Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

ΤΧΣ: Συνεχίζει ακέφαλο μέχρι νεωτέρας



Σε «αναμμένα κάρβουνα» βρίσκεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προσμένοντας σε μια άμεση λύση αναφορικά με τη λειτουργία της διοικητικής πυραμίδας του!
Ως γνωστόν, η λειτουργία του Ταμείου είναι δυαδική, στηρίζεται τόσο στο Γενικό Συμβούλιο -μέλος του οποίου είναι ο μη εκτελεστικός πρόεδρος, κ. Γιώργος Μιχελής- όσο και στην τριμελή Εκτελεστική Επιτροπή, της οποίας ένα μέλος ασκεί καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου.

Από την Παρασκευή 15 Ιουλίου, η διοίκηση του Ταμείου είναι από πλευράς εκτελεστικής ηγεσίας... «ακέφαλη» και τα προβλήματα που προκύπτουν είναι ουσιαστικά. Ακόμη και σε μεταβατική φάση, για να αναλάβει προσωρινός πρόεδρος, για παράδειγμα, ο κ. Γ. Μιχελής, ο οποίος φαίνεται να είναι ο επικρατέστερος για τη θέση, θα πρέπει να προηγηθεί έκδοση υπουργικής απόφασης ή νομοθετική ρύθμιση.
Αντίστοιχα, απαιτείται η σχετική διαδικασία και για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, αφού και τα δύο αυτά άτομα θα προέλθουν -έστω και προσωρινά- από το Γενικό Συμβούλιο, στο οποίο δεν έχουν εκτελεστική ιδιότητα. Μέχρι στιγμής όμως, δεν έχει διαφανεί καμία... σχετική ενέργεια.
Στην αγορά, τραπεζικοί παράγοντες κάνουν λόγο για «προχειρότητα», καθώς πρώτα οδηγήθηκε σε παραιτήσεις σύσσωμη η τριμελής Εκτελεστική Επιτροπή (Α. Ξενόφως, Γ. Κουτσός, Α. Γάγγαλης), χωρίς να υπάρξει σχεδιασμός, ούτε και μετά την ανακοίνωση της παραίτησης, με αποτέλεσμα σήμερα το Ταμείο να στέκεται όρθιο στο... ένα του «πόδι», αυτό του Γενικού Συμβουλίου.
«Προφανώς και το θέμα είναι ουσιαστικό και δημιουργεί σκόπελο στη λειτουργία του Ταμείου», σχολίαζε χθες ανώτατο στέλεχος που έχει άμεση σχέση με το ΤΧΣ, «αφού το σημερινό Γενικό Συμβούλιο, ούτε μπορεί να πάρει "σοβαρές" αποφάσεις (διότι ενδέχεται να του αποδοθούν ευθύνες αργότερα, ως μη όφειλε, εφόσον μη Εκτελεστικό), ούτε μπορεί να μην... λάβει τις αναγκαίες, επικείμενες αποφάσεις που θα προκύψουν (καθώς κάλλιστα μπορεί να κατηγορηθεί ότι... κωλυσιεργεί)».
Ετσι, η αγωνία κορυφώνεται και η ανάγκη για άμεση λύση προβάλλει ως επιτακτική. Ο Νομοθέτης που έφτιαξε το σχετικό Νόμο που διέπει το ΤΧΣ δεν μπορούσε να φαντασθεί την προοπτική της ταυτόχρονης και σύσσωμης παραίτησης του Ταμείου. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει άμεσα μια εναλλακτική, που θα τροποποιεί τις σχετικές διατάξεις, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την επιλογή των νέων εκτελεστικών μελών που θα διοικήσουν, απόφαση που ανήκει στην Επιτροπή Επιλογής του Ταμείου.
Στο μεταξύ, σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου για να εγκρίνει αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την προηγούμενη Εκτελεστική Επιτροπή.
businessnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου