Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Κακά νέα για τους βιβλιοφάγους: Επανέρχεται η ενιαία τιμή βιβλίου – Τέρμα οι εκπτώσεις



Ρύθμιση με την οποία θα επανέρχεται η ενιαία τιμή του βιβλίου, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης. Η σχετική διάταξη θα κατατεθεί πολύ σύντομα στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που θα έρθει στη Βουλή.Η ενιαία τιμή βιβλίου αποτελεί ένα σύστημα διατίμησης και προώθησης του βιβλίου στην αγορά, το οποίο συνίσταται στον καθορισμό από τον εκδότη μίας ορισμένης λιανικής τιμής πωλήσεως των βιβλίων που εκδίδει, επί της οποίας οι λιανοπωλητές έχουν δικαίωμα να
εφαρμόζουν περιορισμένο όριο έκπτωσης.
Τι σημαίνει στην πράξη;
«Ενιαία τιμή βιβλίου» σημαίνει ότι κάθε τίτλος βιβλίου που εκδίδεται, επανεκδίδεται ή ανατυπώνεται, πωλείται προς το κοινό στην ίδια τιμή λιανικής πώλησης, από όλα τα σημεία λιανικής πώλησης. Την ενιαία τιμή την καθορίζει ο εκδότης για κάθε βιβλίο που εκδίδει. Οι βιβλιοπώλες και κάθε τρίτος που πωλεί λιανικώς βιβλία μπορούν να κάνουν εκπτώσεις μόνον έως 10% επί της ενιαίας τιμής. Επίσης δεν μπορούν να προβαίνουν σε «πρόσθετες παροχές», όπως για παράδειγμα προσφορά δώρων μαζί με τα βιβλία.
«Ελπίζω τότε να την ψηφίσει όλη η Βουλή, ακόμη κι όσοι ψήφισαν την προηγούμενη ρύθμιση, για κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου, διότι αποδείχθηκε ότι υπήρξε καταστροφική, οδήγησε σε πλήρη παραμόρφωση την αγορά και δεν επέφερε κανένα δημοσιονομικό όφελος» τόνισε ο κος Ξυδάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου