Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Τραπεζικός γίγαντας από τον γάμο Εθνικής - Eurobank



Εναν τραπεζικό γίγαντα, με ενεργητικό σχεδόν όσο το ΑΕΠ της Ελλάδας, με κυρίαρχη θέση στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, και ο οποίος διεκδικεί τη θέση του ανάμεσα στις 20 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες θα δημιουργήσει η αναμενόμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank. Η Εθνική Τράπεζα υπέβαλε και επίσημα πρόταση συγχώνευσης με ανταλλαγή μετοχών προς τη Eurobank, η οποία από την πλευρά της θα προχωρήσει τις διαδικασίες ώστε αυτή να εξεταστεί από το Διοικητικό της Συμβούλιο αλλά και τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της. Κύκλοι της αγοράς πάντως έκαναν αργά χθες το βράδυ λόγο για «κλεισμένο ντιλ» μεταξύ των δύο τραπεζών...


Το προφίλ. Ο νέος τραπεζικός κολοσσός που θα προκύψει από τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank θα έχει ενεργητικό της τάξης των 177,5 δισ. ευρώ. Στο χαρτοφυλάκιό της θα έχει δάνεια ύψους 121,2 δισ. ευρώ και καταθέσεις 85,9 δισ. ευρώ, ενώ μόνο στην Ελλάδα θα λειτουργεί 972 καταστήματα.
Παράλληλα, η νέα τράπεζα θα έχει ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με παρουσία και ιδιαίτερα σημαντικά μερίδια αγοράς στο τραπεζικό γίγνεσθαι της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Τουρκίας, της Σερβίας, των Σκοπίων και της Ουκρανίας.
Στον αντίποδα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το συνολικό κόστος ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ενδέχεται να ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα η διαφορά ανάμεσα στο χαρτοφυλάκιο των δανείων και των καταθέσεων υπερβαίνει τα 30 δισ. ευρώ.

Το παρασκήνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους που παρακολουθούσαν από κοντά τις διαδικασίες, η προσέγγιση μεταξύ των δύο τραπεζών είχε ξεκινήσει πριν από καιρό, πάγωσε όμως εν αναμονή των εξελίξεων ως προς την πώληση της Emporiki, στη διεκδίκηση της οποίας συμμετείχαν και οι δύο.
Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο, ειδικά μετά την ανακοίνωση των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Credit Agricole και την Alpha για την απόκτηση από την τελευταία της Emporiki, το «φλερτ» επανήλθε δυναμικά, με καθημερινές συναντήσεις. Εντούτοις, ακόμη και όσοι βρίσκονταν αρκετά κοντά στις διαδικασίες δηλώνουν έκπληκτοι με την ταχύτητα των εξελίξεων. Η κινητικότητα κορυφώθηκε χθες το πρωί, όταν και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέστειλε τη διαπραγμάτευση των μετοχών των δύο τραπεζών, ενώ εντός των επομένων ημερών αναμένεται να κλειδώσει η συμφωνία. Κύκλοι της αγοράς δεν αποκλείουν μάλιστα η διαδικασία να ολοκληρωθεί ακόμα και μέσα στις επόμενες 30 με 40 ημέρες.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, βασικός παράγοντας για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι και το γεγονός ότι βρίσκει σύμφωνη την πολιτική ηγεσία, η οποία ειδικά σε αυτή τη συγκυρία τάσσεται υπέρ του ενιαίου σχήματος, θέλοντας μέσα από αυτό να δημιουργήσει έναν «εθνικό πρωταθλητή». Για τον λόγο αυτό, φαίνεται διατεθειμένη να δώσει στο νέο σχήμα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στο μετοχικό κεφάλαιο του οποίου ούτως ή άλλως η Εθνική και η Eurobank συμμετέχουν με ποσοστό 6% εκάστη.

Πηγή  tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου