Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Απεργιακή κινητοποίηση την 1η Μάη από τα Συνδικάτα στα Γιαννιτσά



Πραγματοποιήθηκε την  Τετάρτη 1 Μάη απεργιακή συγκέντρωση  στο Εργατικό κέντρο Γιαννιτσών  με την συμμετοχή εργαζόμενων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αλλά και άνεργων

Από την διοίκηση του εργατικού κέντρου Γιαννιτσών χαιρετισμό ανεύθυνε η ταμίας του Δ.Σ Ζουρνατζίδου Θεανώ : H φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους, τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, με τραγικές τις συνέπειες της μνημονιακής λαίλαπας, μπροστά σε νέο κύκλο αντιλαϊκών μέτρων, που οδηγούν ολοταχώς στο 4ο μνημόνιο εξολόθρευσης. Εκτός των άλλων όμως, η φετινή πρωτομαγιά συναντάει και επιπρόσθετα εμπόδια  επειδή συμπίπτει με ημέρα της Μ. Εβδομάδας και της απόφασης της κυβέρνησης να την μεταφέρει την Τρίτη του Πάσχα...

Τα Συνδικάτα αποφάσισαν να τμήσουν την  1η του Μάη με απεργιακή κινητοποίηση την Μ. Τετάρτη
Η 1η  ΜΑΗ δεν είναι αργία είναι ΑΠΕΡΓΙΑ, ημέρα μνήμης των θυσιών και των αιματοβαμμένων αγώνων των εργαζομένων, δηλώνει την συνέχιση των αγώνων, που στις μέρες μας πρέπει να εκφραστεί με την ανατροπή των μνημονίων και της κυβέρνησης.
Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ, η ημέρα των εργαζομένων πρέπει να γιορταστεί όπως  της αρμόζει και απαιτούν οι στιγμές, με ΑΠΕΡΓΙΑ. Γι αυτό είμαστε σήμερα όλοι εδώ !
Ιδιαίτερα σήμερα, που στοχοποιούνται οι συλλογικές καταχτήσεις, που γίνεται μεγάλη προσπάθεια να αδρανήσουν τα ταξικά αντανακλαστικά της μνήμης και της συλλογικής αξίας, να καλλιεργηθεί η λογική της αδράνειας και της αποδοχής του μονόδρομου του μνημονίου, της έξαρσης της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και της τρομοκρατίας, η φετινή πρωτομαγιά έχει ιδιαίτερη σημασία .
Ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε πριν από 120 ακριβώς χρόνια, την 1η Μαΐου 1893, Τα αιτήματα της συγκέντρωσης, που διατυπώθηκαν στο ψήφισμα, ήταν τα εξής :
1.      Την Κυριακήν καθ΄όλην την ημέραν να κλείουν τα καταστήματα. 
2.      Να περιορισθή η εργασία των εργατών εις οκτώ ώρας από δώδεκα και πλέον που εργάζονται. 
3.      Οι εν ενεργεία παθόντες εργάται να συντρέχωνται υπο του κράτους και των συναδέλφων των.
Μοιραία εντυπωσιάζεται κανείς από την επικαιρότητα των τότε αιτημάτων: οκτάωρο, κυριακάτικη αργία, συντάξεις στα θύματα εργατικών ατυχημάτων και τις οικογένειές τους – πράγματα στοιχειώδη δηλαδή, κατακτημένα από καιρό, που η αντεργατική λαίλαπα των νεοφιλελεύθερων καιρών μας μετατρέπει ξανά σε ζητούμενα.
 «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ελεύθερος χρόνος».
127 χρόνια μετά την εξέγερση των εργατών του Σικάγου, η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά θα βρει τα μαγαζιά της πόλης ανοιχτά, αλλά τις τσέπες των πιθανών αγοραστών άδειες.
Θα βρει τους εργαζόμενους,  τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τους νέους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, να παλεύουν και πάλι για τα αυτονόητα, αφού η Τρικομματική Κυβέρνηση, Τρόικα , Τράπεζες και Κεφάλαιο, έχουν επιβάλλει με την βάρβαρη – αντιλαϊκή πολιτική τους Σύγχρονο Eργασιακό και Κοινωνικό Μεσαίωνα,
Σύγχρονη σκλαβιά! έννοιες όπως το οχτάωρο, το πενθήμερο, την κοινωνική ασφάλιση, τη σταθερή δουλειά, τον αξιοπρεπή μισθό, το δικαίωμα στην απεργία,  μοιάζουν με αντικατοπτρισμούς σε μια εργασιακή έρημο, με εργαζομένους χωρίς δικαιώματα και εργοδότες χωρίς υποχρεώσεις. Η έννοια του εργαζόμενου  παραχωρεί σταδιακά τη θέση της στον «απασχολήσιμο» και πλέον στον «ωφελούμενο» – ένα περίεργο ον που δεν είναι εργαζόμενος ούτε άνεργος, αλλά κάτι ενδιάμεσο.
Κυρίαρχος στόχος για το κεφάλαιο παραμένει η διατήρηση και η αύξηση της κερδοφορίας του, με την υποτίμηση της αξίας της εργατικής δύναμης, αλλάζοντας δραματικά το εργασιακό και κοινωνικό τοπίο.
Η Εργατική Πρωτομαγιά του 2013  βρίσκει την Ελλάδα με περισσότερους ανέργους απ’ ό,τι στη δεκαετία του ’60 και τη μετανάστευση -των νέων πτυχιούχων αυτή τη φορά- να αποτελεί ξανά τη μόνη εναλλακτική στην ανεργία.
Θα βρει το δικαίωμα στην εργασία να έχει αντικατασταθεί από μικρά διαλείμματα προσωρινής απασχόλησης και μεγάλα διαστήματα εργασιακής περιπλάνησης. Θα βρει τον κατώτερο μισθό να έχει κατρακυλήσει στα 490 και 427 ευρώ, με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας, και το ενάμισι εκατομμύριο των ανέργων να αντιμετωπίζονται ως άτομα χρήζοντα ωφέλειας – κάτι μεταξύ ελεημοσύνης και μαθητείας.
   Με τις συλλογικές συμβάσεις να αποτελούν παρελθόν, τους απλήρωτους του ιδιωτικού τομέα να αγγίζουν τους 600.000 και το δουλεμπόριο να ξαναζεί στις Μανωλάδες της υπαίθρου και της πόλης, η Πρωτομαγιά του 2013 δεν είναι ημέρα γιορτής αλλά διεκδίκησης εργασιακών δικαιωμάτων που κερδήθηκαν με αίμα σε περισσότερο από έναν αιώνα και παίρνονται πίσω με μεταμεσονύκτιες τροπολογίες και πολυνομοσχέδια-εξπρές με τη μορφή του κατεπείγοντος.
ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ  ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΛΥΣΗ  !!!
Συνάδελφοι/σες,
Εμείς αυτό που έχουμε πλέον καθήκον είναι ο καθημερινός, επίπονος και επίμονος αγώνας μας για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και την υλοποίηση πολιτικών που να διασφαλίζουν και να διευρύνουν τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά μας δικαιώματα ,
είναι επιτακτική ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι η δύναμή μας είναι τα συνδικατα μας , Να παλέψουμε μέσα απ’ αυτά, μαζί με όλους τους εργαζόμενους του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, ΓΙΑ:
  • Την ανατροπή των βάρβαρων– αντιλαϊκών- αντεργατικών μέτρων που μας έχουν επιβάλλει Κυβέρνηση-Ε.Ε.- Δ.Ν.Τ.
  • Για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην Σταθερή και Μόνιμη εργασία για όλους και όλες, των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
  • Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις. Συλλογικές Συμβάσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
  • Τη διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών των Δήμων και του Κράτους και όχι βορά στα επιχειρησιακά συμφέροντα.
  • Σύγχρονη Δημόσια, Δωρεάν Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια.
  • Να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πολιτική, που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και η Χώρα.

Να μην τους αφήσουμε να μας κλέψουν τις ζωές μας, !
Να μην τους αφήσουμε να κλέψουν τα όνειρα των παιδιών μας!
ΟΙ ΕΞΕΡΓΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟΥ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ!
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

1 σχόλιο:

  1. Πότε έγινε αυτή η συγκέντρωση στα Γιαννιτσά και δεν το πήραμε χαμπάρι;
    Μήπως αυτός ο χαιρετισμός θα διαβαζόταν αν γινόταν και συγκέντρωση ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή