Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Νέο χαστούκι από τους Γερμανούς για το κούρεμα χρέους!



Mια νέα κλωτσιά στα οπίσθια της ελληνικής κυβέρνησης από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Δήμητρας Κατσαγάνη για το Capital o εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως «οι σπέκουλες γύρω από ένα κούρεμα χρέους στερούνται νοήματος».Την ύπαρξη της έγγραφης απάντησης του κ. Κοινοβουλευτικού Γραμματέα του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, κ. Στέφεν Κάμπετερ,  προς την αντιπρόεδρο  της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς, κας. Ζάρα Βάγκενκνεχτ  επιβεβαίωσε
μιλώντας στο Capital.gr, o αρμόδιος εκπρόσωπος τύπου του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κ. Μάρτιν Σαντούρι.

Ο λόγος για τον έντονο κοινοβουλευτικό διάλογο μεταξύ των κκ Κάμπετερ και Βάγκενκνεχτ  γύρω από το περιεχόμενο ενός πεντασέλιδου κειμένου εργασίας που κυκλοφορεί στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ με θέμα τις εναλλακτικές λύσεις στην κρίση χρέους στην Ελλάδα, τον οποίο αποκάλυψε η χθεσινή ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt .

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σαντούρι στην έγγραφη απάντηση αυτή  του κ. Κάμπετερ στο ερώτημα της κας, Βάγκενκνεχτ «δεν λέγεται τίποτα για ένα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα». Αντίθετα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, ο κ. Κάμπετερ δήλωσε ξεκάθαρα πως «οι σπέκουλες γύρω από ένα κούρεμα χρέους στερούνται νοήματος».

Πηγές του Capital.gr από διπλωματικούς κύκλους στο Βερολίνο αναφέρουν πως σημαντικότερο από το χθεσινό ήταν το δημοσίευμα του Spiegel της περασμένης Κυριακής, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανίδα καγκελάριος, κ. Άνγκελα Μέρκελ, έβαζε «φρένο» στα «σχέδια» του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, για ένα νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

Με άλλα λόγια πηγή του τελευταίου δημοσιεύματος της Ηandelsblatt ήταν η διαφορετική προσέγγιση του οικονομικού  προβλήματος της Ελλάδας μεταξύ των κκ Μέρκελ και Σόιμπλε και πίσω απ’ αυτήν η προσέγγιση του πολιτικού προβλήματος της… Γερμανίας.

Τι σημαίνει αυτό;  Η Καγκελαρία στο Βερολίνο φέρεται να έχει πληροφορήσει το Έλληνα πρωθυπουργό ότι δεν μπορεί να αναμένει κάποια  ένδειξη για την παροχή ενός νέου πακέτου στήριξης, καθώς υπάρχει φόβος  ότι στις επερχόμενες εκλογές, θα ήταν πιθανά τα πολιτικά κέρδη του κόμματος της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (Alternative fuer Deutschland) σε βάρος της CDU.

Ωστόσο ο κ. Σόιμπλε φέρεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να θεωρεί μεγαλύτερο κίνδυνο για τα συμφέροντα της Γερμανίας και της Ελλάδας να κερδίσουν τις ευρωεκλογές τα «ελληνικά ριζοσπαστικά κόμματα» παρά απλώς να ενισχυθούν τα αντίστοιχα κόμματα της Γερμανίας. ..

Στην περίπτωση που τα «ελληνικά ριζοσπαστικά κόμματα» κερδίσουν τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα, λένε διπλωματικοί κύκλοι στο Βερολίνο, δεν είναι λίγοι εκείνοι στην Γερμανία που  θεωρούν πως αυτό ίσως φέρει  το τέλος της κυβέρνησης «Μεγάλου Συνασπισμού» Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών στη  Γερμανία  με συνέπεια την αναζωπύρωση της κρίσης.

Πάντως δεν λείπουν και εκείνοι που συνδέουν τη δημοσιοποίηση των διαφορών μεταξύ των Μέρκελ και Σόιμπλε γύρω από τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους με την κρίση της ίδιας της γερμανικής κυβέρνησης μετά την παραίτηση του Σοσιαλδημοκράτη υπουργού Αγροτικής Πολιτικής, Χανς – Πέτερ Φρίντριχ με αφορμή τις κατηγορίες για εμπλοκή του σε σκάνδαλο. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι το… αγαπημένο θέμα των γερμανικών ΜΜΕ, όταν θέλουν να στρέψουν σε άλλο προσανατολισμό  της γερμανικής κοινής γνώμης εκτός Γερμανίας, λένε πολιτικοί αναλυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου