Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Ποιοι αγρότες γλιτώνουν το τέλος επιτηδεύματος



Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ που θα τηρήσουν βιβλία, όσοι ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και για 5 χρόνια από την ημερομηνία αυτή αλλά και όσοι αγρότες ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ αλλά έχουν κλείσει το 62ο έτος της ηλικίας τους.
 
Με βάση την απόφαση Θεοχάρη, από το τέλος επιτηδεύματος εξαιρούνται:


-ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις, οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα και οι αγρότες εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε (5) έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών

-ατομικές επιχειρήσεις και αγρότες, εφόσον υπολείπονται τρία (3) έτη από το έτος της συνταξιοδότησής τους. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.

-οι αγρότες ειδικού καθεστώτος, επειδή  δεν θεωρούνταν επιτηδευματίες.

Ωστόσο οι αγρότες θεωρούνται επιτηδευματίες αν έχουν και άλλες δραστηριότητες.

Η πρώτη έναρξη και ένταξη στο ειδικό καθεστώς των αγροτών δεν καθιστούσε τον φορολογούμενο επιτηδευματία, αλλά τον καθιστούσε επιτηδευματία μόνο η προσθήκη καινούργιας δραστηριότητας, με την οποία ο αγρότης αποκτούσε την ιδιότητα του επιτηδευματία. 

Κατ΄ επέκταση, ως ημερομηνία πρώτης έναρξης επιτηδεύματος για τον υπολογισμό της 5ετίας υπολογίζεται η ημερομηνία δήλωσης της μεταβολής.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου