Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Ασπίδα στον διαβήτη η ισορροπημένη διατροφή



Η βάση για τον έλεγχο κάθε τύπου διαβήτη είναι η ισορροπημένη διατροφή.Σύμφωνα με τους ειδικούς, υγιεινές τροφές, σωστή ποσότητα φαγητού και λήψη γευμάτων ανά τακτά χρονικά διαστήματα συνιστούν τις κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να ακολουθεί ο διαβητικός ασθενής προκειμένου να μειώσει το σωματικό του βάρος και να ρυθμίσει το σάκχαρό του.
Οπως εξηγούν οι γιατροί του Διαβητολογικού Κέντρου που λειτουργεί στο Τζάνειο Νοσοκομείο, η δίαιτα, η οποία συχνά τρομάζει όσους διαγιγνώσκονται με σακχαρώδη διαβήτη, δεν συνεπάγεται στέρηση των αγαπημένων τροφών, εκτός από τα συμπυκνωμένα
γλυκά.
Το μέτρο είναι το κλειδί της επιτυχίας. Αλλωστε, το διαιτολόγιο που προτείνεται για τους διαβητικούς διέπεται από τις αρχές της μεσογειακής διατροφής που συνιστάται σήμερα για όλους.
Οι γιατροί του Διαβητολογικού Κέντρου συνιστούν την επίτευξη έξι στόχων -μέσω της διατροφής- σε όσους έχουν υψηλά επίπεδα σακχαρώδη διαβήτη:
1. Την ποικιλία τροφών σε κάθε γεύμα.
Συγκεκριμένα, να περιλαμβάνονται τροφές από όλες τις ομάδες, δηλαδή γαλακτοκομικά, κρέατα, ψωμί και δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, λιπαρά. Αυτό επιτυγχάνεται με την εφαρμογή της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής που προβλέπει μεγάλη κατανάλωση οσπρίων, δημητριακών, λαχανικών και φρούτων. Το ελαιόλαδο και το κρασί περιλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο.
2. Τη διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους.
Αυτό επιτυγχάνεται με τη μείωση της ποσότητας του φαγητού που καταναλώνεται. Σερβίρετε το φαγητό σας στο πιάτο του φρούτου, αποφύγετε τις παχυντικές τροφές και αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα. Εντατική προσπάθεια περιορισμού της ποσότητας του φαγητού απαιτείται από τους διαβητικούς τύπου ΙΙ οι οποίοι είναι, συνήθως, παχύσαρκοι.
3. Μια διατροφή φτωχή σε λίπος, ιδιαίτερα ζωικό κεκορεσμένο λίπος, και χοληστερόλη.
Για να επιτευχθεί αυτό, χρησιμοποιήστε μόνο ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, μαργαρίνη ή σπορέλαια. Διαλέξτε άπαχα λευκά κρέατα, όπως κοτόπουλο ή γαλοπούλα χωρίς την πέτσα. Αποφύγετε τα αλλαντικά, τα λιπαρά τυριά και τα θαλασσινά. Καταναλώστε γαλακτοκομικά -γάλα ή γιαούρτι - με χαμηλά λιπαρά. Τροποποιήστε, επίσης, τη μέθοδο μαγειρέματος: Προτιμήστε τα βραστά και τα ψητά στον φούρνο ή στη σχάρα και βγάλτε τα τηγανητά από το διαιτολόγιό σας.
4. Μια διατροφή πλούσια σε χορταρικά, φρούτα, όσπρια και δημητριακά.
Προσθέστε καθημερινά σαλάτες, κυρίως από πράσινα λαχανικά, στο διαιτολόγιό σας. Οσπρια μία με δύο φορές εβδομαδιαίως. Μαύρο ψωμί, φρυγανιές ή δημητριακά ολικής αλέσεως. Προτιμήστε την κατανάλωση ολόκληρων φρούτων αντί για χυμούς.
5. Τον εξοβελισμό της ζάχαρης από το διαιτολόγιο.
Εάν δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από τη γλυκιά συνήθεια της ζάχαρης, χρησιμοποιήστε υποκατάστατα, όπως την ασπαρτάμη και τρόφιμα -όπως παγωτά- που έχουν παρασκευαστεί με τέτοια υποκατάστατα.
6. Τη με μέτρο κατανάλωση αλατιού και οινοπνευματωδών ποτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου