Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Ερντογάν."Αν δεν πάρουμε τα Δις θα πνίξουμε την Ελλάδα στους πρόσφυγες."



«Υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κάνει τα απαραίτητα βήματα, δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε η Τουρκία δεν θα εφαρμόσει τη συμφωνία», διαμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της εάν η ΕΕ δεν τηρήσει τη δική της πλευρά της συμφωνίας για το προσφυγικό.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη συμφωνία του Μαρτίου, η Τουρκία δέχεται να επιστραφούν στο έδαφός της όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά, εφόσον έφτασαν στο ελληνικό έδαφος από τις 20 Μαρτίου κι έπειτα.

Ως αντάλλαγμα, οι 28 ηγέτες της Ε.Ε. δεσμεύτηκαν ότι για κάθε Σύριο που επαναπροωθείται στην Τουρκία ένας Σύριος πρόσφυγας που έχει καταγραφεί και διαμένει στη γείτονα χώρα θα μετεγκατασταθεί στη Γηραιά Ήπειρο, με προσωρινό όριο τις 72.000 μετεγκαταστάσεις.

Σε πολιτικό επίπεδο, η Ε.Ε. δέχτηκε να αυξήσει την οικονομική βοήθεια που προσφέρει στη γείτονα χώρα για το προσφυγικό, να επιταχύνει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα και να επιτρέψει την είσοδο Τούρκων πολιτών στη Ζώνη Σένγκεν χωρίς βίζα από το καλοκαίρι, εφόσον όμως η τουρκική πλευρά υλοποιήσει τα συνολικά 72 προαπαιτούμενα.

Στα μέσα Μαρτίου η Άγκυρα είχε πετύχει 37 από τα προαπαιτούμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου