Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Στα 120 δισ. η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου



Μια κίνηση - ματ, η οποία αναμένεται να βοηθήσει πολύ στην υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου που κάνει λόγο για έξοδο της χώρας στις αγορές μέσα στο 2014 έκανε το υπουργείο Οικονομικών.
Κινούμενο υπό καθεστώς απόλυτης μυστικότητας, υπολόγισε το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του, που θα μπορούσε να μπει ως εγγύηση, προκειμένου το Δημόσιο να εκδώσει ένα μεγάλο ομόλογο. Στην πραγματικότητα, αυτό το οποίο έκανε ήταν να καλυφθεί κεφαλαιακά ενόψει της μεγάλης εξόδου.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό το οποίο υπολογίστηκε γι' αυτή την περίπτωση αγγίζει τα 120 δισ.ευρώ και ουσιαστικά αποτελεί - υπό μια έννοια - το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του κράτους.

Βεβαίως, στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι ο υπολογισμός ο οποίος έγινε είναι κατά προσέγγιση, διότι, υπό άλλες συνθήκες, η διαδικασία αυτή θα απαιτούσε πολλά χρόνια και αρκετά λεφτά για να γίνει.

Ακόμα και έτσι, όμως, για πρώτη φορά έγινε ένας αρχικός υπολογισμός των πάγιων στοιχείων του ελληνικού δημοσίου, ο οποίος εκτιμάται ότι θα αποβεί εξαιρετικά ωφέλιμος στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου