Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Δείτε που έχει σήμερα οργανωμένες φωτιές-Κόλιντα Μπάμπω- σε Γιαννιτσά και σε ολόκληρο το Δήμο Πέλλας.



Aναβιώνει  και φέτος το έθιμο της «Κόλιντα Μπάμπω» που έχει σχέση με τη σφαγή του Ηρώδη. Οι κάτοικοι της περιοχής μας ανάβουν το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου φωτιές φωνάζοντας «κόλιντα μπάμπω» δηλαδή «σφάζουν γιαγιά». Σύμφωνα με το έθιμο οι φωτιές ανάβουν για να μάθουν οι άνθρωποι για τη σφαγή και να προφυλαχτούν.Το “Κόλιντα Μπάμπω” φυσικά δεν είναι τίποτα περισσότερο από τα κάλαντα στη γιαγιά, μια φράση που είναι γνωστή σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας και την συναντούμε ‘όχι μόνο στην
Μακεδονία αλλά και στην Θράκη. Σήμερα λοιπόν μετά τη δύση του ήλιου θα βρείτε οργανωμένες και όμορφες καταστάσεις :
-Στις Αμπελειές ,όπου κάθε χρόνο οι άνθρωποι του συλλόγου αλλά και το σύνολο των κατοίκων υποδέχονται φίλους και γνωστούς για να γλεντήσουν μέχρι το πρωί με τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής από παιδιά της ορχήστρας του χωριού.
-Στο Μελίσσι με τους φίλους και τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου που ξέρουν τι θα πει γλέντι και φιλοξενία.
-Στο συνοικισμό Καρυωτών στα Γιαννιτσά όπου κάθε χρόνο το κόκκινο κρασί,τα παραδοσιακά εδέσματα και η ζεστή αγκαλιά των ανθρώπων του πολιτιστικού συλλόγου δημιουργούν μια όμορφη ατμόσφαιρα.
-Στους Γαλατάδες χρόνια τώρα μικροί και μεγάλοι ααπολαμβάνουν υπο τους ήχους παραδοσιακής μουσικής γλέντι, κέφι και χορό μέχρι τις πρωϊνές ώρες.
-Στον Πενταπλάτανο ,οι γυναίκες και άνδρες του πολιτιστικού συλλόγου δημιουργούν μια όμορφη ατμόσφαιρα και φιλοξενούν φίλους υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής από την τοπική ορχήστρα είναι εγγύηση για μια όμορφη βραδιά.
-Ανάλογες όμορφες εκδηλώσεις διοργανώνονται στο Σταυροδρόμι ,στον Νέο Μυλότοπο(Κρωμνιώτικα) ,στην Πέλλα,και σε πολλές γειτονιές στα Γιαννιτσά(Μπουτσάβα στο γυμναστήριο του Μ.Γαζόπουλου).

- Ο Σύλλογος Ελευθεροχωριτων ''ΤΟ ΠΑΙΚΟ'' σας καλεί όλους την Δευτέρα 23/12 για τα παραδοσιακά ''ΚΟΛΙΝΤΑ'' με φασολάδα και άφθονο κρασί στο χώρο έναντι του μνημείου(οικόπεδο συλλόγου)...Σας περιμενουμε...

***Αν κάποιοι φίλοι οργανώνουν φωτιές στο χωριό ή την γειτονιά τους ας μας ενημερώσουν με μήνυμα για να πληροφορηθούν οι φίλοι και αναγνώστες του «Πέλλα Δώθε».

1 σχόλιο: