Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Ανω-κάτω η κυβέρνηση για γάλα και ταξί



Με την ώρα της δοκιμασίας για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή να πλησιάζει (αύριο, Παρασκευή κατατίθεται και θα ψηφιστεί την Κυριακή), η κυβέρνηση εξακολουθεί να βρίσκεται σε κυκεώνα αντιδράσεων για το γάλα και τα ταξί.
Οι «αντάρτες» βουλευτές επιμένουν ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο εάν δεν αλλάξουν οι ρυθμίσεις για το γάλα, ενώ το ΠΑΣΟΚ αντιδρά στην απόσυρση διατάξεων για τα ταξί, με απόφαση του Κ.Χατζηδάκη, επαναφέροντας το θέμα των μονομερών ενεργειών.

Υπό αυτό το κλίμα, συνεδριάζει στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και υπουργών.
Στη Χαριλάου Τρικούπη ο πονοκέφαλος είναι διπλός: αφ'ενός οι περισσότεροι βουλευτές που δηλώνουν αποφασισμένοι να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη οι διατάξεις για περαιτέρω άνοιγμα στον κλάδο των ταξί συζητήθηκαν μόνο μεταξύ των εκπροσώπων των αυτοκινητιστών και του υπουργού Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη («στα κρυφά») και συμφωνήθηκε να μην προωθεί κάτι που θα θίγει τον κλάδο.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε άγνοια για το θέμα, ενώ δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατακεραύνωσαν τον υπουργό Ανάπτυξης στα social media. Ο μεν εκπρόσωπος Τύπου Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σχολίασε ότι «μεταρρυθμίσεις με τον Θύμιο να συμφωνεί δεν υπάρχουν» την ώρα που ο Θάνος Μωραΐτης έλεγε πως «ζυγίζουν κοινωνικές ομάδες και μετράνε "κεφάλια και ψηφαλάκια" κάτι που συνιστά επιτομή του πελατειακού κράτους».

Την ίδια ώρα, στο ζήτημα του γάλακτος επικρατεί αναταραχή με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο να συντηρεί την απειλή της παραίτησής του από την κυβέρνηση σε περίπτωση που η σχετική ρύθμιση δεν βελτιωθεί.

Κυβερνητικοί κύκλοι διαμηνύουν, πάντως, ότι οι όποιες αλλαγές συμφωνηθούν θα πρέπει να προσαρμόζονται στο μοντέλο που έχει προσδιορίσει η τρόικα και να μην ξεφεύγουν από το συνολικό πλαίσιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
Σε παρέμβασή του χθες, Τετάρτη, ο Κ.Χατζηδάκης διαμήνυσε: «Όταν οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας διαβάσουν αυτές τις ρυθμίσεις θα τις στηρίξουν» είπε και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί «ότι θα ψηφίσουν στη Βουλή να έχουμε ακριβό γάλα και ακριβά φάρμακα».
Ωστόσο, μιλώντας στο Mega, το πρωί της Πέμπτης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής ξεκαθάρισε: «Καλύτερα αντάρτης, παρά μαριονέτα. Μας φέρνουν το νομοσχέδιο αύριο και πρέπει να το ψηφίσουμε έως την Κυριακή. Αν δεν αλλάξουν οι ρυθμίσεις δεν θα το ψηφίσω. Να τελειώνουμε». Επιπλέον, επανέλαβε ότι θα του κάνει χάρη ο κ. Βενιζέλος να τον διαγράψει από το ΠΑΣΟΚ.
Απαντώντας, δε, στις βολές ότι οι «αντάρτες» βουλευτές θα ρίξουν την κυβέρνηση για το γάλα, ενώ έχουν περάσει σκληρότερα μέτρα στο παρελθόν και πλέον η χώρα βρίσκεται σε πορεία εξόδου από το μνημονιο, ο Μ.Κασσής δήλωσε: «Θα έχω εγώ ευθύνη για το εάν θα πέσει η κυβέρνηση κι όχι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που δεν βλέπουν ότι πρέπει να συζητήσουν το ζήτημα για να βρεθεί λύση;»
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της εναλλακτικής πρότασης που έχουν εισηγηθεί οι παραγωγοι και τόνισε ότι δεν φταίει ο παραγωγός αν το γάλα είναι ακριβό στο ράφι, αλλά οι μεσάζοντες, οι γαλακτοβιομηχανίες και τα σούπερ μάρκετ. Παρατήρησε, δε, ότι οι παραγωγοί της Ηπείρου έχουν δώσει το γάλα τους φθηνότερα στις γαλακτοβιομηχανίες και αναρωτήθηκε: «Έχει φτάσει η μείωση στον καταναλωτή;»
Στο ίδιο κλίμα, ο γαλάζιος βουλευτής Ιορδάνης Τζαμτζής επανέλαβε και χθες στον ΒΗΜΑ 99,5 ότι έχει αντιρρήσεις διότι η ρύθμιση αφορά έναν ολόκληρο παραγωγικό κλάδο της οικονομίας, επομένως θα επιμείνει για σημαντικές βελτιώσεις.
Σοβαρές ενστάσεις για το θέμα του γάλακτος έχει διατυπώσει και ο βουλευτής της ΝΔ Ηλίας Βλάχος ο οποίος σε συζήτησή του με δημοσιογράφους αναφέρθηκε στη ρύθμιση για το γάλα υποστηρίζοντας ότι «έτσι όπως είναι (η ρύθμιση) διαλύεται ο παραγωγικός ιστός της κτηνοτροφίας».
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου