Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Νέα παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο για τις παράνομες χωματερές



Η Κομισιόν παραπέμπει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση της χώρας με την καταδικαστική απόφαση του 2005 για τη λειτουργία παράνομων χωματερών. Προτείνει να επιδικαστεί πρόστιμο 28 εκ. ευρώ και ημερήσια χρηματική ποινή 71.193 ευρώ μέχρι να κλείσουν οι 78 χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων (ΧΑΔΑ). Υπογραμμίζει ότι τα πρόστιμα θα μειώνονται με το κλείσιμο κάθε παράνομης χωματερής.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ανακοίνωσή της, διαπιστώνει  ανεπαρκή πρόοδο στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αφού θα έπρεπε να έχουν κλείσει όλες οι παράνομες χωματερές στα τέλη του 2008...
 Αναγνωρίζει ότι ο αριθμός τους μειώθηκε από εκατοντάδες σε 78 και πως δημιουργήθηκε επαρκές σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, επισημαίνοντας ότι τα έργα συγχρηματοδοτήθηκαν από την Ε.Ε.  
Ωστόσο, επισημαίνει καθυστερήσεις. Πέρα από τη λειτουργία των 78 παράνομων χωματερών, τονίζει ότι άλλοι 318 ανενεργοί ΧΑΔΑ δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί.

Προειδοποιεί, μάλιστα, ότι μπορεί να επιδεινωθεί η κατάσταση στο ΧΥΤΑ Φυλής, που δέχεται το 90% των αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, καθώς επίκειται κορεσμός του, αφού θα εξαντληθεί η χωρητικότητά του στα τέλη του 2014.  

ΥΠΕΚΑ: αρμόδια η Τοπική Αυτοδιοίκηση 

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι πρόκειται για εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι η Κομισιόν «αναγνωρίζει ευθέως τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση του προβλήματος».  

Επισημαίνει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει την αρμοδιότητα για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων και την κατασκευή των απαιτούμενων έργων και πως έχει τη στήριξη του υπουργείου, με οικονομικούς πόρους, θεσμικά εργαλεία και μηχανισμούς. «Επιδιώκουμε τη συνεργασία και τη συναντίληψη για την ολοκλήρωση του εθνικού στόχου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το ΥΠΕΚΑ σημειώνει ότι η Ελλάδα καταδικάσθηκε το 2005 για τη λειτουργία 1.125 ενεργών ΧΑΔΑ, ενώ «σήμερα υπάρχουν μόλις 78 ενεργοί ΧΑΔΑ, από τους οποίους σχεδόν οι μισοί σε μικρά νησιά». Προσθέτει ότι στους συγκεκριμένους χώρους απορρίπτεται λιγότερο από το 6% της ετήσιας ποσότητας των αστικών αποβλήτων της χώρας. 

Το υπουργείο αναφέρει ότι από τους 78 ενεργούς και τους 318 ανενεργούς ΧΑΔΑ έχουν ενταχθεί σε προγράμματα ΕΣΠΑ οι 349, προετοιμάζεται η ένταξη άλλων 29, ενώ με ιδίους πόρους των Δήμων αποκαθίστανται 18. Για την υλοποίηση του προγράμματος αποκατάστασης των ΧΑΔΑ έχει διασφαλιστεί χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ύψους άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ανακοίνωση ΥΠΕΚΑ για το ζήτημα των ΧΑΔΑ

 
Η Ελλάδα καταδικάσθηκε το 2005 για τη λειτουργία 1.125 ενεργών Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ). Σήμερα, υπάρχουν μόλις 78 ενεργοί ΧΑΔΑ, από τους οποίους σχεδόν οι μισοί σε μικρά νησιά. Στους χώρους αυτούς απορρίπτεται λιγότερο από το 6% της ετήσιας ποσότητας των αστικών αποβλήτων της χώρας. Υπάρχουν επίσης 318 ανενεργοί ΧΑΔΑ προς αποκατάσταση. Τρείς περιφέρειες, η Δυτική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Ήπειρος, έχουν εξαλείψει οριστικά την ανεξέλεγκτη διάθεση. 

Η σημερινή εξέλιξη δεν αποτελεί καταδικαστική απόφαση. Είναι εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για νέα παραπομπή στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Και βέβαια, είναι θετικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ευθέως τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Ήδη, από τους 78 ενεργούς και τους 318 ανενεργούς ΧΑΔΑ έχουν ενταχθεί σε προγράμματα ΕΣΠΑ οι 349, προετοιμάζεται η ένταξη άλλων 29, ενώ με ίδιους πόρους των Δήμων αποκαθίστανται 18. Για την υλοποίηση του προγράμματος αποκατάστασης των ΧΑΔΑ έχει διασφαλιστεί χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ύψους άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που έχει την αρμοδιότητα για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων και την κατασκευή των απαιτούμενων έργων, έχει τη στήριξή μας, με οικονομικούς πόρους, θεσμικά εργαλεία και μηχανισμούς. Επιδιώκουμε τη συνεργασία και τη συναντίληψη για την ολοκλήρωση του εθνικού στόχου. Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε την εξάλειψη της ανεξέλεγκτης διάθεσης και να δημιουργήσουμε σύγχρονες υποδομές διαχείρισης αποβλήτων.

Άλλωστε, το άμεσο κλείσιμο και η ταχεία αποκατάσταση των υφιστάμενων χωματερών θα γλυτώσουν τη χώρα από πρόστιμα και θα αυξήσουν την απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ. Θα συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην ανάπτυξη μέσω της εφαρμογής της πρόληψης και της ανακύκλωσης. Στόχοι που εντάσσονται άλλωστε στην πολιτική της Ε.Ε. για την αειφόρο διαχείριση των πόρων.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου