Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Την παραίτησή της υπέβαλε η κυβέρνηση της Βουλγαρίας



Την παραίτησή της υπέβαλε χθες η κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ στη Βουλγαρία, ύστερα από οκτώ ημέρες μαζικών -και συχνά βίαιων- διαδηλώσεων. Αφορμή για το ξέσπασμα της κοινωνικής οργής υπήρξαν οι αλλεπάλληλες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, η τελευταία από τις οποίες (κατά 13%) επιβλήθηκε το περασμένο καλοκαίρι και έγινε ιδιαιτέρως αισθητή στους τελευταίους λογαριασμούς, που επιβαρύνονταν από το κόστος της θέρμανσης των οικιών.
Η εξέλιξη αυτή άνοιξε τον δρόμο για την πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών στη χώρα -πιθανότατα, ως τα τέλη Απριλίου- μιας και ο ίδιος ο Μπορίσοφ απέκλεισε τη συμμετοχή του GERB σε επόμενο κυβερνητικό σχήμα...

Εκλογές
Χρονικά, βεβαίως, αυτό δεν θα συνιστά μεγάλη αλλαγή, καθώς η παραιτηθείσα κυβέρνηση ολοκλήρωνε ούτως ή άλλως τη θητεία της τον ερχόμενο Ιούλιο. Ωστόσο, όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές, η παραίτηση έμοιαζε πλέον μονόδρομος για τον πρωθυπουργό (και πρώην σωματοφύλακα του ηγέτη της σοβιετικής εποχής Τοντόρ Ζίφκοφ), ο οποίος διέβλεψε τον κίνδυνο το κόμμα του να έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με το λαϊκό αίσθημα και να «εξαφανιστεί» από την πολιτική σκηνή.
Υπάρχει, άλλωστε, ανάλογο προηγούμενο: το 1997, η τότε κυβέρνηση των Σοσιαλιστών είχε καταρρεύσει υπό το βάρος μεγάλων διαδηλώσεων -σε μία από αυτές, εκατοντάδες κόσμου είχαν εισβάλει στο κτίριο της Βουλής- εξαιτίας της τραπεζικής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος κατέτρωγε τα ήδη πενιχρά εισοδήματα.
Μάλιστα, στις εκλογές που έγιναν την ίδια χρονιά, οι Σοσιαλιστές έχασαν τα δύο τρίτα περίπου των ψήφων τους! Έτσι, ο Μπορίσοφ, βλέποντας και το ποσοστό του να συνεχίζει να κατρακυλά και να βρίσκεται στο 22,6%, επέλεξε να παραιτηθεί τώρα - καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τη βιαιότητα των αστυνομικών αρχών σε βάρος των διαδηλωτών!
Σύστημα διανομής
Υπενθυμίζεται ότι ενώ η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία βρίσκεται κατά βάση σε κρατικά χέρια -κυρίως, λόγω του πυρηνικού σταθμού στο Κοζλοντούι, που καλύπτει το 40% των αναγκών- το μεγαλύτερο μέρος της διανομής ελέγχεται από τρεις ξένες ιδιωτικές εταιρείες: τις τσεχικές CEZ και Energo-Pro και την αυστριακή EVN.
Καθώς δε θεωρούνται επίσης υπεύθυνες για τις υψηλές τιμές, τα γραφεία τους στη Σόφια και άλλες πόλεις έγιναν στόχος οργισμένων διαδηλωτών.
Ακόμη και ο Μπορίσοφ, σε μια (αποτυχημένη) προσπάθεια να εκτονώσει την ένταση, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να τους επιβάλει πρόστιμα ή και να επανεξετάσει την άδεια λειτουργίας τους -αποκλείοντας, όμως, κάθε συζήτηση περί επανεθνικοποίησής τους.
Αναμφίβολα, η διαφαινόμενη εναλλαγή στο τιμόνι της Βουλγαρίας αναμένεται ότι θα έχει συνέπειες και σε άλλα επίπεδα, που ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας. Ενδεικτικά, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπορίσοφ είχε αντιμετωπίσει εχθρικά τα σχέδια ενεργειακής (και όχι μόνο) συνεργασίας της Σόφιας με τη Ρωσία (το Κρεμλίνο θα πρέπει να τρίβει τα χέρια του για την εξέλιξη αυτή), δίνοντας τον πρώτο λόγο στις ΗΠΑ (που έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν). Ένα από τα «θύματα» αυτής της στροφής θεωρείται ότι ήταν και ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξαν-δρούπολης...

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου