Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Ψάχνουν το Boeing σε βάθος 4.500 μέτρων



Στο μικροσκόπιο των εμπειρογνώμων βρίσκονται τα δύο νέα ηχητικά σήματα που εντόπισε αυστραλιανό πλοίο στον Ινδικό Ωκεανό, τα οποία ενδεχομένως να προέρχονται από τα μαύρα κουτιά του Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών που «χάθηκε» από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου.Σωστικά συνεργεία δεν έχουν σταματήσει να «οργώνουν» το νοτιοανατολικό τμήμα του Ινδικού, αναζητώντας τα συντρίμμια του αεροσκάφους, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα. Το βάρος των ερευνών έχει περάσει πλέον στα πλοία, καθώς η αναζήτηση μέσω δορυφόρων
δεν κατάφερε να ρίξει φως σε μια από τις πιο μυστήριες υποθέσεις εξαφάνισης αεροπλάνου στη σύγχρονη ιστορία της αεροπλοΐας. Παράλληλα, οι εναέριες έρευνες έχουν περιοριστεί κυρίως λόγω των αντικειμενικών προβλημάτων ανεφοδιασμού των αεροσκαφών.

Σύμφωνα με τα αυστραλιανά ΜΜΕ, στο σημείο όπου εντοπίστηκαν τα ηχητικά σήματα το βάθος της θάλασσας φθάνει τα 4.500 μέτρα. Παρά την επίσημη θέση της Κουάλα Λουμπούρ για συντριβή του αεροσκάφους στον Ινδικό Ωκεανό, η είδηση πως κινεζικό πλοίο εντόπισε μέσα στο Σαββατοκύριακο ηχητικό σήμα, το οποίο είναι πιθανό να εκπέμπεται από τα μαύρα κουτιά του Boeing, αναπτέρωσε τις ελπίδες των συγγενών των επιβαινόντων.

Το «Ocean Shield» αναπτέρωσε τις ελπίδες

Στις πρώτες θέσεις των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων βρίσκεται η είδηση πως το αυστραλιανό σκάφος «Ocean Shield» ανίχνευσε άλλα δύο ηχητικά σήματα, πέρα από τα πρώτα τρία που εντόπισαν αεροσκάφη μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Τα νέα ηχητικά σήματα εντοπίστηκαν μέσα σε χρονικό διάστημα δύο ωρών.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα αυστραλιανά ΜΜΕ, τα σήματα αυτά ενδέχεται να προέρχονται από τα μαύρα κουτιά του Boeing 777, ωστόσο θα χρειαστούν ορισμένες ημέρες μέχρι να διαπιστωθεί κάτι τέτοιο. Την ίδια ώρα λιγοστεύει επικίνδυνα ο χρόνος για τον εντοπισμό των μαύρων κουτιών που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στην πολύκροτη υπόθεση της εξαφάνισης του αεροπλάνου.



Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της Αυστραλίας δήλωσε τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου ότι «η σημερινή περιοχή αναζήτησης έχει έκταση περίπου 234.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων» και ότι το αυστραλιανό σκάφος «Ocean Shield» βρίσκεται σε θαλάσσια περιοχή, όπου το βάθος αγγίζει τα 4.500 μέτρα.

«Θα χρειαστούν μερικές ημέρες για να επιβεβαιωθεί αν προέρχονται από την πτήση MH370. Χρειαζόμαστε μια καλή θέση στον πυθμένα του ωκεανού για μια αποτελεσματική αναζήτηση. Η περιοχή αναζήτησης είναι πάνω από 300 ναυτικά μίλια μακριά και τα σήματα ήταν σε αντίθετα άκρα της συγκεκριμένης ζώνης» είπε ο Άνγκους Χιούστον, ο οποίος επεσήμανε πως η πρώτη μετάδοση πραγματοποιήθηκε για δύο ώρες και 20 λεπτά, ενώ η δεύτερη για 13 λεπτά.

«Πρόκειται για το πιο ελπιδοφόρο στοιχείο μέχρι στιγμής, αλλά και πάλι χρειάζεται προσοχή. Το να βρούμε αυτά τα σήματα είναι ένα εξαιρετικό στοιχείο, πρέπει όμως να βρούμε τα συντρίμμια για να επιλύσουμε το μυστήριο» πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου