Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Την μη κατάργηση υπηρεσιών ζητά με ψήφισμα το ΔΣ Αλμπωπίας

 Με ψήφισμα του το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμωπίας στις 29-2-12 ζητά την άμεση ανάκληση των αποφάσεων που αφορούν την απομάκρυνση των υπηρεσιών από τον Δήμο ώστε να μην προχωρήσει η κεντρική κυβέρνηση στην αποδυνάμωση ή κατάργηση των εναπομείναντων δημόσιων υπηρεσιών.
Το ψήφισμα έχει ως εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ
Από τις αρχές του 2011, είμαστε μάρτυρες μιας επιθετικής πολιτικής της κεντρικής εξουσίας, η οποία προωθεί καταργήσεις, συγχωνεύσεις και υποβαθμίσεις υπηρεσιών...
Είναι σαφές ότι η αντιστροφή των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα απαιτεί διαρθρωτικές αλλαγές σε πολλούς τομείς και εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα. Παρόλα αυτά, το γεγονός αυτό δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την κατάργηση των υπηρεσιών που εξυπηρετούν πλήθος πολιτών και να οδηγεί σταδιακά και σταθερά στην αποδυνάμωση της ελληνικής επαρχίας.
Οι αλλαγές αυτές, όπως έχουν πραγματοποιηθεί ή σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν, μοιάζουν να οδηγούν σε μια Αλμωπία υποβαθμισμένη. Ξεκινώντας από φήμες, οι οποίες στην πορεία επιβεβαιώθηκαν, με τη διακοπή της λειτουργίας του Ταχυδρομικού Κατάστηματος Εξαπλατάνου και του Καταστήματος Ο.Τ.Ε. Αριδαίας, υπάρχουν πληροφορίες για διακοπή λειτουργίας της Δ.Ο.Υ. Αριδαίας, του Υποκαταστήματος Ι.Κ.Α. Αριδαίας, και του Γραφείου Ο.Α.Ε.Δ. Αριδαίας, όπως επίσης και για υποβάθμιση, συγχώνευση και κατάργηση σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Όλες οι παραπάνω αλλαγές έχουν άμεσες συνέπειες στην καθημερινότητα των πολιτών, αφού αφορούν υπηρεσίες που τους εξυπηρετούν σε βασικούς τομείς. Ο κεντρικός σχεδιασμός που υπαγορεύει τις αλλαγές αυτές δεν λαμβάνει υπόψη σημαντικές παραμέτρους και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Αλμωπίας, όπως τη μεγάλη της έκταση (981 km²) και τον αριθμό των κατοίκων της (29.354), που της δίνουν μια ξεχωριστή δυναμική σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας. Δεν πρόκειται για μια μικρή περιοχή με πυκνοκατοίκηση, η οποία μπορεί να εξυπηρετηθεί από γειτονικές πόλεις, αλλά για μια περιοχή με μεγάλο γεωγραφικό εύρος και αραιή κατοίκιση που φτάνει ως μέσο όρο τους 30 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο τη στιγμή που σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας ο μέσος όρος είναι 58,2. Αυτό σημαίνει ότι η απουσία στοιχειωδών υπηρεσιών στην περιοχή της Αλμωπίας δημιουργεί σημαντικά προβλήματα προσβασιμότητας και δημιουργεί ταυτόχρονα έντονες χωροταξικές ανισότητες. Η μια δημοτική και οι είκοσι εννέα τοπικές κοινότητες δεν πρόκειται να έχουν τον ίδια δυνατότητα μετάβασης στις πλησιέστερες υπηρεσίες. Οι μεγάλες αποστάσεις, σε συνδυασμό με την ελλιπή συγκοινωνία, θα επιδεινώσει την κατάσταση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες ανισότητες και ταυτόχρονα να προκληθούν μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις. Η οικονομική επιβάρυνσή των δημοτών μας είναι αυτονόητη, και μάλιστα σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση μεγαλώνει. Η τοπική κοινωνία θα επιβαρυνθεί επιπλέον, η κοινωνική συνοχή θα αποδυναμωθεί και θα δημιουργηθούν πρόσθετα εμπόδια στην επιδιωκόμενη οικονομική ανάπτυξη.
Οι διαρθρωτικές αλλαγές, που πρόκειται να στερήσουν από το Δήμο Αλμωπίας βασικές υπηρεσίες, πραγματοποιούνται με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς καμία διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς. Οι διαδικασίες του κατ΄ επείγοντος που εφαρμόζονται και σε αυτήν την περίπτωση, αναγκάζει μια ακριτική περιοχή σαν την Αλμωπία να εξαρτάται άμεσα από άλλες περιοχές. Επίσης, οι καταργήσεις υπηρεσιών και κοινωνικών κεκτημένων λειτουργούν αρνητικά, αφού αφήνουν αιωρούμενα πολλά ερωτήματα για τις μελλοντικές πρακτικές μιας πολιτικής που θυσιάζει άκριτα υπηρεσίες που ικανοποιούν βασικές ανάγκες και απαιτήσεις των πολιτών.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην πολιτική που οδηγεί στην απομάκρυνση-κατάργηση υπηρεσιών και κοινωνικών κεκτημένων από την περιοχή της Αλμωπίας. Ειδικότερα, θέλουμε να σημειώσουμε τα παρακάτω:
•    Με άξονα την αποκέντρωση των δομών και υπηρεσιών, πρέπει να ενισχυθούν οι δομές που λειτουργούν εντός της Αλμωπίας. Είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο αποκτούν νόημα έννοιες όπως αυτές της αποκέντρωσης, της περιφερειακής ανάπτυξης καθώς και της τοπικής βιωσιμότητας. Με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρξει στήριξη της τοπικής οικονομίας και σταδιακή ανάκτηση του αισθήματος εμπιστοσύνης προς την Πολιτεία και τους φορείς της.
•    Πριν την πραγματοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, πρέπει να συνυπολογίζονται οι ιδιαιτερότητες της Αλμωπίας και δη η κοινωνική σύστασή της, ο ακριτικός χαρακτήρας της και τα οικονομικά χαρακτηριστικά της πριν την πραγματοποίηση των όποιων διαρθρωτικών αλλαγών. Αυτό μπορεί να συμβεί με συμμετοχή των τοπικών φορέων στη λήψη των αποφάσεων, και όχι με απαξίωσή τους.
•    Η κατανομή των υπηρεσιών στις χωρικές ενότητες των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας οφείλει να είναι ισοβαρής και δίκαιη, ώστε να μην δημιουργούνται Δήμοι υπερπλήρεις δομών, και Δήμοι με ανεπαρκείς υπηρεσίες.
•    Η αποδυνάμωση βασικών δομών που για χρόνια αποτελούσαν κεκτημένο της τοπικής κοινωνίας μας, μας βρίσκει ριζικά αντίθετους.
Με βάση τα παραπάνω σημεία, ζητάμε την άμεση ανάκληση των αποφάσεων που αφορούν την απομάκρυνση των υπηρεσιών από το Δήμο Αλμωπίας, ώστε να μην προχωρήσει η κεντρική κυβέρνηση στην αποδυνάμωση ή κατάργηση των εναπομείναντων δημόσιων υπηρεσιών, όπως επίσης και στην υποβάθμιση, συγχώνευση και κατάργηση σχολικών μονάδων, αλλά αντίθετα να προχωρήσει στην ενδυνάμωση και την στελέχωσή τους για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών της ακριτικής Αλμωπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου