Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Ένα στα πέντε ελληνικά νοικοκυριά ζει κάτω από το όριο της φτώχειας



Τη θλιβερή πραγματικότητα που ζουν χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αποτυπώνουν τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την κοινωνική κατάσταση των νοικοκυριών στην Ευρώπη.

Συνολικά, το 16% των νοικοκυριών στην Ε.Ε. ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, με το ποσοστό αυτό να ανεβαίνει στο 20% στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη Βουλγαρία και την Κροατία, όπου το ένα στα πέντε νοικοκυριά ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Πρόκειται για οικογένειες το εισόδημα των οποίων είναι ίσο ή μικρότερο του 60% του μέσου εισοδήματος στη χώρα τους.


Στον αντίποδα, τα μικρότερα ποσοστά σχετικώς φτωχών νοικοκυριών εμφανίζονται στην Τσεχία και την Ολλανδία, όπου κινούνται λίγο κάτω από το 10%.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, περισσότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της φτώχειας είναι, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι πολίτες με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Στην Ελλάδα φτωχοί είναι, με βάση τα επίσημα στοιχεία, το 29,6% των ατόμων χαμηλής εκπαίδευσης (ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι στο 24,2%), το 19,7% των ατόμων μέσης εκπαίδευσης (ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι στο 14%) και το 7,3% των ατόμων ανώτερης εκπαίδευσης (ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι στο 7,1%).

Τέλος, όπως αναφέρεται, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι μόνες χώρες μέλη της ΕΕ όπου ο αριθμός των ανδρών που φοιτούν στην ανώτερη εκπαίδευση είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο αριθμό των γυναικών.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου