Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Λαζάρια 2013 – Γιορτές Εξόδου Μεσολόγγι



Η Εταιρία Αστικού Πολιτισμού «Φίλιππος» Γαλατάδων Μ. Αλεξάνδρου Πέλλας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πενταπλατάνου «Το Πηλορύγι» είχαν τη χαρά να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις «Λαζάρια 2013», στη Ματαράγκα Αιτωλοακαρνανίας του δήμου Αγρινίου αναβιώνοντας το παλαιό έθιμο και στη συνέχεια είχαν την τιμή να πάρουν μέρος στις Γιορτές Εξόδου της ιεράς πόλης του Μεσολογγίου, 184 χρόνια μετά την ιστορική έξοδο των Μεσολογγιτών.
Η άφιξη στη Ματαράγκα έγινε την Παρασκευή 26 Απριλίου. Η υποδοχή των αδελφών Ματαραγκιωτών και λέω αδελφών γιατί ο Προοδευτικός Σύλλογος Ματαράγκας και ο «Φίλιππος» Γαλατάδων, έχουν αδελφοποιηθεί από το 2006...
Έκτοτε κάθε δύο χρόνια συναντιόμαστε είτε στα «Λαζάρια» είτε στα φεστιβάλ που διοργανώνουμε εμείς. Η υποδοχή λοιπόν ήταν για άλλη μια φορά πέρα από κάθε προσδοκία. Πήγαμε με τα όργανα το μεσημέρι για φαγητό και το βράδυ κάναμε παρέλαση με τους Λαζαράδες.
Ήμαστε οι πρώτοι καλεσμένοι ανάμεσα σε 14 Πολιτιστικούς Συλλόγους. Χορέψαμε χορούς κεντρικής Μακεδονίας με τη μακεδονική φουστανέλα τα αγόρια και τη φορεσιά της Επισκοπής Νάουσας τα κορίτσια. Την ώρα των αναμνηστικών μεταφέραμε τους χαιρετισμούς του δημάρχου Πέλλας κου Γρηγόρη Στάμκου καθώς και του αντιπεριφερειάρχη κου Θεόδωρου Θεοδωρίδη προς τον δήμαρχο Αγρινίου κο  Μοσχολιό και όλους τους αδελφούς Ματαραγκιώτες. Η βραδιά συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ με στερεοελλαδίτικους ζουρνάδες και μακεδονικά κλαρίνα και τρομπέτες.
Το Σάββατο του Λαζάρου 27 Απριλίου το βράδυ, πήραμε μέρος στην πένθιμη πομπή στα στενά της πόλης που γίνεται σαν μνημόσυνο στους αθάνατους εξοδίτες και που καταλήγει στον κήπο των ηρώων όπου βρίσκεται ο τύμβος με την καρδιά του λόρδου Μπάιρον, του Μάρκου Μπότσαρη και άλλων αγωνιστών, για να κλείσει η βραδιά με την αναπαράσταση της ανατίναξης της πυριτιδαποθήκης του Χρήστου Καψάλη. 
Την Κυριακή των Βαΐων 28 Απριλίου και πάλι στο Μεσολόγγι όπου γίνεται η επανάληψη της πομπής του Σαββάτου αυτή τη φορά με την προσθήκη εκτός των λαβάρων και της γαλανόλευκης σε κάθε τμήμα που συμμετείχε. Η πομπή της Κυριακής κατέληξε και αυτή στον κήπο των ηρώων με τον πίνακα της Εξόδου να εισέρχεται σ’ αυτόν και να τελείται επιμνημόσυνη δέηση.
Αξέχαστες στιγμές με δέος και συγκίνηση. Σύλλογοι απ’ όλη τη χώρα και το εξωτερικό για να τιμήσουν αυτό το ανεπανάληπτο γεγονός της ιστορίας της πατρίδας μας. Επισκέπτες απ’ όλα τα μέρη του κόσμου για να τιμήσουν την Έξοδο.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία τους, τον πρώην πρόεδρο της Ματαράγκας Πάνο Λούπα, τον πρώην πρόεδρο του «Φίλιππου» Δημήτρη Χατζηπέτρου, τον νυν πρόεδρο της Ματαράγκας Ηλία Κουτσονικόλα για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία, όπως επίσης, τους χορευτές και των τριών συλλόγων για την παρουσίασή τους στα Λαζάρια και στις πομπές, τους χοροδιδασκάλους Τέλη Αμπεριάδη, Κατερίνα Κούπανη και Αφροδίτη Χήρα, για την προετοιμασία και την επιμέλεια της παράστασης, τον Σάββα Ιωάννου στο κλαρίνο, τον Δημήτρη Αθανασίου στην τρομπέτα και τον Πέτρο Μπαχόφτση στα κρουστά, τον πρόεδρο του Πενταπλατάνου Κώστα Αρβανιτόπουλο και τον ταμία του «Φίλιππου» Πέτρο Πέικο για την άψογη διευθέτηση των οικονομικών θεμάτων της αποστολής.
Περισσότερα, (φωτογραφίες και βίντεο), θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας www.tokouti.gr «Τελευταία νέα» και «Δράσεις»
Κάνετε εγγραφή δίνοντας το e-mail σας για να παίρνετε το newsletter και το ηλεκτρονικό περιοδικό μας «Το Κουτι».

Δημήτρης Καρατσαλιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου