Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΣΟΚ: Ψάχνοντας την "επόμενη μέρα"...


Δεν πρόλαβε να “μετακομίσει” από το Μέγαρο Μαξίμου στην Ιπποκράτους και ήδη αμφισβητείται. Ο λόγος για τον Γ. Παπανδρέου, που λαμβάνει προειδοποιήσεις απ' όλες τις πλευρές ότι η παραμονή του στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Ο ίδιος, πάντως, δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω.Στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος αρχίζει ήδη να διαμορφώνεται ένα συγκρουσιακό τοπίο. Εδώ και καιρό το ΠΑΣΟΚ είναι ένα “κέλυφος”, αδειανό, όπως φάνηκε και στην... ερημική συνδιάσκεψη της 3ης του Σεπτέμβρη, στα θλιμμένα και “μίζερα” γενέθλια του ΠΑΣΟΚ.
Ο Γ. Παπανδρέου δεν είναι πια πρωθυπουργός, αλλά, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θέλει διακαώς να παραμείνει πρόεδρος του Κινήματος...

...και, μέσω αυτού, να έχει ρόλο και λόγο στο ρευστό πολιτικό σκηνικό. “Ο Παπανδρέου θα φύγει όταν θέλει και όπως θέλει”, λένε στενοί του συνεργάτες, διαμηνύοντας ότι ο απελθών πρωθυπουργός είναι έτοιμος να σηκώσει το γάντι όσων θελήσουν να τον αμφισβητήσουν.

Ο ασκός του Αιόλου

Και δεν είναι λίγοι αυτοί. Ήδη από την Πέμπτη, 50 βουλευτές απείλησαν με παραίτηση, ενώ ο “βενιζελικός” βουλευτής Δ. Λιντζέρης κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου “να δρομολογήσει ομαλές πολιτικές εξελίξεις για τη χώρα και το κόμμα”, επικαλούμενος την καταστατική διαδικασία. Εξάλλου, η θητεία του ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ έληξε τυπικά χθες, 12 Νοεμβρίου. Αν είχε παραμείνει πρωθυπουργός, αυτή θα ανανεωνόταν αυτόματα. Όμως, τώρα, ο Γ. Παπανδρέου μπορεί απλώς να εκμεταλλευθεί μια εξάμηνη παράταση, που προβλέπεται καταστατικά και πέραν τούτου ουδέν. Στενοί του συνεργάτες επικαλούνται το γεγονός ότι έχει συμφωνηθεί να γίνουν εκλογές πολύ σύντομα, επιχειρηματολογώντας κατά του να ανοίξουν τώρα εσωκομματικές διαδικασίες στην Ιπποκράτους. Όμως, ένα μεγάλο κομμάτι στελεχών και βουλευτών του Κινήματος επιμένει ότι... ακριβώς επειδή οι εκλογές δεν θ' αργήσουν, ο Γ. Παπανδρέου θα πρέπει να δρομολογήσει τη διαδοχή του τώρα, ώστε να οδηγηθεί με άλλο αρχηγό το ΠΑΣΟΚ στις πρόωρες κάλπες.

Οι δελφίνοι

Άλλωστε, δύο 24ωρα μετά την παραχώρηση της πρωθυπουργίας στον Λ. Παπαδήμο, ο Γ. Παπανδρέου βλέπει να χάνει έναν-έναν τους εσωκομματικούς συμμάχους του. Εκτός των “προεδρικών” (Δ. Ρέππας, Χαρ. Καστανίδης, Γ. Παπακωνσταντίνου) που είναι σταθερά δίπλα του, ο απελθών πρωθυπουργός δεν έχει πια ως “σύμμαχο” τον Ευ. Βενιζέλο, καίτοι συνεργάστηκαν αρμονικά τους τελευταίους μήνες. Ο “τσάρος” διαφώνησε έντονα με την ιδέα Παπανδρέου να διορίσει πρωθυπουργό τον Φιλ. Πετσάλνικο, κάτι που έκαναν -και δημόσια- και στελέχη της περίφημης “τρόικας” του ΠΑΣΟΚ (Αν. Διαμαντοπούλου, Αν. Λοβέρδος, Γ. Ραγκούσης). Παράλληλα, άδηλες είναι οι προθέσεις και στελεχών του λεγόμενου “κοινωνικού ΠΑΣΟΚ” (Λ. Κατσέλη, Β. Παπανδρέου) που έχουν ασκήσει δριμύτατη κριτική στον κ. Παπανδρέου, ενώ αίνιγμα αποτελεί και ο ρόλος που επιθυμεί να παίξει ο Μ. Χρυσοχοΐδης -πολλοί εικάζουν ότι θα φιλοτεχνήσει το προφίλ της “ενωτικής υποψηφιότητας” και θα θελήσει να πάρει μαζί τους τους “παπανδρεϊκούς”. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι εσωκομματικές ισορροπίες στο ΠΑΣΟΚ είναι τόσο εύθραυστες, που πολλοί εκτιμούν ότι από αύριο ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να προκαλέσει εσωκομματική έκρηξη: είτε με ανατροπή του Γ. Παπανδρέου, είτε με διάσπαση του κόμματος...

Πηγή  avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου