε το ΚΚΕ.
  • Ο πρώην επίτροπος και νυν αντιπρόεδρος του κόμματος Σταύρος Δήμας ως επικεφαλής στο υπουργείο Εξωτερικών με θετική εικόνα στο εξωτερικό σηματοδοτεί την επιλογή του Αντώνη Σαμαρά να στρατεύσει στην προσπάθεια ανόρθωσης του κύρους της χώρας το πιο «εξαγώγιμο» στέλεχός του.
  • Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και αναπληρωτής υπουργός Παιδείας χαρακτηρίζεται επίσης «εξαγώγιμος», λόγω μακράς θητείας στην Αμερική, και μειλίχιος. Πρόσωπο με μακρά διαδρομή στο χώρο της Ν.Δ., διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής από το 2000 έως το 2009, διηύθυνε μέχρι την Παρασκευή το γραφείο του Αντώνη Σαμαρά ενώ ετοιμάζεται να διεκδικήσει βουλευτική έδρα στην Α' Πειραιώς.
Ο άγνωστος στους πολλούς, καθηγητής Μακροικονομικών του πανεπιστημίου Μακεδονίας Γιάννης Μουρμούρας, υφυπουργός Οικονομικών, είναι πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου των ορκωτών εκτιμητών που με την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι υπέδειξε τον τεχνικό τρόπο που καθιστά τα συμβόλαια ανταλλαγής μη σύννομα εξασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον. Συνδέεται με τον Αντώνη Σαμαρά εδώ και μία εικοσαετία.
Η συμμετοχή του στο οικονομικό επιτελείο ήταν διακριτική αλλά ήταν πάντα «παρών» στις επαφές του προέδρου της Ν.Δ. στο εξωτερικό. Πρόσωπο χαμηλών τόνων επιλέγει να αρθρογραφεί αλλά αποφεύγει τις συνεντεύξεις, ενώ όσοι τον γνωρίζουν καλά βεβαιώνουν ότι δεν μπορεί κανείς να του πάρει κουβέντα...

Πηγή  imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου