Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Κατάργηση θέσεων στο δημόσιο με διαδικασίες εξπρές



Μαχαίρι με υπουργικές αποφάσεις θα μπαίνει σε οργανικές θέσεις του Δημοσίου, οδηγώντας έτσι σε απομάκρυνση των υπαλλήλων που απασχολούνται σε αυτές, ενώ αλλαγές προωθούνται σε νομικά πρόσωπα μέσω προεδρικών διαταγμάτων για την κατάργηση, συγχώνευση ή τροποποίησή τους.

Οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση έως τις 14 Μαΐου και ανοίγει τον δρόμο για την έκδοση των νέων οργανογραμμάτων για τα υπουργεία και τους δήμους...


Βάσει των εξουσιοδοτικών διατάξεων για τα οργανογράμματα προβλέπεται ο επανακαθορισμός των κλάδων προσωπικού κατά κατηγορίες, τα τυπικά προσόντα διορισμού και η κατανομή των θέσεων σε κλάδους, ειδικότητες και υπηρεσίες. Στο πλαίσιο αυτό, καθίσταται δυνατή η κατάργηση οργανικών θέσεων με διαδικασίες εξπρές ώστε να λύεται και η σχέση του προσωπικού, κυρίως για τους αορίστου χρόνου.

«Σχετικά με τη βελτίωση της οργάνωσης, της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας, καθώς και για τη βέλτιστη αξιοποίηση των δημοσιονομικών πόρων των δημοσίων υπηρεσιών, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, επιτρέπεται να καταργούνται θέσεις προσωπικού με κοινή απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του οικείου υπουργού» αναφέρεται στην επίμαχη διάταξη του νομοσχεδίου.




ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ. Ενδεικτικό είναι πως το σύστημα δεικτών μέτρησης της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των υπαλλήλων που ισχύει στον στενό δημόσιο τομέα επεκτείνεται πλέον σε δήμους, περιφέρειες και αποκεντρωμένες διοικήσεις. Το σύστημα αυτό θα αποτελέσει τη βάση για την αξιολόγηση όλων των υπαλλήλων και την υπαγωγή σε διαθεσιμότητα όσων δεν κρίνονται ικανοί.

Στο στόχαστρο μπαίνουν τα νομικά πρόσωπα του δημοσίου δικαίου, ακόμη και οι ΔΕΚΟ, προκειμένου το επόμενο διάστημα να προχωρήσει η κατάργησή τους που θα οδηγήσει σε απόλυση 2.000 υπαλλήλων έως τον Ιούνιο και άλλων 2.000 μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα και με τη δέσμευση έναντι της τρόικας.

Με διάταξη του νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα με προεδρικά διατάγματα έπειτα από πρόταση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, του υπουργού Οικονομικών και του αρμόδιου κάθε φορά υπουργού, να καταργούνται, συγχωνεύονται ή αναμορφώνονται όλα τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, κρατικές ή δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου κοινωφελών ή άλλων δημόσιων σκοπών, καθώς και θυγατρικές εταιρείες των νομικών αυτών προσώπων.

Ριζικές αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο και ως προς την ιεραρχική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων, δίνοντας το πράσινο φως για την επιλογή σε θέσεις ευθύνης νέων με αυξημένα προσόντα και ανεξάρτητα από τα έτη προϋπηρεσίας τους.
Στο πλαίσιο αυτό καταργείται τελείως η απαίτηση συμπλήρωσης ορισμένων ετών πριν τη δυνατότητα υποψηφιότητας για θέση τμηματάρχη ή διευθυντή, ενώ στην περίπτωση θέσης γενικού διευθυντή ο απαιτούμενος χρόνος προϋπηρεσίας περιορίζεται στα 12 από τα 18 έτη.



ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ. Βασικές όμως προϋποθέσεις για την κατάληψη κάποιας θέσης ευθύνης είναι οι υποψήφιοι υπάλληλοι να έχουν πιάσει τους στόχους της υπηρεσίας τους κατά τα προηγούμενα έτη από την επιλογή τους, καθώς και ενδεχόμενη πειθαρχική ποινή που τους έχει επιβληθεί να μην είναι ανώτερη του προστίμου αποδοχών τεσσάρων μηνών. Τα αναλυτικά κριτήρια επιλογής και η διαδικασία θα καθοριστούν με προεδρικό διάταγμα.

Η διάρκεια της θητείας των προϊσταμένων θα είναι πενταετής και προβλέπεται η υπογραφή συμβολαίου αποδοτικότητας με τον οικείο υπουργό ή το όργανο διοίκησης κάθε φορέα. Στο συμβόλαιο θα περιγράφονται οι υποχρεώσεις των προϊσταμένων καθώς και οι ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι που θα πρέπει να επιτυγχάνουν σε ετήσια βάση.

Οπως μάλιστα ορίζεται, σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους μετά τη συμπλήρωση δύο ετών από την τοποθέτηση κάποιου προϊσταμένου θα μπορεί να απομακρύνεται από τη θέση μέσω πρόωρης λήξης της θητείας του. Παράλληλα, εάν προκύπτουν ανάγκες, οι προϊστάμενοι θα μπορούν να μετακινούνται σε αντίστοιχες θέσεις άλλου φορέα.





* 12 χρόνια υπηρεσίας αντί 18 απαιτούνται για θέση γενικού διευθυντή

* 6ετής προϋπηρεσία αντί για 10ετή για επιλογή υπαλλήλου ως διευθυντή

* 6 έως 14 χρόνια, που χρειάζονταν για να γίνει κάποιος τμηματάρχης, καταργούνται

* 5 έτη θα είναι η θητεία των προϊσταμένων

* 2 χρόνια μετά την έναρξη θητείας θα αξιολογείται η επίτευξη στόχων

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου