Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Η ΕΕ μας κλείνει τη στρόφιγγα του ΕΣΠΑ



Χρησιμοποιώντας ως όπλο τα κοινοτικά κονδύλια, οι Ευρωπαίοι και η ΕΕ εντείνουν  τις πιέσεις προς την Ελλάδα,  φέρνοντας την ελληνική οικονομία και την κυβέρνηση στα πρόθυρα "ασφυξίας".

Με πρόσχημα  την εξέταση τεχνικών λεπτομερειών στη δομή και τη συγκρότηση των νέων διαχειριστικών αρχών του ΕΣΠΑ, οι υπηρεσίες της Κομισιόν κλείνουν τη στρόφιγγα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Έτσι, την ώρα ακριβώς που η έλλειψη ρευστότητας καθίσταται μείζον  πρόβλημα για την ελληνική οικονομία, στερεύει η βασική πηγή χρηματοδότησης της.


Σχετικές προειδοποιήσεις είχαν γίνει από τις Βρυξέλλες αμέσως μετά τις εκλογές.  Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, υπό την πίεση της ΕΕ η κυβέρνηση Σαμαρά είχε αποδεχθεί ρήτρα "αυτόματης διακοπής" της  της χορήγησης κονδυλίων ΕΣΠΑ, εάν δεν πληρούνταν κάποιες προϋποθέσεις. 

Η Κομισιόν  αξιοποιεί αυτή τη ρήτρα  σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την κυβέρνηση κι ενώ η διαπραγμάτευση με τους δανειστές βρίσκεται σε κρίσιμη φάση, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Για πρώτη φορά από το 1981 που  μπήκε στην ΕΕ (τότε ΕΟΚ), η  Ελλάδα δεν θα έχει ουσιαστικά πρόσβαση στα κοινοτικά ταμεία. Οι στρόφιγγες χρηματοδότησης θ' ανοίξουν ενδεχομένως σε μερικούς μήνες, ανάλογα με την πορεία της διαπραγμάτευσης  και σε συνάρτηση με αποφάσεις που θα ληφθούν από τους ισχυρούς της Ευρωζώνης.

Πρόσχημα

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, οι κοινοτικές υπηρεσίες ενημέρωσαν ατύπως την Αθήνα ότι «παγώνει» η πρόσβαση σε περίπου 25 δισ. ευρώ, επικαλούμενες την ανάγκη εξέτασης τεχνικών λεπτομερειών στη δομή και στη συγκρότηση των νέων διαχειριστικών αρχών του Επιχειρησιακού Προγράμματος. Το προσχηματικό επιχείρημα τους είναι ότι  χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εξετάσουν σε συστημική βάση τις οργανωτικές δομές του νέου ΕΣΠΑ.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, πυρήνας των ενστάσεων είναι μια ήσσονος σημασία λεπτομέρεια: Το  2011, έπειτα από έλεγχο της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου για λογαριασμό της Κομισιόν, κατεγράφησαν κάποιες οργανωτικές και λειτουργικές αστοχίες στις δομές του ΕΣΠΑ, που προκαλούσαν αρρυθμίες στην υλοποίηση του.

Διορθώσεις

Τότε οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες επέφεραν διορθώσεις που κάλυψαν το 90% των παρατηρήσεων των κοινοτικών υπηρεσιών. Μετά τις διορθώσεις το σύστημα του ΕΣΠΑ συνέχισε να δουλεύει με τη γνωστή μορφή του ώς και το 2015, χωρίς ποτέ οι Βρυξέλλες να θέσουν εκ νέου οποιοδήποτε ζήτημα.

Εύλογη καχυποψία και ποικίλα ερωτηματικά προκαλεί η  απόφαση να κινηθούν αυτή την περίοδο,  στην πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων κι ενώ οι χώρα  "πνίγεται" από έλλειψη ρευστότητας.



sofocleusin 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου