Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

«Οχι» της Τρόικα για εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε περισσότερες δόσεις


 «Ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε και ο γάιδαρος», λέει η γνωστή παροιμία που ταιριάζει γάντι με τη διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς με την Τρόικα για τα ισοδύναμα μέτρα, δηλαδή για τα μέτρα που έχουμε αντιπροτείνει προς αποφυγήν δυσάρεστων μέτρων όπως οι μειώσεις αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια.
Ενώ, λοιπόν, είχε διαπιστωθεί μια σχετική... ξινίλα από την Τρόικα μόνο και μόνο επειδή η ελληνική πλευρά προσπαθεί να... προσπεράσει κάποια από τα συμφωνηθέντα μέτρα του Μνημονίου- για το οποίο μάλιστα είχε γίνει σκληρή μάχη το Φεβρουάριο έτσι ώστε να
ξεκινήσει η εφαρμογή των μειώσεων από τον Ιούλιο και όχι από τον Οκτώβριο- το υπουργείο Οικονομικών έβαλε στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης και ένα ακόμα θέμα, τη δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος όχι σε τρεις αλλά σε περισσότερες δόσεις, ει δυνατόν σε δέκα δόσεις.
Η στάση της Τρόικα ήταν εξαρχής αρνητική, επισημαίνοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση, ο σχετικός φόρος εισοδήματος θα περάσει και στο 2013, ανοίγοντας «τρύπα» στον φετινό Προϋπολογισμό, ο οποίος ήδη υποφέρει από αποκλίσεις 1 δις ευρώ στα φορολογικά έσοδα. Το αντεπιχείρημα του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι εάν περάσει η σχετική ρύθμιση, αυξάνονται κατά πολύ οι δυνατότητες είσπραξης των φόρων που θα βεβαιωθούν και για να γίνουν πιο πειστικοί, παρουσίασαν μια βελτιωμένη- σύμφωνα με τους όρους της Τρόικα- έκδοση της προωθούμενης ρύθμισης.
Έτσι, ενώ το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη δυνατότητα καταβολής έως και σε δέκα δόσεις για όσους δηλώνουν οικογενειακό εισόδημα έως 100.000 ευρώ, η νεώτερη εκδοχή που τέθηκε υπόψιν της Τρόικας κατεβάζει το πήχη του οικογενειακού εισοδήματος στις 60.000 ευρώ και τον αριθμό των δόσεων στις επτά. Απάντηση δεν δόθηκε, ωστόσο, στη συνάντηση εφ' όλης της ύλης τη Κυριακή, ενδεχομένως να υπάρξει απάντηση της Τρόικα για όλα τα ισοδύναμα που έχουν προταθεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου