Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Γιατί καταστρέφεται ο σοβάς στον τοίχο του σπιτιού σας;

Έχετε παρατηρήσει σκασίματα στην επιφάνεια του σοβά ή της βαφής του κτιρίου σας , ακόμη και αν αυτό είναι πρόσφατα ανακαινισμένο; Κάνετε κάθε χρόνο επιδιορθώσεις με σκοπό την καλύτερη εμφάνιση του κτιρίου και σε μερικούς μήνες το πρόβλημα επανέρχεται; Για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό;

Ο κύριος υπεύθυνος αυτής της ταλαιπωρίας για εσάς και τους τοίχους του κτιρίου σας, είναι τα άλατα που βρίσκονται τόσο στο έδαφος (τα θεμέλια του κτιρίου), όσο και στο εσωτερικό του τοίχου, δηλαδή στα οικοδομικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν...



Πιο συγκεκριμένα, τα άλατα είναι ο θύτης και η Ανοδική Υγρασία ο ηθικός αυτουργός. Η Ανοδική υγρασία είναι μια μορφή υγρασίας η οποία προέρχεται από το έδαφος και έχει την τάση να «σκαρφαλώνει» μέσα από τον τοίχο μέχρι να φτάσει σε ένα σημείο ισορροπίας. Το σημείο στο οποίο σταματά η άνοδος του νερού ονομάζεται ζώνη εξάτμισης της υγρασίας. Η ζώνη εξάτμισης είναι η περιοχή με τα περισσότερα σκασίματα και ζημίες στην επιφάνεια του τοίχου.


Για να καταλάβουμε καλύτερα τη διαδικασία θα πρέπει να φανταστούμε τον τοίχο σαν μια αντλία, η οποία ανεβάζει συνεχώς νερό από το έδαφος μέσα από μικροσκοπικούς σε διάμετρο σωλήνες που βρίσκονται σε όλα τα οικοδομικά υλικά. Το νερό στην πορεία του παρασύρει άλατα από την το εσωτερικό του τοίχου και τα εναποθέτει στην ζώνη εξάτμισης. Εκεί συσσωρεύονται με το πέρασμα του χρόνου τα άλατα και κρυσταλλοποιούνται. Με την κρυσταλλοποίηση ο όγκος των αλάτων μπορεί να αυξηθεί ως και 1400% και να ασκήσει πίεση ως και 2 τόνων ανά cm2 !

Με τη διαδικασία που περιγράφηκε, την κρυσταλλοποίηση των αλάτων και την αύξηση του όγκου τους, οδηγούμαστε στα σκασίματα στην επιφάνεια του τοίχου, καθώς τα άλατα «σπρώχνουν» τον σοβά και την βαφή καταστρέφοντάς τους. Σε βάθος χρόνου απειλούν ακόμη και την στατική του κτιρίου.

Επιπλέον, τα άλατα τα οποία εναποτίθενται στην επιφάνεια του τοίχου, δρουν ως συλλέκτες της υγρασίας της ατμόσφαιρας και προκαλούν την λεγόμενη υγροσκοπική υγρασία επιδεινώνοντας την κατάσταση.

Στην αρχαιότητα η λύση ήταν τα οικοδομικά υλικά με λιγότερους πόρους από την φύση τους. Χτίζοντας με τέτοιους λίθους τη βάση του κτιρίου απέτρεπαν την άνοδο του νερού μέσα από τον τοίχο. Στις μέρες μας η λύση είναι η πρόληψη με την τοποθέτηση οριζόντιας μόνωσης κατά την κατασκευή του κτιρίου. Σε περίπτωση όμως που έχει ήδη εμφανιστεί το πρόβλημα στο κτίριο σας η λύση δίνεται στο link.

Aquapol Hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου