Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Την πρόταση για άρση απορρήτου των οικονομικών των βουλευτών υπέγραψε ο Ηλίας Θεοδωρίδης

Από το γραφείο τύπου του Ανεξάρτητου Βουλευτή Πέλλας Ηλία Θεοδωρίδη σας ενημερώνουμε ότι με πρωτοβουλία του Βουλευτή  Γ. Γιακουμάτου κατατέθηκε την Τετάρτη 29-02-2012 στη Βουλή τροπολογία, την οποία συνυπέγραψαν 90 Βουλευτές μεταξύ αυτών και ο Ηλία Θεοδωρίδης, που αφορά στην παύση της ισχύς των διατάξεων «περί απορρήτου και περί προστασίας προσωπικών δεδομένων» που αφορούν την περιουσιακή και οικονομική κατάσταση των πολιτικών προσώπων.

Η πρόταση όπως κατατέθηκε χθες στην Βουλή έχει ως εξής:..



ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ       

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Άρθρο …………
Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Το άρθρο 29 του Συντάγματος, ιδίως στην παρ. 3, καθιερώνει ουσιαστικά την αρχή της διαφάνειας των οικονομικών, εν γένει, δεδομένων για τα πολιτικά πρόσωπα.  Οι πρόσφατες εξελίξεις, οι οποίες αναδεικνύουν μια τάση αμφισβήτησης του κύρους του συνόλου του πολιτικού κόσμου, με αφορμή τα καταδικαστέα παραδείγματα μιας μικρής μερίδας πολιτικών προσώπων, φανερώνουν πως οι ισχύουσες, εκτελεστικές του Συντάγματος, διατάξεις ως προς τη θωράκιση της διαφάνειας της, υπό την ευρεία του όρου έννοια, οικονομικής ζωής των πολιτικών προσώπων είναι ανεπαρκείς.  Για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητο να προστεθεί ρύθμιση με την οποία, τουλάχιστον για τα πολιτικά πρόσωπα που ορίζονται στο άρθρο 1 παρ. 1 περ. α’-ε’ του ν. 3213/2003, δεν ισχύουν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, οι διατάξεις περί απορρήτου και περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, κατά τις έρευνες που αφορούν την περιουσιακή τους κατάσταση και τη γενικότερη οικονομική τους δραστηριότητα.

Β. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ
Άρθρο ………….
Εγγυήσεις διαφάνειας για τα πολιτικά πρόσωπα

Στο άρθρο 56 του ν. 3979/2011 «Για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και άλλες διατάξεις» προστίθεται παρ. 3, ως εξής:
«3. Οι διατάξεις περί απορρήτου οιασδήποτε μορφής, καθώς και οι διατάξεις περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δεν ισχύουν στο πλαίσιο όλων των ερευνών που διεξάγουν τα κατά περίπτωση αρμόδια κρατικά όργανα, συμπεριλαμβανομένων των ανεξάρτητων αρχών, ως προς την εν γένει περιουσιακή κατάσταση και οικονομική δραστηριότητα των προσώπων, τα οποία ορίζονται στο άρθρο 1 παρ. 1 περ. α΄- ε΄του ν. 3213/2003.  Από τη ρύθμιση αυτή καταλαμβάνονται και έρευνες που βρίσκονται σ’ εξέλιξη.  Από την έναρξη ισχύος των διατάξεων αυτού του άρθρου καταργούνται και οι κάθε είδους γενικές και ειδικές διατάξεις, οι οποίες καθιερώνουν συναφείς περιορισμούς για τα αρμόδια κρατικά όργανα που διεξάγουν τέτοιες έρευνες, ιδίως δε οι διατάξεις που συνεπάγονται για τα όργανα αυτά πειθαρχικές ή ποινικές κυρώσεις ή αστική ευθύνη λόγω παράβασης των διατάξεων περί απορρήτου και περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου