Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

«Πνίγεται» στο αίμα η εκεχειρία στην Ουκρανία: 35 νεκροί στο φλεγόμενο Κίεβο (upd)



Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία όπου, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς, το Κίεβο πνίγεται ξανά στο αίμα ενώ αιματηρά επεισόδια σημειώνονται και στην πόλη Λβιβ.
Σύμφωνα με μαρτυρία φωτογράφου του Reuters, δεκαπέντε πτώματα κείτονται στο έδαφος καλυμμένα με κουβέρτες στην Πλατείας της Ανεξαρτησίας και κοντά σε αυτήν, ενώ φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων έκανε λόγο για πυκνά πυρά με πραγματικές σφαίρες.
Ωστόσο η εφημερίδα «Kyiv Post» μεταδίδει ότι οι νεκροί είναι 35 και οι περισσότεροι έχουν πυροβοληθεί από αστυνομικούς. Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες δημοσιογράφων της που βρίσκονται στην πλατεία Ανεξαρτησίας και στους γύρω δρόμους και μετρούν πτώματα. Οπως είπαν οι περισσότεροι νεκροί είναι διαδηλωτές. Τηλεοπτικές εικόνες δείχνουν ακόμα ελεύθερους σκοπευτές να πυροβολούν αδιακρίτως από στέγες κτιρίων...

Η Πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο μετατράπηκε για μία ακόμα φορά σε πεδίο μάχης, με εκατοντάδες διαδηλωτές να σπάνε τον αστυνομικό κλοιό καταλαμβάνοντας την πλατεία-σύμβολο του κινήτος αμφισβήτησης του προέδρου Γιανουκόβιτς. Η έδρα της ουκρανικής κυβέρνησης εκκενώθηκε από το προσωπικό, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

Εν τω μεταξύ, διαψεύστηκαν οι πληροφορίες ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας εγκατέλειψαν το Κίεβο για λόγους ασφαλείας, Οι υπουργοί παραμένουν στην ουκρανική πρωτεύουσα για να συναντήσουν τον Γιανουκόβιτς, ενώ ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Στανισλάβ Σικόρσκι ανέβασε στο Twitter φωτογραφίες σχολιάζοντας ότι ο μαύρος καπνός, οι εκρήξεις και τα πυρά γύρω από το προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο προκάλεσαν πανικό στους Ουκρανούς αξιωματούχους.

Η κατάσταση μοιάζει πλέον εκτός ελέγχου στην Ουκρανία, καθώς η ΕΕ συνεδριάζει εκτάκτως και η Δύση ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στον Ουκρανό πρόεδρο για να σταματήσει η αιματοχυσία.
Πόσο εφικτό όμως είναι κάτι τέτοιο; Οι νεκροί αυξάνονται συνεχώς, οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ εγκαταλείπουν εσπευσμένα το Κίεβο για λόγους ασφαλείας, ενώ οι διαδηλωτές φέρονται να έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την Πλατεία Ανεξαρτησίας -λίγες μόλις ώρες αφότου στην ιστοσελίδα της ουκρανικής προεδρίας ανακοινώθηκε ότι «αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της αιματοχυσίας, την ομαλοποίηση της κατάστασης στη χώρα για το καλό της κοινωνικής ειρήνης».
Απαντώντας με προσοχή στην ανακοίνωση της ανακωχής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα καλωσόρισε το αυτό το «βήμα προς τα εμπρός», όμως τόνισε ότι ο Λευκός Οίκος θα συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση προκειμένου να βεβαιωθεί ότι όλα αυτά δεν είναι απλά λόγια.
«Ελπίζω ότι σε αυτό το σημείο η εκεχειρία μπορεί να διατηρηθεί, αλλά η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για να διαβεβαιώσει ότι στρεφόμαστε προς ένα είδος κυβέρνησης ενότητας, ακόμη κι αν είναι προσωρινή, που θα μας επιτρέψει να κινηθούμε προς δίκαιες και ελεύθερες εκλογές έτσι ώστε η βούληση του ουκρανικού λαού να μπορεί να εκφραστεί σωστά χωρίς το χάος που είδαμε στους δρόμους», δήλωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου στο Μεξικό.
Ο Γιανουκόβιτς χαρακτήρισε απόπειρα πραξικοπήματος την αιματοχυσία στο κέντρο του Κιέβου, όπου οι διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσει για τρεις σχεδόν μήνες από την ημέρα που ο ουκρανός πρόεδρος μπλόκαρε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ χάριν των δεσμών με τη Ρωσία.
Η χειρότερη βία στην ιστορία της ανεξάρτητης Ουκρανίας -εδώ και 22 χρόνια- προκάλεσε «χορωδία» καταδικαστικών δηλώσεων από τη Δύση.
«Η ΕΕ θα απαντήσει σε αυτήν την κατάσταση με στοχευμένα μέτρα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι. Η Ουάσινγκτον την Τετάρτη αποφάσισε την απαγόρευση έκδοσης βίζα σε 20 ουκρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους που θεωρείται έδωσαν διαταγές για ενέργειες που παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ενώ η ΕΕ ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν κυρώσεις για χρήση εκτεταμένης βίας από τις ουκρανικές αρχές, σημείωσαν ότι ο Γιανουκόβιτς θα εξαιρεθεί από μέτρα όπως το πάγωμα της βίζας, με το αιτιολογικό ότι πρέπει να κρατηθούν ανοιχτά τα παράθυρα για διάλογο.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου