Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Δεν συζητάνε κούρεμα του χρέους.Μας πάνε για επιμήκυνση 50 ετών.



Την ώρα που ο απόηχος από την επίσκεψη Μέρκελ και τις θεαματικά διαφορετικές -σε ύφος και ουσία- δηλώσεις που έκανε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται, οι Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν ότι η συζήτηση για το μείζον θέμα της διευθέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους έχει ήδη ξεκινήσει.Οπως μετέδωσε αργά χθες το μεσημέρι το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ, το σχέδιο που εξεργάζονται τώρα στις Βρυξέλλες αφορά την επιμήκυνση στην αποπληρωμή των δανείων διάσωσης από 30 έως
50 χρόνια και περαιτέρω μείωση ορισμένων επιτοκίων. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σχέδιο που καλύπτει τη χώρα μας και στην περίπτωση που αυτό προκριθεί δεν θα χρειαστεί επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να γίνει άμεσα από τις κυβερνησεις των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.
Η Αθήνα και συγκεκριμένα ο κ. Γ. Στουρνάρας είχε μιλήσει πρώτος για μιας τέτοιας μορφής λύση που θα ανακουφίσει σημαντικά την Ελλάδα, καθώς θα υπάρχει σημαντική μείωση στις τοκοχρεολυτικές δόσεις, ενώ καλύπτει και κάθε επιφύλαξη των δανειστών μας για την ύπαρξη χρηματοδοτικού κενού.
Το Reuters προέβλεψε επίσης ότι μόλις η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ επιβεβαιώσει τις προσεχείς ημέρες ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, ο δρόμος για την επίσημη ελάφρυνση του χρέους θα είναι ανοικτός. Επίσης, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο προβάλλει δηλώσεις του κ. Alessandro Giansanti, ανώτερου στρατηγικού αναλυτή της ING, ο οποίος σημειώνει ότι «έχει προεξοφληθεί (η ελάφρυνση του χρέους) και η αγοράαγοράhttp://cdncache-a.akamaihd.net/items/it/img/arrow-10x10.png αναμένει η Ελλάδα να αναβαθμιστεί γρήγορα από τους οίκους αξιολόγησης».

Η Α. Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη ΠαρασκευήΠαρασκευήhttp://cdncache-a.akamaihd.net/items/it/img/arrow-10x10.png με τον Αντ. Σαμαρά δήλωσε πως το φθινόπωρο αναμένεται να ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις της ΕΕ για το ελληνικό δημόσιο χρέος
Τέλος, στο ίδιο τηλεγράφημα επισημαίνεται ότι ένας λόγος για τον οποίο η πώληση των 3 δισ. ευρώ σε πενταετή ομόλογα με απόδοση 4,95% πήγε τόσο καλά, την παραμονή της επίσκεψης στην Ελλάδα της Γερμανίδας καγκελαρίου, ήταν ότι οι επενδυτές προβλέπουν επίσημη ελάφρυνση του χρέους.
Ουσιαστικά, το κλίμα που αποτυπώνει το Reuters για άμεση λύση του θέματος, επιβεβαιώνει απολύτως ότι μόνον τυχαία η κυρία Μερκελ δεν έθεσε -στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό την Παρασκευή- το προσεχές φθινόπωρο, ως τον ορίζοντα για την ανακοίνωση των τελικών αποφάσεων της ΕΕ σε ό,τι αφορά το χρέος.
Οι κρίσιμοι σταθμοί
Στην κυβέρνηση επικρατεί απόλυτη ικανοποίηση τόσο για την έξοδο στις αγορές όσο και για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μέρκελ και ήδη ο πρωθυπουργός σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του. Οι κρίσιμοι σταθμοί, που θα οδηγήσουν τη χώρα μακριά από τη μνημονιακή εποχή, είναι οι εξής:
• Επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat, κάτι που αναμενεται να γινει στις 23 του μηνός.
• Δήλωση πολιτικής βούλησης των εταίρων μας στην Ευρωζώνη να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, κάτι το οποίο θα γίνει αμέσως μετά την ανακοίνωση της Εurostat.
• Επίσημη ανακοίνωση της έναρξης της συζήτησης για το χρέος, στις 5 Μαΐου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Eurogroup.
• Ολοκλήρωση των συζητήσεων και ανακοίνωση των οριστικών αποφάσεων για το χρέος το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς αποκλείει κατηγορηματικά την ύπαρξη «τρίτου Μνημονίου» για την Ελλάδα, κάτι που επεσήμανε και σε χθεσινό του άρθρο (εφημ. «Καθημερινή»). Συγκεκριμένα, μέσα από την καταγγελία των πρακτικών που ακολουθεί η αξιωματική αντιπολίτευση, σημείωσε ότι η πρόσφατη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αποκλείει κάθε πιθανότητα τρίτου Μνημονίου.
«Κάποιοι» -επεσήμανε- «έκαναν "επάγγελμά" τους για χρόνια την "καταγγελία" του Μνημονίου. Και τώρα που η χώρα επανέρχεται σιγά σιγά στην ομαλότητα τα 'χουν χαμένα... Μέχρι πριν από λίγο καιρό επικαλούνταν τα αρνητικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για την Ελλάδα. Τώρα θλίβονται για τα εγκωμιαστικά του σχόλια... Μέχρι πριν από λίγο κατάγγελλαν ότι το Μνημόνιο μας δάνειζε με... "τοκογλυφικά επιτόκια". Τώρα ανακάλυψαν ότι μας δάνειζε με 1,5%... Μέχρι τώρα μας έλεγαν ότι θα έλθει "και τρίτο Μνημόνιο". Τώρα, που η έξοδος της χώρας στις διεθνείς αγορές διαψεύδει το "τρίτο Μνημόνιο", αμήχανα σέρνονται από τις εξελίξεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου