Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Κύπρος: 39 χρόνια από την τουρκική εισβολή



Τριανταεννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το πρωινό της 20ης Ιουλίου του 1974, όταν τα στρατεύματα του Αττίλα εισέβαλαν στην Κύπρο.
Σχεδόν 4.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκατοντάδες αγνοούνται και 200.000 εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους.
Στις 05:30, ώρα κατά την οποία άρχισε η τουρκική εισβολή, ήχησαν οι σειρήνες ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρέστη στην επιμνημόσυνη δέη ση για τους αξιωματικούς και οπλίτες πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή.

Μετά την επιμνημόσυνο δέηση, στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων. Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων από τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τον αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ιωάννη Δριβελέγκα, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, τον πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τον πρέσβη της Ελλάδος και άλλους.
Κόμματα και οργανώσεις, με ανακοινώσεις τους, καταδικάζουν τη συνέχιση της κατοχής και τη διαίρεση της Κύπρου.
Τονίζουν την ανάγκη για ενότητα και διακηρύσσουν τη βούληση τους να αγωνιστούν για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, με πλήρη αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.
Ο ίδιος τονίζει ότι η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να ασκεί μία πολιτική συγχύσεων χωρίς προοπτικές και να θέσει σε εφαρμογή τη διαδικασία τροποποίησης των Συνθηκών.
«Μια διορατική κυβέρνηση, την οποία δυστυχώς δεν έχουμε, θα παραδεχόταν ότι, μόνο μέσω μιας κοινής πολιτικής, μπορεί και πάλι να σταθεί στα πόδια της η Ευρώπη», καταλήγει.
Αντ. Σαμαράς: Ημέρα χρέους η 20η Ιουλίου
Ημέρα χρέους χαρακτήρισε την 20η Ιουλίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε μήνυμά του για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
Η 20η Ιουλίου είναι, για τους απανταχού έλληνες, ημέρα τιμής και μνήμης, αλλά και ημέρα ανάδειξης της πραγματικής διάστασης του κυπριακού προβλήματος, ημέρα χρέους, είναι πρωτίστως, ημέρα τιμής προς τους ηρωικώς πεσόντες και τους εν ψυχρώ εκτελεσθέντες, τους νεκρούς και τους αγνοούμενους της εισβολής του Αττίλα, τόνισε και πρόσθεσε:
«Είναι πρωτίστως ημέρα μνήμης για τη μεγαλύτερη εθνική τραγωδία στη νεότερη ελληνική ιστορία. Για την εισβολή και την κατάληψη μεγάλου τμήματος της Κυπριακής  Δημοκρατίας, την προσφυγοποίηση αδελφών μας Ελλήνων στην ίδια την πατρίδα τους, τους βανδαλισμούς μνημείων του πολιτισμού και της εκκλησίας μας».
Όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, η 20η Ιουλίου είναι ταυτόχρονα ημέρα υπόμνησης ότι το Κυπριακό είναι, πρωτίστως, ζήτημα εισβολής και κατοχής ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους-μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ημέρα χρέους του οικουμενικού ελληνισμού, αλλά και του πολιτισμένου κόσμου απέναντι στη μαρτυρική Μεγαλόνησο που βρίσκεται, τώρα, αντιμέτωπη και με την πιο δεινή οικονομική κρίση.
Οι Έλληνες, συνέχισε, συμπαρατασσόμαστε σε όλους τους αγώνες των αδελφών Κυπρίων και στηρίζουμε, με όλες τις δυνάμεις μας, τη διεκδίκηση λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, λύσης δημοκρατικής και ευρωπαϊκής, λειτουργικής και πραγματικά βιώσιμης που να βάζει τέλος στην κατοχή και να επανενώνει τη Μεγαλόνησο.
Ευ. Βενιζέλος: Η Κύπρος βιώνει ακόμη τις συνέπειες της εισβολής
Η Κύπρος βιώνει ακόμα τις συνέπειες της εισβολής με την παράνομη στρατιωτική κατοχή, τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού, τον παράνομο εποικισμό και τη συνεχιζόμενη καταστροφή της ελληνικής και ορθόδοξης πολιτισμικής κληρονομιάς της, τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος σε μήνυμά του για την 39η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
«Τριάντα εννέα χρόνια έχουν περάσει από την παράνομη τουρκική εισβολή στην  Κύπρο την 20η Ιουλίου 1974 που βύθισε στο πένθος τους συγγενείς των πεσόντων και μετέτρεψε από τη μία μέρα στην άλλη σε πρόσφυγες χιλιάδες οικογένειες. Παρά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, η διεθνής νομιμότητα συνεχίζει να παραβιάζεται στην Κύπρο», σημειώνει.
Επίσης επισημαίνει πως συνεχίζει να είναι άγνωστη η τύχη των  αγνοουμένων, οι συγγενείς των οποίων περιμένουν εδώ και 39 χρόνια απαντήσεις στα ερωτήματά τους.        
Σε αυτές τις πλέον αντίξοες συνθήκες, προσθέτει, η Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνο απέδειξε όλα αυτά τα χρόνια την αντοχή της αλλά και εξελίχθηκε σε παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει πως η ελληνική κυβέρνηση και όλος ο ελληνικός λαός θα συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό της Κύπρου ενώ αποδίδει φόρο τιμής και υποκλίνεται στη μνήμη των Κυπρίων και Ελλαδιτών υπερασπιστών της Κύπρου που με ηρωισμό και αυτοθυσία αντιμετώπισαν τον εισβολέα το καλοκαίρι του 1974.
«Όσοι έχουν πιστέψει ότι οι τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας και της Κύπρου θα προκαλέσουν μεταβολή της πολιτικής μας στο Κυπριακό πλανώνται οικτρά», συμπλήρωσε.    
Ο τερματισμός της κατοχής και των συνεπειών της, η επανένωση της Κύπρου μέσω μίας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ιδιότητας της Κύπρου ως Κράτους Μέλους της ΕΕ  παραμένει ο στόχος της Ελλάδας για την οποία το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της, καταλήγει.
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Στο πλευρό των Κυπρίων μέχρι να φύγει ο κατακτητής
Η θλιβερή επέτειος βρίσκει την Κύπρο να δοκιμάζεται σκληρά από την τρόικα, τα μνημόνια και την προσπάθεια αρπαγής του ορυκτού πλούτου της, σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με αφορμή τη συμπλήρωση 39 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
«Συμπληρώνονται 39 χρόνια από την τουρκική εισβολή κι ακόμη υπάρχουν αγνοούμενοι, ακόμη υπάρχουν γονείς που αναζητούν τα παιδιά τους, ακόμη υπάρχουν πρόσφυγες στην ίδια την πατρίδα τους», προσθέτουν.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σημειώνουν πως είναι στο πλευρό των Κυπρίων μέχρι να φύγει ο κατακτητής, «μέχρι να γυρίσουν οι πρόσφυγες στα σπίτια τους και να ανταμώσουν με τους εγκλωβισμένους που κρατούν ψηλά την σημαία του Ελληνισμού, μέχρι να κτυπήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες στο Ριζοκάρπασο».
«Ο ελληνισμός της Κύπρου συνεχίζει τον αγώνα για την ανεξαρτησία και την ελευθερία απέναντι σε κάθε μορφής κατακτητή, στρατιωτικό ή οικονομικό, απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να επιβάλουν ένα νέο σχέδιο Ανάν μετά το «όχι» του Τάσσου Παπαδόπουλου», καταλήγουν.
naftemporiiki.gr με πληροφορίες ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου