Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Απεργιακές Συγκεντρώσεις-Πορείες του ΠΑΜΕ σε Έδεσσα & Γιαννιτσά (φώτο)



Αγωνιστικό τόνο αντίδρασης των εργαζομένων στην απεργία της 20ης Φλεβάρη έδωσε το ΠΑΜΕ της Πέλλας με αγωνιστικές συγκεντρώσεις και πορείες σε Έδεσσα & Γιαννιτσά.
        Η ανεργία φουντώνει και αποκαλύπτει πόσο μεγάλο ψέμα ήταν ο ισχυρισμός των κυβερνήσεων και της ΕΕ, ότι η μείωση των μισθών και η επέκταση της ελαστικής εργασίας θα την αντιμετώπιζαν. Περιοχές ολόκληρες έχουν γίνει νεκροταφεία από κλειστά εργοστάσια και επιχειρήσεις. Είναι εγκληματική η πολιτική, που αντί να πάρει μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, τους στέλνει χαράτσια και φόρους...
ενώ δίνει ζεστό χρήμα στους μεγάλους επιχειρηματίες και προγράμματα εκμετάλλευσης των ανέργων σε διάφορες Μ.Κ.Ο. Η κυβέρνηση δήθεν ενδιαφέρεται για τους ανέργους και την υγεία τους. Θα έχουν λέει περίθαλψη, αλλά χωρίς φάρμακα. Δηλαδή αν ένας άνεργος αρρωστήσει και χρειαστεί φάρμακα που θα βρει λεφτά να τα αγοράσει; Τι θα κάνει; Θα πεθάνει; Κοροϊδεύουν και εξαπατούν τους ανέργους.  
     
 Το ΠΑΜΕ καλεί το λαό να εκφράσει πολύμορφα την αλληλεγγύη και συμπαράστασή του στην αγωνιζόμενη αγροτιά. Ταυτόχρονα, καταδικάζουμε την κυβέρνηση η οποία, μετά την επίδειξη αυταρχισμού προς τους εργαζόμενους στα Μέσα Μεταφοράς, στους ναυτεργάτες, με τις συλλήψεις των 35 στελεχών των Ομοσπονδιών, των συνδικάτων, με την προσπάθεια απαγόρευσης στο δικαίωμα της απεργίας, στράφηκε και κατά των αγροτών, προσπαθώντας να εμποδίσει το δικαίωμά τους στη διαμαρτυρία και την κινητοποίηση ενάντια στον ξεριζωμό τους
       Η μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας  είναι μεγάλη αναμέτρηση. Έχει να κάνει εκτός των άλλων και με την θέληση της εργατικής τάξης να σηκώσει το μπόι της στην επίθεση του κεφαλαίου για να χτυπήσει κάθε αντίσταση της. Το σχέδιό τους είναι στρατηγικής σημασίας επιλογή. Να ανοίξει πιο ουσιαστικά η συζήτηση σε κάθε τόπο δουλειάς, παντού για την ανάγκη υπογραφής της ΕΓΣΣΕ και των κλαδικών συμβάσεων. Ιδιαίτερα στους νέους εργαζόμενους.
       Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και το πολιτικό τους προσωπικό σε Ελλάδα κι Ευρώπη ετοιμάζουν για την εργατική τάξη και τα παιδιά της ένα μέλλον, μια ζωή κόλαση, χωρίς κανένα δικαίωμα, χωρίς συλλογικές συμβάσεις. Να είναι έρμαια της εργοδοσίας, της εκμετάλλευσης, να είναι φτηνό λάδι στο γρανάζι της μηχανής που θα παράγει κέρδη. Να μάθει να ζει μ’ ένα ξεροκόμματο.
        Ιδιαίτερα θέλουν τη νεολαία για να της παίρνουν όλη τη ζωντάνια, την δύναμη και να την αμείβουν με μισθούς εξαθλίωσης, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Θέλουν την εργατική τάξη, χωρίς συλλογική πάλη, χωρίς συνδικάτα, χωρίς το δικαίωμα στην απεργία, με το κεφάλι σκυμμένο, υποταγμένη και με μια συνείδηση που θα τη διαπερνάει η λογική «μια δουλειά να είναι και ότι να ‘ναι». Που θα δέχεται ότι το κεφάλαιο είναι ισχυρό και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.
       Θέτουμε μερικά ζητήματα για να σκεφτούν οι εργαζόμενοι, να προβληματισθούν.
-         Θα ανεχτούμε να δουλεύουμε χωρίς ΣΣΕ;
-         Θα αποδεχόμαστε τις ατομικές συμβάσεις;
-         Θα δεχτούμε να ζούμε με 300 και 400 ευρώ;


       Ο αγώνας για το μεροκάματο, για τη δουλειά με δικαιώματα, για την προοπτική της τάξης μας, για την απελευθέρωση της πάντα ήταν στην πρώτη γραμμή της πάλης μας. Οι στίχοι του μεγάλου μας Μπρέχτ αυτό δίνουν :
Βγες έξω, σύντροφε! Ρίσκαρε
Τη δεκάρα, που ούτε δεκάρα πια δεν είναι
Τον τόπο για ύπνο που πάνω του πέφτει η βροχή
Και της δουλειάς τη θέση που αύριο θα χάσεις!
Μπρος, στο δρόμο έξω! Αγωνίσου!
Να περιμένεις πια δε γίνεται, είναι αργά πολύ!
Βοήθα τον εαυτό σου βοηθώντας μας:
Κάνε πράξη την αλληλεγγύη

       Στη μαζική συγκέντρωση της Έδεσσας, με ξεχωριστή παρουσία απεργών εργαζόμενων από τα Σ/Μ Αρβανιτίδη, χαιρέτισε από την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση ο Προυσανίδης Ανέστης και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών ο Τραπεζανίδης Γιώργος. Κεντρικός ομιλητής από τη Γραμματεία Ν.Πέλλας του ΠΑΜΕ ήταν ο Κουτούφης Φάνης. Ακολούθησε πορεία στους κεντρι-κούς δρόμους της πόλης , στο Διοικητήριο και τα Σ/Μ Αρβανιτίδη.

        Στα Γιαννιτσά τη συγκέντρωση χαιρέτισε από την ΠΑΣΥ & το αγροτικό μπλόκο στον κόμβο Γυψοχωρίου ο Γιώγας Παναγιώτης, από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών η Παυλίδου Κάκια και την Ομάδα Γυναικών της ΟΓΕ η Ευσταθιάδου Αγγέλα. Κεντρική ομιλήτρια από τη Γραμματεία Ν.Πέλλας του ΠΑΜΕ η Αντιπρόεδρος του Εργ.Κέντρου Γιαννιτσών Χατζηβασιλειάδου Αρι-στέα. Με το τέλος της συγκέντρωσης ακολούθησε αγωνιστική πορεία με συνθήματα στους κεντρικούς δρόμους των Γιαννιτσών, στα εμπορικά καταστήματα και τα Σ/Μ Αρβανιτίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου