Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Βαρουφάκης: Τα πέντε σημεία «κλειδιά» της διαπραγμάτευσης



Η αναδιάρθρωση του Δημοσίου χρέους (χωρίς κούρεμα ομολόγων), η τόνωση των επενδύσεων με άξονα την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η δημιουργία μηχανισμού διαχείρισης των «κόκκινων δάνειων», η καταπολέμηση της φτώχειας και η επίτευξη μεταβατικής συμφωνίας για ένα νέο πρόγραμμα μεταρρύθμισης, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του νέου προγράμματος για την οικονομία, σύμφωνα την ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη στον ΣΕΒ.


Τόνισε δε οτι οι στόχοι του μνημονίου είναι ανέφικτοι και αναφέρθηκε στο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, που σύμφωνα με τους στόχους του μνημονίου πρέπει να μειωθεί από το 180% που είναι σήμερα στο 139% το 2019.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη μεταμνημονιακή εποχή και σε 5 σημεία-κλειδιά που είναι προαπαιτούμενα:

1. Ο εξορθολογισμός της διάρθρωσης του δημόσιου χρέους χωρίς κουρέματα και δραματικές αλλαγές. Με απλές κινήσεις από εκείνες που το χρηματοπιστωτικό σύστημα εφαρμόζει στη διαχείριση ιδιωτικών χρεών μέσω έξυπνων swaps. Παράλληλα, η διάρθρωση του χρέους μας θα μπορούσε να εξορθολογιστεί κι άλλο μέσα από διασύνδεση των επιτοκίων αποπληρωμής με τον ρυθμό μεγέθυνσης του ονομαστικού ΑΕΠ, θωρακίζοντας τη βιωσιμότητα του χρέους από αυξομειώσεις του οικονομικού κύκλου.

2. Επενδύσεις. Όπως είπε ο υπουργός πρέπει να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία δηλαδή: «θα πρέπει να εμπεριέχει ένα λελογισμένο μείγμα, από τη μια μεριά ιδιωτικοποιήσεων, παράλληλα, όμως, πρέπει να διατηρήσει το κράτος μερίδιο το οποίο να χρησιμοποιηθεί ως περιουσιακό στοιχείο που, μαζί με άλλα περιουσιακά στοιχεία, ιδίως ακίνητη περιουσία, θα ενταχθεί σε μια νέα αναπτυξιακή Τράπεζα η οποία θα τα χρησιμοποιήσει ως εχέγγυα. Σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την EBRD, το Σχέδιο Γιούνκερ, αυτά θα μοχλεύονται με στόχο τη δημιουργία ροής επενδύσεων βασικά προς τον ιδιωτικό τομέα.

3. Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη «για να απελευθερωθεί από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το σύστημα τραπεζικής πίστης αποτελεσματικά και με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, απαιτείται η δημιουργία δημόσιας εταιρείας διαχείρισής τους, προφανώς με την συμμετοχή και συμβολή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας»

4. Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φτώχειας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

5. Οι κοινές προϋποθέσεις κλεισίματος του υπάρχοντος προγράμματος και του Νέου Συμβολαίου για την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου