Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Κυβέρνηση: Συμφωνία μέσα στο Μάιο



Αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι τέλη Μαΐου εξέφρασαν πηγές της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η κυβέρνηση έχει κάνει κινήσεις που αποδεικνύουν στην πράξη ότι θέλει να υπάρξει συμφωνία που θα σέβεται τις υποχρεώσεις, αλλά και τη Δημοκρατία.Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε σε σχέση με την αποτίμηση του Eurogroup βάσει και της οποίας η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι έχουν μπει στην πιο κρίσιμη φάση
των διαπραγματεύσεων.
Οι κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι δεν αποτέλεσε θέμα συζήτησης ούτε ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος ούτε εκλογών.

Εισήγηση Τσίπρα

«Το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup κατέγραψε τη σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις» σημείωσε στην εισήγησή του στο κυβερνητικό συμβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Επισήμανε ότι «η ελληνική πλευρά, μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ης του Φλεβάρη. Έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς τη πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, δείχνοντας έμπρακτα το σεβασμό στις διαδικασίες, στους νόμους και στο πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης».

Και υπογράμμισε ότι «τώρα είναι η σειρά και των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι πρέπει «να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Να προστατέψουμε τη λαϊκή οικογένεια που πέντε χρόνια τώρα λεηλατήθηκε από την ατελέσφορη λιτότητα του μνημονίου».

Τόνισε επίσης ότι «διαπραγματευόμαστε σκληρά, διασφαλίζοντας πάντα την ομαλή λειτουργία της χώρας».

Τα ανοιχτά θέματα

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών προχώρησαν σε αποτίμηση του Eurogroup και όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή ακολούθησε συζήτηση για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, όσο και σε επίπεδο πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Ως προς την αποτίμηση, η ίδια πηγή ανέφερε ότι το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση περίμενε να καταγραφεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ανοιχτά θέματα όπως το εργασιακό, το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά (πρωτογενές πλεόνασμα και δημοσιονομικό κενό).

«Βούληση της κυβέρνησης είναι όποια μέτρα ληφθούν, να μην είναι μέτρα που θα επιφέρουν περαιτέρω λιτότητα και μείωση εισοδημάτων» πρόσθεσε η πηγή, αναφέροντας ότι οι εταίροι επιμένουν για ρήτρα μηδενικού ελλείμματος (στο ασφαλιστικό).

Οι ημερομηνίες-σταθμοί
Όπως τόνισε η κυβερνητική πηγή, εντός του μηνός υπάρχουν ημερομηνίες-σταθμοί όπως η Σύνοδος Κορυφής στην Ρίγα όπου και θα επιδιωχθεί να τεθεί το ελληνικό ζήτημα. Στο περιθώριο δε της Συνόδου θα επιδιωχθεί σειρά επαφών.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή δεν αποκλείεται και έκτακτη σύγκληση του Eurogroup.
Ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών δεν αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στο κυβερνητικό συμβούλιο, ενώ ως προς το κλίμα που επικράτησε «δεν ήταν μια συζήτηση που είχε ενστάσεις, διαμάχες αλλά ήταν ανοιχτή και δημιουργική για την αποτίμηση και τα βήματα που πρέπει να γίνουν».
Τέλος, εξερχόμενος του κυβερνητικού συμβουλίου ο Π.Καμμένος, με αφορμή, όπως είπε «φιέστα για τα ιδιωτικά σχολεία», δήλωσε ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «δεν υπάρχει θέμα για τα ιδιωτικά σχολεία και την αγγλική γλώσσα».

Κομισιόν
Την εκτίμηση ότι Ελλάδα και θεσμοί θα  μπορούσαν να οδηγηθούν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) ακόμα και μέσα σε 10 ημέρες εκφράζουν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι εργασίες του Brussels Group θα συνεχιστούν με εντατικές συζητήσεις σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο, είπε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα. Όπως ανέφερε, ο στόχος είναι να προχωρήσουν τα θέματα που είναι ανοιχτά και να υπάρξει γρήγορη πρόοδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου