Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Έτσι τα smartphones, καταγράφουν κάθε μας κίνηση.



Νιώθετε ότι σας παρακολουθούν; Μάλλον δεν έχετε άδικο. Υπάρχει λόγος που τα κινητά μας πλέον ονομάζονται smartphones. Μήπως όμως παρά είναι έξυπνα; Το γνωρίζουμε πλέον ότι μπορούμε να τραβάμε φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης με τα smartphones μας, να παίζουμε παιχνίδια και να τα χρησιμοποιούμε για να μας καθοδηγήσουν σε μία άγνωστη για εμάς περιοχή. Πέρα από αυτό όμως, κάτι πολύ ανησυχητικό έχει αρχίσει να ξετυλίγεται.Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, τα κινητά μας δεν θα είναι και τόσο αθώα. Θα χώνουν τη μύτη τους μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας μας καταγράφοντας ανά πάσα στιγμή την κάθε μας
κίνηση. Θα είναι σε θέση να «γνωρίζουν» ποιο μέσο χρησιμοποιούμε συχνότερα για να επικοινωνήσουμε, πως πάμε στη δουλειά μας και αν ξεχάσαμε να πάμε στο γυμναστήριο.
Πως όμως θα το κάνουν αυτό; Τα νέα κινητά που πρόκειται να κατακλύσουν τις αγορές, εκτός από τον δέκτη GPS που θα διαθέτουν για να στέλνουν το στίγμα μας στο δορυφόρο ανά πάσα στιγμή, θα είναι εφοδιασμένα και με αισθητήρες κίνησης. Αυτοί οι αισθητήρες θα συλλέγουν ικανοποιητικό αριθμό δεδομένων για να μπορούν με ακρίβεια να εξάγουν αποτελέσματα, για το που ήμασταν, πως πήγαμε εκεί και σε τι φυσική κατάσταση βρισκόμαστε.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιου του Ελσίνκι έχουν αναπτύξει μία τεχνολογία κατά την οποία το smartphone μας θα αναγνωρίζουν με ποιο μέσο μετακινηθήκαμε, καταγράφοντας τις κινήσεις και τους κραδασμούς του εαυτού τους.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία αναμφίβολα, εισβάλει στην ιδιωτική ζωή των χρηστών, οι υπέρμαχοι όμως αυτού του συστήματος υποστηρίζουν ότι έτσι μπορούν να βρουν εργαλεία για να μειώσουν το μποντιλιάρισμα στους δρόμους ή το συνωστισμό στις διάφορες εκδηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου