Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Tέλος το τραπεζικό απόρρητο.Έλεγχοι εξπρές σε λογαριασμούς από το ΣΔΟΕ.



Στα σκαριά βρίσκεται σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά ελέγχους εξπρές σε τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω αυτοματοποιημένων διεργασιών.Στόχος είναι να γίνονται με συνοπτικές διαδικασίες διασταυρώσεις ποσών με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι τα τελευταία χρόνια στην εφορία.Στόχος είναι να γίνονται με συνοπτικές διαδικασίες οι διασταυρώσεις ποσών με εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι τα τελευταία χρόνια στην εφορίαΜε τον τρόπο αυτό υπάρχει αισιοδοξία ότι θα μπορούν να
εντοπιστούν εύκολα παραβάτες, για αδικήματα όπως φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος κ.ά.

Η διαδικασία θα τεθεί σε εφαρμογή με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, συγκροτείται 14μελής επιτροπή για να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει εφικτή η πλήρης πρόσβαση της φορολογικής διοίκησης σε όλες τις τραπεζικές καταθέσεις, ώστε να γίνεται η διασταύρωση των καταθέσεων με τα δηλωμένα εισοδήματα.

Το ζητούμενο, σύμφωνα με την «Ημερησία», είναι βρεθεί η φόρμουλα μέσω της οποίας θα προσδιορίζεται η συνολική καθαρή ατομική ή οικογενειακή τραπεζική περιουσία για κάθε ΑΦΜ ή ομάδες ΑΦΜ κατ’ έτος.

Εφόσον βρεθεί η περιουσία, θα συγκρίνεται με τα δηλωθέντα ατομικά ή οικογενειακά εισοδήματα κατ’ έτος, προσδιορίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το αδήλωτο ετήσιο εισόδημα για κάθε ΑΦΜ ή ομάδες ΑΦΜ.

Με τον τρόπο αυτό σκοπεύει το υπουργείο να προχωρήσει σε μαζικές έρευνες για πρόσωπα που συμπεριλαμβάνονται στις «λίστες του πλούτου» (σ.σ.: λίστες με εμβάσματα, offshore, Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου, ακίνητα Λονδίνου).

Τέλος στο απόρρητο


Η επιτροπή θα ετοιμάσει και νομοθετική διάταξη με την οποία πρακτικά θα μπει οριστικό τέλος στο τραπεζικό απόρρητο έναντι των φορολογικών αρχών.

Το σχέδιο προβλέπει μαζική αποστολή από τις τράπεζες των στοιχείων των καταθέσεων στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxis, όπου με ηλεκτρονικές μεθόδους θα γίνεται σύγκριση με τα διαθέσιμα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κλπ.) του κάθε φορολογούμενου.

Σε όσες περιπτώσεις τα εισοδήματα δεν επαρκούν για να καλύψουν το ύψος των καταθέσεων, οι υποθέσεις θα παραπέμπονται για έλεγχο, ενώ θα «παγώνει» η διαδικασία παραγραφής.
Στην επιτροπή που συγκροτείται με την υπουργική απόφαση μετέχουν η Τράπεζα της Ελλάδας, το ΣΔΟΕ, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Το έργο της επιτροπής θα είναι:

1. Να ετοιμάσει τις τεχνικές προδιαγραφές προκειμένου να γίνει η μαζική αποστολή στοιχείων από τις τράπεζες και η σύγκριση των καταθέσεων με τα εισοδήματα. Όπως ορίζεται στην απόφαση, «Στόχος είναι η δημιουργία εφαρμογής η οποία θα προσδιορίζει τη συνολική καθαρή ατομική / οικογενειακή τραπεζική περιουσία για κάθε ΑΦΜ ή ομάδες ΑΦΜ κατ’ έτος και ταυτόχρονα θα τη συγκρίνει με τα δηλωθέντα ατομικά / οικογενειακά εισοδήματα κατ’ έτος, προσδιορίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη κατ’ έτος, ήτοι το αδήλωτο ετήσιο εισόδημα για κάθε ΑΦΜ ή ομάδες ΑΦΜ». Για τον έλεγχο θα αξιοποιηθούν οι βάσεις δεδομένων του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να δύναται να εξαχθούν ανά ΑΦΜ, ομάδες ΑΦΜ ή και μαζικά ανά χρήση τα εισοδήματα (δηλωθέντα, αδιάθετα), τα ακίνητα, τα μεταφορικά μέσα και λοιπές πληροφορίες.

2. Να βελτιώσει το Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία φυσικού ελέγχου κάθε ελεγχόμενου προσώπου.

3. Να ετοιμάσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης φαίνεται πως έχει ήδη κοινοποιηθεί στους «θεσμούς». Όπως αναφέρεται και στην απόφαση του Γ. Βαρουφάκη, «τα μέλη της ομάδας εργασίας επιφορτίζονται επιπλέον με την εκπόνηση πρότασης νομοθετικής ρύθμισης, στο πλαίσιο της οποίας θα θεσμοθετείται η ελεγκτική διαδικασία, καθώς και η αξιοποίησή της από την πολιτική ηγεσία, με σκοπό την άμεση είσπραξη των φόρων που αναλογούν σε αποκρυβείσα ύλη».

Όσοι λοιπόν δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν καταθέσεις με βάση τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην εφορία θα καλούνται να πληρώσουν για να γλιτώσουν. Άλλωστε ο εισπρακτικός πήχης έχει μπει πολύ ψηλά, καθώς στο πρώτο email Βαρουφάκη προς τους δανειστές είχε εγγραφεί ως στόχος ποσό της τάξεως των 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο μαζικός έλεγχος τραπεζικών λογαριασμών θα αποτελέσει ισχυρό μοχλό πίεσης για όσους έχουν αποκρύψει από την εφορία εισοδήματα τα οποία φυγάδευσαν σε τράπεζες του εξωτερικού ή τα «κρύβουν» σε καταθέσεις, θυρίδες ή... σεντούκια στην Ελλάδα, αλλά ακόμη και σε όσους διώκονται για φοροδιαφυγή.

Όλοι αυτοί θα έχουν την ευκαιρία της «εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων και επενδύσεων» πληρώνοντας φόρο μόλις 15% εφόσον τα κεφάλαια αυτά βρίσκονται στο εξωτερικό ή 30% αν βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας, και γλιτώνοντας έτσι την επιβολή προστίμων και πρόσθετων φόρων.

Οι φορολογούμενοι που θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις του προωθούμενου νομοσχεδίου θα απαλλαγούν από ποινικές κυρώσεις για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου