Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Έγγραφο – σοκ για χιλιάδες απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων



Την ένταξη 25.000 υπαλλήλων σε κινητικότητα πριν από την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 6,3 δις ευρώ και την απόλυση 2.000 υπαλλήλων στο πρώτο τρίμηνο του 2015, επισημαίνει ως προαπαιτούμενο ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε έγγραφο με ημερομηνία 7 Απριλίου.«Πιστεύω ότι πλέον είμαστε ώριμοι να ανοίξει συζήτηση περί άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο.Η κοινωνία είναι ώριμη να ανοίξει ζήτημα άρσης μονιμότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους» δηλώνει από την πλευρά του ο υπουργός
Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ παράλληλα ανακοινώνει την ολοκλήρωση του προγράμματος της κινητικότητας που αφορά σε 25.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Οι  δόσεις, συνολικού ύψους 8,3 δισ ευρώ από τον EFSF και  δύο δόσεις ύψους 1,8 δις ευρώ από το ΔΝΤ, που θα αποφασιστούν στις αρχές Μαΐου, θα διατεθούν  με την επιφύλαξη των «προαπαιτούμενες δράσεων». Υπενθυμίζεται πως η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης από πλευράς ΕΕ προβλέπει τα 6,3 δισ. ευρώ να διατεθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου και τη διάθεση από  1  δισ. ευρώ στις αρχές Ιουνίου  και Ιουλίου μετά από μια νέα σειρά προαπαιτούμενων.
Σύμφωνα με το Capital μεταξύ των δεσμεύσεων της κυβέρνησης είναι και η απόλυση επιπλέον 2.000 υπαλλήλων στο πρώτο τρίμηνο του 2015. Επίσης στο εν λόγω έγγραφο γίνεται αναφορά και στους «κινδύνους για την ανάκαμψη» εξαιτίας των καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις και των «κατεστημένων συμφερόντων». Ανησυχία προκαλούν και τα κόκκινα δάνεια.
Όπως αναφέρει η οικονομική ιστοσελίδα, το έγγραφο αποτελεί σύνοψη της τέταρτης έκθεσης προόδου της ΕΕ για το ελληνικό μνημόνιο και τη δόση. Καταγράφει αλλαγές στην βιωσιμότητα του χρέους και στις αποκρατικοποιήσεις: υψηλότερο χρέος κατά 1% του ΑΕΠ το 2020 και χαμηλότερα κατά 2 δισ. ευρώ  περίπου (από τα 24,2 δισ. ευρώ στα 22,6 δισ. ευρώ) έσοδα ιδιωτικοποιήσεων το 2020 λόγω της αγοράς ακινήτων κυρίως.
Για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο τα προαπαιτούμενα για την έκδοση των υπόλοιπων 2 δις ευρώ, περιλαμβάνουν: νέες παρεμβάσεις στους φόρους υπέρ τρίτων, μεταρρυθμίσεις σε υγεία, συνταξιοδοτικό και ενέργεια.
Αναλυτικά, σύμφωνα πάντα με το Capital, η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει για τον Ιούνιο:
Προσαρμογής της νομοθεσίας του εμπορίου
Μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων μέσω και των φόρων υπερ τρίτων
Ενίσχυση του πλαισίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς
Βελτίωση της ανάκτησης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και
Μεταρρυθμίσεις στην υγειονομική περίθαλψη
Για τον Ιούλιο επισημαίνει ότι θα ισχύουν οι παραπάνω όροι  με την εξαίρεση του εμπορίου και  των εσόδων κοινωνικής ασφάλισης, ενώ θα προβλέπονται επιπλέον και παρεμβάσεις:
Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και
Μεταρρύθμισης τη αγοράς ενέργειας
Μητσοτάκης: Ώριμοι για την άρση της μονιμότητας
«Πιστεύω ότι πλέον είμαστε ώριμοι να ανοίξει συζήτηση περί άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο. Είναι ένα ζήτημα που θα συζητήσουμε (αν θα αφορά τους νέους ή τους παλιούς) γιατί υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις, αλλά η κοινωνία είναι ώριμη να ανοίξει ζήτημα άρσης μονιμότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους» δηλώνει από την πλευρά του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μιλώντας στο Βήμα Fm, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως για να προχωρήσει η κυβέρνηση στην άρση της μονιμότητας «πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης σε δύο κοινοβουλευτικές περιόδους, άρα δεν είναι άμεσο, αλλά στην ατζέντα πρέπει να μπει και αυτό. Η ήπια εκδοχή είναι να αφορά τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο.
Ούτως ή άλλως, θυμίζω κάτι που έχουμε αμελήσει: ότι από τον υφιστάμενο Κώδικα και τη νομοθεσία προβλέπεται διετής δοκιμαστική περίοδος στο Δημόσιο. Δεν εφαρμόζεται, όμως, ποτέ. Κι ένα πρώτο βήμα θα ήταν να την εφαρμόσουμε και αν σ’ αυτήν τη διετία εντοπίσουμε περιπτώσεις υπαλλήλων που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του Δημοσίου, αυτοί να μην αποκτούν το καθεστώς του μόνιμου δημόσιου υπάλληλου».
Επιπλέον εντός του Απριλίου και πριν από την εκταμίευση της δόσης, όπως αναφέρεται, πρέπει να γίνουν μία σειρά από προαπαιτούμενα κάποια από τα οποία περιλαμβάνονται στον εφαρμοστικό νόμο και περιλαμβάνουν: βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, καταπολέμηση της διαφθοράς,  ιδιωτικοποιήσεις,  μεταρρύθμιση του φορολογικού, ευελιξία στις μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και προϊόντων.
Τέλος, αναφερόμενος στο Δημόσιο, είπε ότι «η τρόικα προσήλθε στη διαπραγμάτευση ζητώντας επιπλέον 16.000 δημοσίους υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα. Αυτός ο στόχος δεν υπάρχει. Αποσυνδέουμε πλήρως την κινητικότητα από ενδεχόμενες απολύσεις».
Το απόγευμα της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώσε και την ολοκλήρωση του προγράμματος της κινητικότητας που αφορά σε 25.000 δημοσίους υπαλλήλους, καθώς εντός Απριλίου θα ενταχθούν και οι τελευταίοι 4.000, όπως προβλέπεται από το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη ΚυριακήΚυριακήhttp://cdncache-a.akamaihd.net/items/it/img/arrow-10x10.png.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:
«Με συστηματική προσπάθεια και μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα ολοκληρώσαμε την ένταξη 25.000 δημοσίων υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας. Η διαδικασία αυτή ήταν εξαιρετικά περίπλοκη: Ολοκληρώθηκαν οι αξιολογήσεις των δομών, θεσπίστηκαν κριτήρια, προετοιμάστηκαν 26 κοινές υπουργικές αποφάσεις και έγιναν επτά συνεδριάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, που επικύρωσε τις σχετικές εισηγήσεις.
Αξιοποιήσαμε το πρόγραμμα κινητικότητας για την καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επανατοποθέτηση δημοτικών αστυνομικών, που ξεκινάει αυτές τις ημέρες. Ενισχύουμε σημαντικά την Ελληνική Αστυνομία, αλλά και σωφρονιστικά καταστήματα, υπηρεσίες αλλοδαπών και μετανάστευσης, υπηρεσίες δίωξης του παραεμπορίου και το φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Από εδώ και στο εξής προχωράμε στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας, πλήρως αποσυνδεδεμένου από ποσοτικούς στόχους, μείωση μισθού και ενδεχόμενη απόλυση. Ενός συστήματος που θα “παντρεύει” τα προσόντα των υπαλλήλων με τις ανάγκες της δημόσιας διοίκησης.
Ο μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας θα αντικαταστήσει το απαρχαιωμένο και εν πολλοίς αναξιοκρατικό σύστημα των μετατάξεων και αποσπάσεων. Δημιουργούμε μια εσωτερική αγορά εργασίας, μέσα στην οποία θα προκύπτουν μετά από αξιολόγηση δομών κενές θέσεις και θα καλύπτονται από δημοσίους υπαλλήλους με τα απαιτούμενα προσόντα σε πλεονάζουσες θέσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου