Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Οι καλύτερες Χριστουγεννιάτικες συνταγές



Κάθε χρόνο οι ίδιες απορίες: Πού θα βρούμε την τέλεια συνταγή γεμιστής γαλοπούλας, πώς οι κουραμπιέδες μας θα μοιάζουν σαν να βγήκαν από την κούτα του ζαχαροπλαστείου και είναι τα ιδανικά ορεκτικά για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Το Cosmo.gr, έχει αδυναμία στο καλό φαγητό, πόσο μάλλον όταν μπορεί να το ετοιμάσει με τα χεράκια του. Έτσι, ρώτησε, έψαξε και κατέγραψε βήμα προς βήμα τις συνταγές 8 πιάτων -για να διαλέξεις- που θα γίνουν ανάρπαστα τις ημέρες των Χριστουγέννων. Κρατάτε σημειώσεις;


Το πιάτο: Σαλάτα
- Πράσινη σαλάτα με ρόδι και μήλο
Υλικά
200 γρ. σπανάκι baby
1/2 άισμπεργκ (ή περισσότερο)
1 λόλα κόκκινη
1/2 ματσάκι άγρια ρόκα
1/2 ματσάκι μυρώνια
1 ρόδι, τα σπόρια
1 μήλο στάρκιν, σε κύβους
2 κ.σ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
για το dressing
3/4 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
4 κ.σ. πετιμέζι ροδιού
1/2 πορτοκάλι, το χυμό
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα λαχανικά και τα στεγνώνουμε. Κόβουμε τα μεγάλα φύλλα με τα δάχτυλα. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της σάλτσας. Μισή ώρα πριν το σερβίρισμα, κόβουμε το μήλο, ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά με το dressing, δοκιμάζουμε αν χρειάζεται άλλο αλάτι ή περισσότερο ξινή γεύση, οπότε προσθέτουμε πετιμέζι ροδιού και σερβίρουμε τη σαλάτα σε φαρδιά σαλατιέρα, ρίχνοντας από πάνω το κουκουνάρι.


- Ιταλική σαλάτα Caprese
Σαλάτα, ανά 4 άτομα
Υλικά
4 ντομάτες
2 κεφαλάκια μοτσαρέλας
φρέσκος βασιλικός
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε σε μέτριες ροδέλες τις ντομάτες και την μοτσαρέλα.
Βάζουμε εναλλάξ ντομάτα-μοτσαρέλλα-βασιλικό.
Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς.
Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε μπαλσάμικο ή να χρησιμοποιήσουμε πέστο βασιλικού αντί για φύλλα.


Το πιάτο: Ορεκτικό
- Μίνι muffins με φέτα, πιπεριά και κρέμα γάλακτος
Υλικά (για 30 muffins)
250 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 πιπεριά Φλωρίνης ψητή
1 κ.γλ. αλάτι (κοφτή)
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
160 ml κρέμα γάλακτος light
125 γραμμ. βούτυρο λιωμένο και χλιαρό
1 αβγό
100 γραμμ. φέτα σε τρίμματα
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Προετοιμασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Θα χρειαστούμε 30 μίνι θήκες για muffins. Στεγνώνουμε την πιπεριά και την ψιλοκόβουμε. Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε την πιπεριά, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
Χτυπάμε σε ένα άλλο μπολ με σύρμα ή πιρούνι την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και το αβγό μέχρι να ομογενοποιηθούν. Κάνουμε μια λακκούβα στο μπολ με τα στερεά υλικά (αλεύρι κ.λπ.), ρίχνουμε τα υγρά και, απαλά με κουτάλι, "διπλώνουμε" το μείγμα.
Προσέχουμε να μην το ανακατέψουμε πολύ, μόνο μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Γεμίζουμε τις θήκες μέχρι τη μέση, προσθέτουμε φέτα, καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα και ψήνουμε για 12'-15'. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμα, βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού, η οποία θα πρέπει να βγαίνει στεγνή.


- Κυδώνια γεμιστά
Υλικά (για 8 άτομα)
4 κυδώνια
200 γρ. κιμάς χοιρινός ή μοσχαρίσιος
200 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλ.τσ. Μαυροδάφνη
1 κ.σ. κουκουνάρι
1 1/2 κ.σ. μαύρη σταφίδα
1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
1/2 κ.γ. τριμμένη κανέλα
2 μεγάλα πορτοκάλια
1 λεμόνι, το χυμό
2 κ.σ. μέλι
4 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα κυδώνια και τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Αφαιρούμε την καρδιά με τη σκληρή φλούδα και τα κουκούτσια και ξύνουμε λίγο από το εσωτερικό του, ώστε να δημιουργηθεί μιά κοιλότητα. Κρατάμε τη σάρκα που ξύσαμε και τη ραντίζουμε με χυμό λεμονιού. Αλείφουμε καλά με λεμόνι και την κομμένη πλευρά των κυδωνιών, τα καλύπτουμε με μεμβράνη και τα κρατάμε. Λυώνουμε σε μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο και καβουρδίζουμε τα συκωτάκια, που έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα κρατάμε στην άκρη. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε 1 κ.σ. βούτυρο και όταν κάψει ρίχνουμε το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά γιά 3'-4' και προσθέτουμε τον κιμά. Τον αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του ενώ ανακατεύουμε και ξεσβολιάζουμε, μέχρι να αρχίσει να καβουρδίζεται. Προσθέτουμε τότε το κουκουνάρι, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε τη Μαυροδάφνη και τη σάρκα των κυδωνιών και αφήνουμε 1' να εξατμισθεί. Προσθέτουμε λίγο νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να ψηθεί 6'-7'. Προσθέτουμε τον άνηθο, το  μαϊντανό, το ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι και τα συκωτάκια, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σ' ένα πυρέξ τοποθετούμε τα κυδώνια, κόβοντας μιά λεπτή φέτα από το κάτω μέρος, ώστε να στέκονται. Μοιράζουμε επάνω τη γέμιση και τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο, που έχουμε λυώσει. Κόβουμε το ένα πορτοκάλι σε λεπτές φέτες και βάζουμε από μία επάνω σε κάθε κυδώνι. Ρίχνουμε στον πάτο του σκεύους το χυμό από το άλλο πορτοκάλι, το μέλι, 1/2 φλ.τσ. νερό, 1 ξύλο κανέλας, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε τα κυδώνια περίπου μία ώρα. Τα τελευταία 15' αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τις φέτες πορτοκαλιού.  Δοκιμάζουμε αν έχουν μαλακώσει τα κυδώνια πριν τα βγάλουμε. Τα σερβίρουμε σε πιατέλα, περιχυμένα με τη σάλτσα τους.

Το πιάτο: Κυρίως
- Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα γεμιστή, συνταγή του Ηλία Μαμαλάκη
Υλικά
Μία γαλόπουλα (κανονική σε μέγεθος)
Για τη γέμιση
700 γρ. κιμά μισό χοιρινό μισό μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο στο μίξερ
2 κρασοπότηρα λευκό κρασί
60 γρ.  Βούτυρο
2 κ.σ. Ελαιόλαδο Κλασικό
1 φλιτζάνι του καφέ κουκουνάρια καβουρδισμένα
2 κ.σ. μαύρη σταφίδα χωρίς κουκούτσι
1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι νυχάκι
24 κάστανα καθαρισμένα
3 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
½ κ.γ. κανέλα τριμμένη
½ κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
1 κ.σ. ζάχαρη
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μείγμα για το άλειμμα
1 φλιτζάνι τσαγιού Βούτυρο
1 φλιτζάνι του καφέ μέλι
1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
Πιπέρι
Γλυκιά πάπρικα
Εκτέλεση
Ετοιμάζετε τη γέμιση.
Βάζετε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο
Μόλις ζεσταθούν καλά ρίχνετε το λιωμένο κρεμμύδι και το σοτάρετε μέχρι να γυαλίσει.
Ρίχνετε τον κιμά και ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να διαλυθεί και να ανακατευθεί με το κρεμμύδι.
Σβήνετε με το κρασί και τα αφήνετε να πάρουν βράση.
Ρίχνετε τις σταφίδες, προσθέτετε τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε το ρύζι.
Αφήνετε να βράσει με ανοικτή την κατσαρόλα για 5 λεπτά και προσθέτετε τα κάστανα και το κουκουνάρι. Ρίχνετε τον άνηθο και ανακατεύετε. Να θυμάστε ότι η γέμισή σας δεν πρέπει να είναι στεγνή, ούτε όμως και νερουλή. Πρέπει να είναι μελωμένη σαν αραιό μέλι!
Γεμίζετε τη γαλοπούλα και ράβετε το άνοιγμα με χοντρή βελόνα και φυτικό σπάγκο για να μην χυθεί η γέμιση. Αν δεν έχετε τέτοια αξεσουάρ τότε βουλώνετε την οπή με ένα πορτοκάλι αφού πρώτα το βράσετε για 5 λεπτά.
Ετοιμάζετε το άλειμμα και ψήσιμο
Ζεσταίνετε το βούτυρο σε ένα μπρικάκι μέχρι να λιώσει.
Το αδειάζετε σε ένα μπολ και ρίχνετε μέσα το μέλι, το κόκκινο κρασί , το πιπέρι και την πάπρικα.
Χτυπάτε καλά με ένα πιρούνι και αλείφετε τη γαλοπούλα παντού.
Βάζετε το ταψί στο φούρνο και σκεπάζετε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο να μην αρπάξει.
Ψήνετε για 2 ½ ώρες και κάπου κάπου την αλείφετε με το μίγμα που έχετε ετοιμάσει. Δεν θα πρέπει να την κουνάτε και να την τρυπάτε με το πιρούνι για να μην χάσει τα υγρά της και να ψηθεί ομοιόμορφα.
Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για ακόμα 1 ώρα περίπου.
Στο τέλος μπορείτε να τρυπήσετε στο στήθος με μυτερό μαχαιράκι για να βεβαιωθείτε ότι ψήθηκε καλά.


Χριστουγεννιάτικο ρολό κοτόπουλο
...γεμιστό με κάστανα, βερύκοκα και δαμάσκηνα
Υλικά
1 κοτόπουλο ξεκοκαλισμένο
1 φύλλο σφολιάτας
Γέμιση
1/2 κούπα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
1/2 κούπα βερύκοκα ψιλοκομμένα
1/2 κούπα κάστανα παραβρασμένα
3 κ.σ. κουκουνάρι, 1 ασπράδι, 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σωταρισμένο
αλάτι, πιπέρι, κανέλλα, μπαχάρι, γαρύφαλλο
Μαρινάτα
1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
1/2 κούπα χυμό λεμονιού
 1 κ.γ. κανέλλα
3-4 κ.σ. μέλι
3-4 κ.σ. κονιάκ
Εκτέλεση
Από το ξεκοκαλισμένο κοτόπουλο, αφαιρούμε ό,τι περισσεύει για να έχουμε ένα επίπεδο κρέας (από το στήθος, από τα μπούτια) και τα αλέθουμε στο μπλέντερ. Χτυπάμε ελαφρά το ασπράδι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και με το αλεσμένο κρέας. Στρώνουμε τη γέμιση στο κοτόπουλο και κάνουμε ένα σφιχτό ρολό.
Το δένουμε καλά γύρω-γύρω με σπάγκο για να μην μας διαλύσει το ρολό και φύγει η γέμιση. Το βάζουμε σε βαθύ ταψί. Ανακατεύουμε τα υλικά για τη μαρινάτα και αλείφουμε το ρολό. Ό,τι περισσέψει τη ρίχνουμε στο ταψί. Προσθέτουμε μία κούπα ζεστό νερό και ψήνουμε στους 180 σε προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα .Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος προσθέτουμε νεράκι (αν πάρει χρώμα νωρίς το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο). Αφού ψηθεί το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει χωρίς το ζουμί που έχει μείνει. Αφαιρούμε το σπάγκο.
Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας σε λαδόκολλα και κόβουμε δύο λωρίδες απ το μήκος, πάχους 2 εκ. για το φιόγκο. Βάζουμε το ρολό στο κέντρο της σφολιάτας και τυλίγουμε. Το βάζουμε σε ταψάκι με την ένωση από κάτω. Με λίγο νερό κολλάμε το φιόγκο. Αλείφουμε με κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό. Ψήνουμε στους 200ο σε προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα.
Για να δούμε αν είναι ψημένο το κοτόπουλο μέχρι μέσα, το τρυπάμε με ένα καλαμάκι από σουβλάκι και αν βγει αμέσως χωρίς δυσκολία, είναι έτοιμο.

Το πιάτο: Γλυκό
- Μπισκότα με κανέλα, τζίντζερ και φουντούκια, γεμιστά με μαρμελάδα από κόκκινα φρούτα
Υλικά
Για τα μπισκότα
350 γρ. βούτυρο
250 γρ. ζάχαρη
2 γρ. εκχύλισμα βανίλιας
65 γρ. αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
425 γρ. αλεύρι μαλακό
7 γρ. κανέλα, τριμμένη
60 γρ. κέικ, τριμμένο
7 γρ. μπέικιν πάουντερ
170 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα και τριμμένα
10 γρ. τζίντζερ «ζαχαρωτό», ψιλοκομμένο
100 γρ. μαρμελάδα από κόκκινα φρούτα
Ζάχαρη Άχνη για το πασπάλισμα
Για τα μπισκότα
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα, ξεκινώντας από χαμηλή ταχύτητα και ανεβάζοντας σταδιακά στη μεσαία, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα, για 5 λεπτά περίπου. Χτυπάμε τα αυγά μαζί με τη βανίλια και τα προσθέτουμε σταδιακά στον κάδο του μίξερ. Κατά διαστήματα, αφαιρούμε από τα τοιχώματα όσο μείγμα τυχόν έχει κολλήσει.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την κανέλα, το τρίμμα του κέικ και το μπέικιν πάουντερ. Κλείνουμε το μίξερ και προσθέτουμε σε μία δόση το μείγμα με το αλεύρι στο μείγμα του βούτυρου. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα ίσα ίσα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε τα φουντούκια και αναμειγνύουμε μέχρι να ενσωματωθούν. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώνουμε στο σχήμα που επιθυμούμε, τυλίγουμε σφιχτά σε μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 20 λεπτά, ώστε η ζύμη να σφίξει και να κοπεί πιο εύκολα.
Ανοίγουμε τη ζύμη με ένα πλάστη σε φύλλο πάχους 0,5 εκ. και κόβουμε μπισκότα με κουπάτ (μεγέθους και σχήματος της αρεσκείας μας). Στα μισά μπισκότα κόβουμε με ένα μικρότερο κουπάτ μια τρύπα στο κέντρο τους.
Στρώνουμε τα μπισκότα σε ταψί με χαρτί ψησίματος αφήνοντας μια μικρή απόσταση μεταξύ τους. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Στα μπισκότα που δεν έχουν την τρύπα στο κέντρο, προσθέτουμε λίγη μαρμελάδα στο κέντρο. Σκεπάζουμε με ένα από τα μπισκότα με την τρύπα και πιέζουμε ελαφρά ώστε να κολλήσουν οι 2 πλευρές.


- Κουραμπιέδες, όπως τους φτιάχνει ο Γιάννης Λουκάκος
Υλικά
Για τους κουραμπιέδες
300 γρ. βούτυρο φρέσκο
350 γρ. βούτυρο γάλακτος
220 γρ. άχνη
60 γρ. ρούμι μαύρο
4 γρ. βανίλια φυσική
2 γρ. μπέϊκιν πάουντερ
1120 γρ. αλεύρι γενικής χρήσης
2 γρ. αλάτι
250 γρ. αμύγδαλο, καβουρδισμένο και χοντροκομμένο
Ζάχαρη Άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Για τους κουραμπιέδες
Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο με την άχνη και τη βανίλια, σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει (15-20 λεπτά περίπου). Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ.
Aνακατεύουμε το αλεύρι, το μπέϊκιν και το αλάτι και ρίχνουμε αυτό το μείγμα στο χτυπημένο βούτυρο σταδιακά. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και στη συνέχεια το ρούμι. Πλάθουμε τη ζύμη με τα χέρια μας σε ένα ενιαίο κομμάτι.
Κόβουμε μπαλάκια ζύμης, προσέχοντας να έχουν το ίδιο βάρος και πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα που επιθυμούμε.
Πιέζουμε ελαφρώς με το δάχτυλο τον κάθε κουραμπιέ στην κορυφή του και τους τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα, αφήνοντας μια μικρή απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C για 15-20 λεπτά. Τους βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά και τους πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη.

cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου