Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ



Στο ιστορικό χαμηλό του 0,50% μειώθηκε το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως αποφάσισε την Πέμπτη το Διοικητικό Συμβούλιο του ιδρύματος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του στη Μπρατισλάβα.

Το βασικό επιτόκιο, που προηγουμένως βρισκόταν στο 0,75%, αφορά πρωτίστως τις μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης (LTROs), δηλαδή έκτακτα δάνεια διάρκειας έξι μηνών έως τριών ετών, που διαθέτει η ΕΚΤ προκειμένου να παραχωρήσει ρευστότητα στον τραπεζικό κλάδο της Γηραιάς Ηπείρου...


Συνεπώς, το βασικό επιτόκιο εμμέσως επηρεάζει την πιστωτική πολιτική του τραπεζικού κλάδου, αλλά και τα επιτόκια δανεισμού που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και πολίτες.

Παράλληλα, σε ιστορικό χαμηλό μειώθηκε και ένα ακόμα από τα τρία σημαντικά επιτόκια που τηρεί η Ευρωτράπεζα, το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Marginal lending facility), που καταπέφτει στο 1,00%.

Τέλος, το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Deposit facility), παραμένει αμετάβλητο στο 0%.

Το Marginal lending facility αφορά τα βραχυπρόθεσμα δάνεια και άλλες ενέσεις ρευστότητας που παρέχει η ΕΚΤ στο Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ενώ το Deposit facility αφορά τα χρήματα που καταθέτουν κατά το βράδυ οι εμπορικές τράπεζες στην ΕΚΤ.

Τα νέα επιτόκια θα τεθούν σε ισχύ από τις 8 Μαΐου.

Μια πρώτη αντίδραση στην κίνηση της ΕΚΤ ήταν η ελαφρά υποχώρηση των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και η άνοδος των παραγώγων. Το ευρώ κινείται ανοδικά, ενώ τα παράγωγα σε γερμανικά 10ετή ομόλογα επίσης κινούνται ανοδικά. 

Η μείωση του επιτοκίου αποτελεί προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας της ΕΕ,  σε μια χρονική στιγμή που η Ευρωζώνη βρίσκεται σε ύφεση με την ανεργία σε επίπεδα-ρεκόρ. Η απόφαση ήταν αναμενόμενη αφότου ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι το ευρωπαϊκό κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα ήταν έτοιμο να αναλάβει δράση. 


skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου