Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Ψαλίδι στα δάνεια προωθεί η κυβέρνηση

Κρυφό σχέδιο "κουρέματος" των δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εξετάζει σύμφωνα με την εφημερίδα το Έθνος της Κυριακής η κυβέρνηση και οι εποπτικές Αρχές της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αδυναμία αποπληρωμής τους εξαιτίας της τεράστιας ύφεσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο παρουσιάστηκε τις προηγούμενες εβδομάδες από την αμερικανική εταιρεία Bain στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Βασική συνιστώσα είναι η διεύρυνση της ύφεσης και για το 2012, η οποία αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις...

... βάσει των οποίων έγιναν και τα σενάρια της Black Rock που προβλέπουν ότι οι πρόσθετες επισφάλειες των τραπεζών θα είναι της τάξης των 10 δισ. ευρώ.

Εξάλλου πρόσφατο είναι το παράδειγμα της Ισλανδίας που προχώρησε σε "κούρεμα" των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών σε ύψος ρεκόρ που ανέρχεται στο 16% του ΑΕΠ της χώρας.

Παρόμοιο σχέδιο εφαρμόστηκε και στις ΗΠΑ όπου πριν από λίγες ημέρες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι 49 από τις 50 Πολιτείες συμφώνησαν με τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες να διαγράψουν μέρος των οφειλών όσων έχουν στεγαστικά δάνεια.

Ποδαρικό στο δημόσιο

Το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση κουρέματος των οφειλών των δανειοληπτών είναι η απόφαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, για "κούρεμα" των στεγαστικών δανείων που έχουν πάρει οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Ρεκόρ στάσης πληρωμών

Ανησυχία προκαλεί η ανεξέλεγκτη πλέον κατάσταση με τα "κόκκινα" δάνεια  ενώ οι τραπεζίτες φοβούνται πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει έκρηξη των μη εξυπηρετούμενων δόσεων για τα στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε τρία χρόνια τα επισφαλή δάνεια τριπλασιάστηκαν (από 5,8% το 2008 στο 15% την περσινή χρονιά), ενώ καταγράφεται επιδείνωση για τους πρώτους μήνες του 2012 όπου και εκτιμάται ότι κοντά στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν "χτυπήσει κόκκινο".

Όπως υποστηρίζεται στο δημοσίευμα, αναπόφευκτα οι τράπεζες θα πρέπει συντονισμένα να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις ακόμη και ενήμερων δανείων και όχι μόνο των "κόκκινων", ακριβώς για να προλάβουν χιονοστιβάδα νέων επισφαλειών. Η ρύθμιση αυτή -που αναμένεται ότι για τις επιχειρήσεις μπορεί να ξεκινήσει μέσα στο 2012 και για τα νοικοκυριά αργότερα- θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση τη μείωση του ύψους της μηνιαίας δόσης μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, καθώς και περίοδο χάριτος σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, ενώ στη συνέχεια θα περιλαμβάνει και "κούρεμα" του κεφαλαίου και των τόκων.

Σχετικά με  τις επιχειρήσεις, το πρώτο βήμα θα είναι η διαγραφή χρεών κατά 30% σε εκείνες που θεωρούνται αξιόπιστες. Στη συνέχεια, θα έρθει η μείωση και στα στεγαστικά-καταναλωτικά με κριτήρια "ειδικού τύπου".

Πηγή  nooz.gr

1 σχόλιο:

  1. Για προεκλογικούς λόγους το κόβω. Πιο πολύ θα το πίστευα εάν το προωθούσαν οι ίδιες οι τράπεζες μια και τις αφορά πιο άμμεσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή