Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Όταν οι Γάλλοι "ανακάλυψαν" την Πέλλα


Όταν 14 γάλλοι δημοσιογράφοι ξεκινούσαν το ταξίδι τους από το Παρίσι προς τη Θεσσαλονίκη και τα πέριξ, προκειμένου να ξεναγηθούν στο αρχαίο μακεδονικό βασίλειο, δεν υποψιάζονταν τι θα αντικρίσουν. Βλέπετε, ναι μεν γνωρίζουν το όνομα Μέγας Αλέξανδρος, αλλά δεν έχουν καμία άλλη γνώση για τη Μακεδονία, την ιστορία και τους θησαυρούς της.
Είναι αλήθεια ότι “η Ελλάδα του Βορρά είναι σχεδόν άγνωστη στους Γάλλους”. Το επεσήμανε για άλλη μια φορά κατά την πολλοστή επίσκεψή της στη Θεσσαλονίκη...

... η διευθύντρια του τμήματος ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων του Μουσείου του Λούβρου Σοφί Ντεκά, η οποία ανέλαβε να μυήσει και τον γαλλικό Τύπο στην αρχαία Μακεδονία.
Ήταν απαραίτητο αυτό το ταξίδι από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (ΑΜΘ) στη Βεργίνα, την Πέλλα, το Δίον, την Αιανή, την Αμφίπολη, προκειμένου να “οσμιστούν” τους τόπους απ’ όπου προέρχονται τα ευρήματα που θα απαρτίσουν την έκθεση “Αρχαία Μακεδονία. Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου” (θα φιλοξενηθεί στο Λούβρο, το οποίο έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου και τη χρηματοδότηση!). Το αποτέλεσμα; Δηλώνουν απολύτως εντυπωσιασμένοι.

1.018 ευρήματα
Την ίδια ώρα η κ. Ντεκά βρίσκεται σε καθημερινή συνεργασία με το ΑΜΘ και τη διευθύντριά του, Πολυξένη Αδάμ-Βελένη. Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζουν τις προετοιμασίες ώστε όλα να είναι έτοιμα για τα εγκαίνια της έκθεσης στις 13 Οκτωβρίου (διάρκεια έως 16 Ιανουαρίου 2012). Το ΑΜΘ και 11 εφορείες αρχαιοτήτων της Μακεδονίας θα αποστείλουν 668 αντικείμενα, τα οποία θα ανταμώσουν με άλλα 350 περίπου από τις συλλογές του Λούβρου, ευρήματα ανασκαφών που είχε αποκτήσει το Παρίσι πριν από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Όλα μαζί -περί τα 1.018 αντικείμενα- θα απλωθούν σε έκταση 1.100 τ.μ. του Λούβρου, και ταξινομημένα σε εννέα ενότητες θα ταξιδέψουν τους 300.000 και πλέον επισκέπτες, που αναμένεται να περάσουν από το παρισινό μουσείο, σε μια διαδρομή από τη μυκηναϊκή εποχή έως τον 4ο αι. μ.Χ.
Ήδη έχει ολοκληρωθεί η μουσειολογική μελέτη και σε λίγο ολοκληρώνεται και ο ογκώδης κατάλογος, που περιλαμβάνει κείμενα 87 ελλήνων και ξένων επιστημόνων.
Το ουσιώδες βέβαια, που επανέλαβε η κ. Βελένη, είναι ότι για πρώτη φορά επανενώνονται άγνωστα μέχρι χθες αρχαιολογικά σύνολα. Ανέφερε μάλιστα ότι “ίσως στα επόμενα χρόνια να παρουσιάσουμε μια έκθεση στη Θεσσαλονίκη με ενωμένα αυτά τα σύνολα”.

Παράλληλες δράσεις
Ο κεντρικός κορμός της έκθεσης θα πλαισιωθεί με παράλληλες εκδηλώσεις, όπως ομιλίες, αλλά και συναυλία αρχαίας ελληνικής μουσικής με οδηγό έναν πάπυρο που μετεγγράφηκε σε πεντάγραμμο. Την ίδια ώρα γαλλικό τηλεοπτικό συνεργείο συνεχίζει τα γυρίσματα στη Μακεδονία για τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ που θα προβάλλεται στο Λούβρο (συμπαραγωγή ΕΡΤ, Μουσείου Λούβρου και γαλλικού καναλιού Arte), ενώ Λούβρο και Ίδρυμα Μείζονος Πολιτισμού συνεργάζονται για την τρισδιάστατη απεικόνιση της οικίας του Διονύσου στην Πέλλα.

Πηγή  makthes.gr

2 σχόλια:

  1. Αυτου του τυπου εκθεσεις βοηθουν τον τουρισμο μας.καλλιο αργα παρα ποτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα συμφωνήσω με τον 8:42. Η Πέλλα μπορεί και πρέπει να γίνει πόλος έλξης για τον τουρισμό. Αρκεί να αποφασίσουν κάποια στιγμή οι άρχοντες αυτού του τόπου, αυτοδιοικητικοί και κοινοβουλευτικοί να συνεργαστούν και τα βάλουν την περιοχή που τους εκλέγει πάνω από το "εγώ" τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή